Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Starbulls Rosenheim (0-5)

TROTS OVERHEERST BIJ UITGESCHAKELD TRAPPERS

Niet Tilburg Trappers maar Starbulls Rosenheim gaat naar de halve finale van de Oberliga play-offs. De ploeg uit Beieren won dinsdagavond met 0-5. Daarmee is de kwartfinale voor het derde jaar op rij het eindstation voor de blauwgelen.

In de gang achter de kleedkamers van IJssportcentrum Stappegoor schalde dinsdagavond muziek en gejuich. Alleen kwam het feestgedruis ditmaal niet uit de kleedkamer van de thuisploeg, maar uit die van de gasten. Na de derde nederlaag in vier ontmoetingen met de Sterrenstieren uit Rosenheim is het seizoen ten einde. En dat deed pijn. Heel erg veel pijn.

TROTS

Doug Mason deelde de teleurstelling, al keek de ervaren coach ook trots terug op de best-of-5 serie. ‘De verschillen waren minimaal. De routine en ervaring gaven de doorslag. De jongens mogen trots op zichzelf zijn wat ze gepresteerd hebben. Het is jammer, maar verliezen hoort er ook bij. Daarbij is het geen schande om van deze tegenstander te verliezen. Het is écht een heel goed team.’

Ook Max Hermens was ‘ziek’ van de uitschakeling, maar tegelijkertijd ook fier op zijn ploeggenoten. ‘We hebben ons best gedaan en hard gevochten. Vorig seizoen tegen Memmingen en het jaar ervoor tegen Herne gingen we op karakter ten onder. Dat was nu zeker niet het geval. Als team hebben we continue geprobeerd het beste uit onszelf te halen. Ik ben dan ook trots op elke jongen in de kleedkamer.’

STURM UND DRANG

Goed was het niet in de openingsperiode, maar de spanning vergoedde veel in het uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor. De ploeg rondom captain Kilian van Gorp, waar Jonne de Bonth en Raymond van der Schuit vanwege schorsingen aan de kant bleven, begon energiek aan wedstrijd vier. Rosenheim, runner-up uit de Oberliga Süd, moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen door het verschroeiende tempo dat Tilburg aan de dag legde.

Na iets meer dan vijf minuten had Diego Hofland de openingstreffer op zijn stick. Trappers nummer 66 had echter de pech dat de gasten de man van de wedstrijd tussen de palen hadden staan. Goalie Christopher Kolarz bleek een meer dan hinderlijke sta-in-de-weg voor alles en iedereen in een blauwgeel shirt. ‘I don’t know why he was in net. That’s a coach decision. But he played great’, reageerde Travis Oleksuk na afloop.

Aan de andere kant had Rosenheim aan negen schoten in de eerste twintig minuten genoeg om twee bressen in de Tilburgse defensie te slaan. Met een geplaatst polsschot vanaf de kop van de face-off cirkel gaf Stefan Reiter Trappers-doelman Cedrick Andree het nakijken. Zes minuten voor de eerste pauze reageerde Tyler McNeely het snelst toen de puck na een schot op de paal van Norman Hauner via de rug van Andree in de goal crease bleef liggen: 0-2.

AFGEKEURDE GOAL

Na de dweil deelden de Starbulls meer en meer de lakens uit. Marc Schmidpeter ontfutselde Jordy van Oorschot achter het Tilburgse doel de puck. De lange winger bediende Tim Krüger op maat, die Cedrick Andree voor de derde maal kansloos liet. Deze tegenslag leek een wake-up call voor de thuisploeg. Men tapte uit een ander vaatje en dook regelmatig dreigend op voor het doel van Kolarz, maar hij redde knap de meubelen op inzetten van Ties van Soest en Reno de Hondt.

Acht minuten voor het einde van het middenstuk leek Trappers de code van het 21-jarige keeperstalent uit de Red Bull Academy te hebben gekraakt. De treffer van Danny Stempher kreeg echter geen goedkeuring van referee Daniel Todam. Volgens de arbiter had Sean Richards het bevroren rubber onder de vanghandschoen van Kolarz vandaan geslagen. En dus ging het zesentwintigste doelpunt van Stempher in zijn negenenzeventigste playoffduel niet door.

GEEN NIEUWE WEDEROPSTANDING

Waar iedereen met een blauwgeel hart hoopte op een soortgelijke wederopstanding als twee dagen eerder in de slotperiode in Rosenheim haalde Brad McGowan acht minuten voor tijd de angel uit het Tilburgs slotoffentief. Het betekende de tweede goal deze serie voor de Canadese left winger, die de aan de schouder geblesseerde Klemen Pretnar verving. ‘They wanted me here to score goals so that’s what I had to do’, aldus de 32-jarige, die in februari vsnuit het Italiaanse Val Gardena de overstap maakte naar Beieren.

Zeven minuten voor tijd haalde coach Doug Mason doelman Cedrick Andree naar de kant ten faveure van een extra aanvaller. Het mocht helaas niet baten.  Andermaal Tyler McNeely tekende ruim twee minuten voor het laatste fluitsignaal voor de laatste (tegen)treffer van het Oberliga seizoen 2022-2023.

MAATJE TE GROOT

Na de finalewinst in 2016 (EHC Bayreuth), 2017 (Bad Tölz) en 2018 (Deggendorfer SC) droomde men in de Kruikenstad van een vierde Oberliga Meisterschaft in acht jaar. De fullprofs uit Rosenheim bleken echter een maatje te groot voor de mannen met baarden, die naast het ijshockey werken, studeren en een gezin hebben.

Foto: Arie Leeuwesteijn
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie