Terug naar Nieuws

Vooruitblik op de kwartfinale series

Trappers wil via Regensburg naar halve finale play-offs

Na de winst in de eerste ronde van de play-offs begint Tilburg Trappers woensdagavond in eigen huis aan de kwartfinale tegen Eisbären Regensburg. In deze uitgebreide vooruitblik met veel statistieken lees je alles over de komende opponent.

Wordt Regenburg het Selb van 2018?

Vorig seizoen was Selber Wölfe de opponent van Tilburg Trappers in de tweede ronde van de play-offs. De Duitsers wonnen wedstrijd 1 in overtime maar bogen in vier duels voor de latere Oberliga Meister.

Opvallend feit

Tilburg Trappers scoorde in iedere achtste finale confrontatie met Blue Devils Weiden als eerste. In wedstrijd één en drie via Parker Bowles, terwijl in het tweede duel Jonne de Bonth de openingstreffer voor zijn rekening nam.
Regensburg moest in twee van de vier ontmoetingen met Saale Bulls Halle terugkomen van een achterstand. Ontmoeting drie ging verloren, maar in de penaltyrijke vierde confrontatie boog de nummer zeven uit de Oberliga Süd de achterstand nog voor de eerste pauze om in een 2-1 voorsprong. De wedstrijd eindigde in een 8-2 zege voor de equipe uit het oosten van Beieren.

The road to the quarter finals

Voor het derde jaar op rij schaarde Tilburg Trappers zich vorige week dinsdag onder de acht sterkste ploegen in de Oberliga. De equipe van coach Bo Subr versloeg in eigen huis Blue Weiden Devils met 5-2 en wonnen daarmee de best-of-five reeks met 3-0.
Regensburg rekende in vier duels af met de nummer 2 uit de Oberliga Nord, Saale Bulls Halle. De eerste twee duels eindigden in 3-1 voor de Eisbären. In wedstrijd 3 beet Halle nog eenmaal van zich af (4-1), maar in een spijkerharde vierde ontmoeting stelde Regensburg orde op zaken (8-2).

Who’s hot?

Danny Stempher had in elk duel tegen Weiden twee punten. In het reguliere seizoen en de Meisterrunde verzamelde de 22-jarige center 13 goals en 53 punten in 44 ontmoetingen. Nikola Gajovsky, Arnoldas Bosas en Benjamin Kronawitter delen de eerste plaats op de topscorerslijst voor Regensburg in de play-offs. De drie forwards kwamen tot 18 punten (6 goals en 12 assists) in het kwartet ontmoetingen met Saale Bulls.

He shoots and scores…

Net zoals in de vorige ronde tegen Weiden beschikt ook Regenburg over spelers die gemakkelijk het net weten te vinden. Die Eisbären hadden vier spelers in de top-20 van de overall topscorerslijst in de Oberliga Süd. Nikola Gajovsky voerde met 85 punten (32 goals en 53 assists) de boventoon. Arnoldas Bosas volgde zijn ploeggenoot op plaats vier met 76 punten. Peter Flache was de derde ‘Eisbär in de top-20. De forward tekende voor 23 treffers en 33 assists. Op plaats 17 sloot Jason Pinizzotto de rij met 25 goals en 55 punten in 44 wedstrijden.

Battle of the goalies

‘The masters of the meshed mansions’ kunnen series voor teams winnen of verliezen. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 1,67 in de achtste finalereeks tegen de Blue Devils. De Tilburgse doelman stopte 76 van de 81 op hem afgevuurde schoten. Peter Holmgren kwam aan eind januari 2017 over uit Duisburg naar Regenburg. De 30-jarige sluitpost kwam in het verleden uit op het tweede niveau in Duitsland. Zijn GAA bedroeg 2,00 in de vier duels die hij in actie kwam tegen Saale Bulls Halle.

Defensemen

Met 8 punten (1 goal en 7 assists) leverden Giovanni Vogelaar, Jordy van Oorschot, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Boet van Gestel, Ryan Colier, Kilian van Gorp en Floris van Elten ook aanvallend hun bijdrage in de clean sweep tegen Weiden. Het achttal moest 12 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank. De defensie van die Eisbären steunt op de koppels Korbinian Schütz-Tomas Gulda (2 goals en 2 assists in eerste play-off ronde tegen Halle) en Sebastian Wolsch samen met Philipp Vogel (3 assists). Kevin Schmitt en Sebastian Alt vormen het derde verdedigingspaar.

