Terug naar Nieuws

Vooruitblik op de halve finale series

Trappers op jacht naar plaats in de finale

Na twee opponenten uit de Oberliga Süd (Blue Devils Weiden en Eisbären Regensburg) wacht in de halve finale voor Tilburg Trappers een oude bekende, namelijk Hannover Scorpions. De winnaar van deze maximaal vijf ontmoetingen gaat naar de finale die op vrijdag 13 april begint. De verliezer mag uithuilen en opnieuw beginnen.

Opvallend feit

Dit seizoen haalde Trappers op vrijdag 17 november 2017 met een 3-1 overwinning tegen Hannover Scorpions zijn honderdste zege in de Oberliga binnen. Op 27 september 2015 tegen Herne kraaide Trappers voor de eerste keer victorie. Iets meer dan vier maanden later (29-01-2016) was overwinning vijfentwintig een feit (1-9 tegen Neuwied), terwijl nummer 50 (thuis tegen Leipzig (3-2 OT)) op 16 oktober 2016 volgde. De vijfenzeventigste werd op 17 februari 2017 behaald in het met 4-1 gewonnen duel tegen Wedemark Scorpions.

Onderlinge serie

Tijdens het reguliere seizoen en Die Meisterrunde bonden beide teams vijf maal de strijd met elkaar aan. De stand bedraagt 3-2 in het voordeel van Trappers. Een van het kwintet ontmoetingen werd pas na shootouts beslist. Trappers scoorde 19 keer, terwijl Hannover 13 maal het net liet bollen.

Wat leert reguliere seizoen en Meisterrunde ons nog meer?

In de vijf onderlinge duels tijdens het reguliere seizoen en Die Meisterrunde scoorde Tilburg zes maal uit 20 powerplays (30%). Hannover sloeg 4 keer toe uit 29 pogingen (14%). Reno de Hondt scoorde vijf van de 19 Tilburgse treffers tegen de Scorpions. Mitch Bruijsten kan vijf beslissende passes overleggen. De meest bestrafte Tilburger (52 strafminuten) in de confrontaties met Hannover was Brock Montgomery. In vier van de vijf ontmoetingen verdedigde Ian Meierdres het doel van Trappers. Zijn Goals Against Average (GAA) bedraagt 2.50. Ruud Leeuwesteijn was de starting goalie op 19 januari in het met 4-2 gewonnen thuisduel. Hij moest twee maal de puck uit het net halen.

Patrick Schmid deed Trappers met 5 tegendoelpunten het meeste pijn. Bjorn Bombis en Dennis Schütt hebben elk 6 assists tegen Tilburg. De grootste zondaar in Hannover luistert naar de naam Sean Fischer. De verdediger verzamelde 38 strafminuten. Bjorn Linda stond in vier duels onder de lat. Met 13 treffers tegen bedraagt zijn GAA 3.25. In de laatste confrontatie tussen Tilburg en Hannover was Lukas Müller de sluitpost. Zes keer hoorde de 23-jarige goalie de puck achter hem tegen de netten slaan.

Road to the semi finals

De equipe van coach Bo Subr rolt vooralsnog eenvoudig door de play-offs. In de achtste finale werd in drie duels afgerekend met Blue Devils Weiden, terwijl Eisbären Regensburg in de tweede ronde aan de kant werd gezet. De ploeg, die de laatste twee jaar het kampioenschap in de Oberliga veroverde, won ook deze best-of-five serie met 3-0.
Hannover Scorpions schaarde zich dinsdagavond bij de vier sterkste ploegen in de Oberliga. De Nedersaksen versloegen in eigen huis Starbulls Rosenheim met 2-1 en brachten daarmee de stand in de best-of-five reeks op een beslissende 3-1. Na vijf duels in de eerste ronde tegen EC Peiting stond er 3-2 op het scorebord.

Battle of the goalies

‘The heroes of the hallowed hut’ zijn Ian Meierdres en Bjorn Linda. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 1.67 in de achtste finalereeks tegen Blue Devils Weiden. In de kwartfinale tegen Regensburg incasseerde de Tilburgse keeper 5 tegengoals. Na zes duels heeft Meierdres een GAA van 1.67. Linda kwam aan het begin van deze ijshockeyjaargang over uit Waldkraiburg. De 28-jarige sluitpost uit Oberhausen kwam in het verleden uit op het hoogste niveau in Duitsland (Keulen en Düsseldorf). Zijn GAA bedroeg 2,89 in de 3 duels die hij in actie kwam tegen Peiting. In de kwartfinale kreeg hij 149 schoten op zich afgevuurd. Op 11 pogingen moest hij het antwoord schuldig blijven. Zijn overall GAA komt daarmee uit op 2.82.

Defensemen

Met 15 punten (één en 14 assists) leverden Ryan Collier, Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Floris van Elten, Boet van Gestel en Jordy van Oorschot ook aanvallend hun bijdrage in de vijf duels tegen Hannover. Het achttal moest 40 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.
Aanvallend komt de meeste dreiging bij Hannover Scorpions van het kwartet Robin Thomsom, Andrej Strakhov (beiden twee goals) en Sean Fischer en Dennis Schütt (10 assists). Het achttal Scorpions defensemen vielen 71 strafminuten ten deel in de confrontaties met Trappers.

Forwards

De sleutel tot het succes lijkt andermaal de breedte van de selectie van coach Bo Subr te zijn. De oefenmeester schenkt zelfvertrouwen aan al zijn spelers en zij betalen hem terug met een niet aflatende werklust en punten. De meeste aandacht gaat zonder twijfel uit naar het trio Bruijsten, Nagtzaam en Montgomery. Met 23 punten dreven ze Weiden en Regensburg tot pure wanhoop. De trojka Van den Heuvel, Bastings en Bruijsten kan 15 punten overleggen en het drietal Reno de Hondt, Danny Stempher en Parker Bowles zijn goed voor 20 punten. Nick de Ruijter, Max Hermens en Jonne de Bonth namen gezamenlijk 8 punten voor hun rekening.

Het trio Patrick Schmid, Chad Niddery en Bjorn Bombis was met 17 punten (8 goals en 9 assists) de meest productieve lijn in de vijf ontmoetingen met Tilburg Trappers. Brian Gibbons, Sebastian Lehmann en Christoph Koziol namen 3 punten voor hun rekening tegen Tilburg. De lijn met Sachar Blank, Thomas Pape en Robin Marek kwam tot één assist.

Who’s hot

Nardo Nagtzaam kent een prima post season tot nu toe. Met uitzondering van de tweede thuiswedstrijd tegen Blue Devils Weiden verscheen de center in elke ontmoeting op het scoresheet. Sterker nog: Nagtzaam loopt met 3 treffers en 6 assists in 6 play-off duels precies anderhalf punt per wedstrijd.
Vijf spelers in de overall top-20 van de topscorerslijst in de Oberliga play-offs kan Hannover overleggen. Patrick Schmid is met 14 punten (3 goals en 11 assists) de vaandeldrager. Zijn maatje Bjorn Bombis volgt op de voet (3 goals en 13 punten). Center Chad Niddery completeert de top-10 met 4 doelpunten en 6 beslissende passes. Sean Fischer en de als vervanger voor Michael Budd aangetrokken Brian Gibbons hebben elk 9 punten. trekt de lijn van het reguliere seizoen en de Meisterrunde moeiteloos door in de play-offs.

Special teams

De penalty-kill van Trappers was de beste in de Liga in het reguliere seizoen en Die Meisterrunde. Van de vier halve finalisten kan alleen Deggendorf betere cijfers (91,7%) dan de tweevoudig Oberliga Meister overleggen. 3 goals tegen uit 26 man minder situaties (88,5%). Met een man meer op het ijs kwam Tilburg in de achtste en kwartfinale tot 6 doelpunten (twee kwamen er van de sticks van Giovanni Vogelaar en Parker Bowles en de andere twee werden gescoord voor Ivy van den Heuvel en Mitch Bruijsten). Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 25% (24 overtalsituaties). Danny Stempher en Nardo Nagtzaam tekenden en passent nog voor twee short-handed goals. Met 7 treffers uit 36 pogingen (19,4%) in de series tegen EC Peiting en Starbulls Rosenheim is de ploeg van coach Bo Subr gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van de Scorpions. In ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Reiss beduidend zwakker (9 tegentreffers slikken tijdens 39 man minder situaties (76,9%).

Statistieken

De regerend Oberliga Meister moest in 300 play-off minuten ijshockey nog niet één keer van een achterstand terugkomen. Trappers is +63 overall in zijn zes play-off duels. Giovanni Vogelaar, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp en Mitch Bruijsten zijn allen +5. In alle vijf de ontmoetingen met Hannover scoorde Tilburg als eerste. Danny Stempher, Reno de Hondt, Nardo Nagtzaam, Jordy Verkiel en Brock Montgomery tekenden voor de openingstreffers. Van de 19 Tilburgse treffers waren zes met een man meer, één met een man minder en twaalf tijdens vijf-op-vijf. Het productiefst was men in het tweede bedrijf (7 doelpunten), gevolgd door de openings- en slotperiode (6 treffers).

Licht uit, spot aan

Reno de Hondt:
Als net 20-jarige maakte hij zijn debuut in de Oberliga. Aanvaller, snel, goede handen, een eigen wil, voor de Duitse duvel niet bang en opgegroeid in de Tilburgse jeugdopleiding. Meer en meer heeft hij leren spelen met zijn lengte. Een punt per wedstrijd tijdens het reguliere seizoen en Meisterrunde (18 goals en 26 assists). In de achtste – en kwartfinale trok Reno de goede lijn moeiteloos door. Een goal, drie assists en +4 zijn prima cijfers. We zijn nu al nieuwsgierig naar zijn prestaties de halve finale.

Patrick Schmid:
Verdedigend zal Trappers extra alert moeten zijn op de 29-jarige leftwinger uit Nürnberg. Hij is een sniper van het zuiverste water en een kwelgeest voor elke verdediging in de Oberliga. Niet voor niets werd Schmid onlangs uitgeroepen tot de beste aanvaller en beste speler in de Oberliga Nord. Tijdens het reguliere seizoen en de Meisterrunde doorbrak Schmid de magische grens van 50 goals. Deze ijshockeyjaargang is hij goed voor een vijf goals en twee assists tegen Tilburg.