Forwards

Zoals het gehele seizoen al speelde coach Bo Subr ook in de achtste finales van de play-offs met 4 aanvalslijnen. De Tsjechische oefenmeester schrok er zelfs niet voor terug het trio Nick de Ruijter, Max Hermens en Jonne de Bonth tegenover de eerste lijn van Weiden te zetten. Het drietal leverde en passant ook nog eens 7 punten af. Het aantrekken tijdens de zomerperiode van Parker Bowles en Brock Montgomery legt Tilburg Trappers geen windeieren. Eerstgenoemde is na Danny Stempher de nummer twee (3 goals en 5 punten) op de topscorerslijst van de regerend Oberliga kampioen, terwijl ‘Monty’ twee goals tegen Blue Devils Weiden kon overleggen. De trojka Van den Heuvel, Bastings en Kevin Bruijsten verzamelde 13 punten in de eerste ronde van de play-offs.

Tijdens het reguliere seizoen ging de meeste aandacht uit naar Nikola Gajovsky (32 goals en 53 assists) en Arnoldas Bosas (46 treffers en 76 punten), maar Benjamin Kronawitter profiteerde in de achtste finale van de play-offs zonder twijfel van de klasse van zijn Tsjechische en Letse eerste lijngenoten. De 27-jarige rightwinger, die 178 wedstrijden namens Eispiraten Crimmitschau en Bietigheim Steelers in de DEL2 speelde, was met 3 goals en 6 punten zonder twijfel één van de redenen dat Regensburg in de eerste ronde afrekende met de nummer twee uit de Oberliga Nord, Saale Bulls Halle. Franz Mangold (vorig seizoen nog verliezend finalist met Bad Tölz), Leopold Tausch en Yannik Baier vormden de tweede lijn. Het trio tekende voor 2 treffers en een assist in het kwartet ontmoetingen in de achtste finale. De lijn met Petr Gulda, Peter Flache en Jason Pinizzotto kwam tot 7 punten. De gebroeders Felsoci (Jakub en David) en center Felix Schwarz waren goed voor een doelpunt tegen Halle.

Attractief en aanvallend, maar…

Trappers scoorde 218 goals in 47 duels: een gemiddelde van 4,64 doelpunt per wedstrijd. Opvallend detail: tegen de drie resterende play-off ploegen uit het Noorden is het doelsaldo 60-43 in Tilburgs voordeel. Eisbären kwam tot 191 treffers tijdens de 50 wedstrijden in het reguliere seizoen en achtste finale van de play-offs hetgeen neerkomt op 3,82 goals per wedstrijd. Echter, men kreeg ook 186 tegentreffers te verwerken.

Special teams

De penalty-kill van Trappers was de beste in de Liga in het reguliere seizoen en Die Meisterrunde. 203 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 23 keer moesten Ian Meierdres en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. Tegen Blue Devils Weiden trok men deze lijn door met slechts één doelpunt tegen uit 11 man minder situaties (90,9%). Met een man meer op het ijs kwam Tilburg in de achtste finale tot vier doelpunten (Parker Bowles (2), Giovanni Vogelaar en Ivy van den Heuvel). Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 36,4% (11 overtalsituaties).

Met 3 treffers uit 17 pogingen (17,6%) in de serie tegen Saale Bulls Halle blijft de powerplay van de ploeg van coach Igor Pavlov bijna 10 procent achter bij het overtalspel van Regensburg in het reguliere seizoen en de Meisterrunde. In ondertal zijn de cijfers van Eisbären een fractie beter dan die van Trappers (1 tegentreffer tijdens 12 man minder situaties (91,7%)).

Licht uit, spot aan

Kilian van Gorp: Veertien duels moest hij geblesseerd toekijken maar vrijdag 2 maart (in de uitwedstrijd tegen Hannover Indians) keerde de 23-jarige verdediger terug in de Tilburgse hoofdmacht. Hij gaf zijn optreden extra kleur met een assist op de openingstreffer van Parker Bowles. In de eerste ronde van de play-offs speelde Kilian alsof hij niet was weg geweest. Vier schoten op doel, +5 en geen enkele strafminuut.

Arnoldas Bosas: Tijdens het laatst gehouden WK in Belfast maakten Nardo Nagtzaam, Kevin Bruijsten en Max Hermens kennis met de 27-jarige Litouwer. In het duel met Oranje (8-0 winst voor de voormalige Sovjetrepubliek) tekende de rightwinger voor een assist. Met 46 goals was Bosas met afstand dé scherpschutter in de Oberliga Süd tijdens het reguliere seizoen en die Meisterrunde. In de eerste ronde van de play-offs tegen Saale Bulls Halle voegde de 1.94’ meter en 90 kilo zware forward zes punten aan zijn statistieken toe.