Terug naar Nieuws

Voorbeschouwing: Tilburg Trappers vs. Deggendorfer SC (Game 1)

Trappers op jacht naar derde Oberliga Meisterschaft

In de top komen is één, er blijven is nog veel lastiger. Toch staat Tilburg Trappers wederom in de finale om het kampioenschap in de Oberliga. Tegenstander vrijdagavond is Deggendorfer SC dat zijn hoofdprijs (promotie naar DEL2) al binnen heeft. Wordt het andermaal Tilburg of blijft de titel in Duitsland. Over maximaal elf dagen zullen we het weten.

Thuisbasis

Deggendorf speelt haar thuiswedstrijden in de Eissporthalle an der Trat. Het stadion, dat in 1973 officieel geopend werd, in sinds die tijd de vaste thuisbasis voor de beste ploeg uit de Oberliga Süd van dit seizoen. De hal, die ontworpen werd door Günther Karl, biedt plaats aan 2.790 bezoekers, waarvan er 300 zittend een plaats kunnen vinden. In de zeven thuisduels in de play-offs passeerden tot nu toe 18.203 bezoekers de kassa’s. Enkel tijdens de tweede thuisbeurt tegen Herne en het eerste kwartfinale duel tegen Essen was de hal niet uitverkocht.

Een keer verlenging en 61.22 minuten meer gespeeld

Een maal deze play-offs had Deggendorf meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig om tot een overwinning te komen. In het laatste duel tegen Selb nam Kyle Gibbons met een hattrick zijn team bij de hand. In totaal stond de kampioen van de Oberliga Süd 721 minuten en 22 seconden op het ijs. Voor de manschappen van coach Bo Subr staat de teller aan de vooravond van de finale op 660 minuten.

Coach

De ploeg staat sinds vorig seizoen onder leiding van coach John Sicinski. De 43-jarige Canadees uit Mississauga (Ontario) kan bogen op een rijke ervaring als speler. Zo kwam hij drie jaar lang uit op het tweede niveau bij onze Oosterburen. In 2015-2016 had Sicinski EC Peiting onder zijn hoede. Zijn manschappen legden Trappers in de halve finale serie het vuur aan de schenen. Pas in de verlenging van de beslissende vijfde ontmoeting stelde Trappers de eerste finaleplaats veilig.

‘Only Dunlop has seen more rubber than I have’

Ongetwijfeld zal deze uitspraak van Hockey Hall of Fame member Dominik Hasek ook door de doelverdedigers van beide ploegen gedeeld worden. Qua ervaring staat Ian Meierdres veel verder dan zijn collega, Cody Brenner. Zo werd hij onlangs nog uitgeroepen tot de beste doelman in de Oberliga Nord. Na elf duels heeft Meierdres een zeer imponerend GAA van 1.68.
Met Brenner beschikt Deggendorf over een jonge getalenteerde sluitpost. De 20-jarige goalie staat formeel onder contract bij DEL team Straubing Tigers, maar kwam (nog) niet in actie op het hoogste niveau. Tijdens de eerste ronde tegen Herne kreeg Brenner geen doelpunt tegen. Zijn goals against average in de play-offs bedraagt 2.37.

Defensemen

Met 12 punten (1 goal en 11 assists) leverden Jordy van Oorschot, Giovanni Vogelaar, Ryan Colier, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Boet van Gestel, Alexey Loginov en Floris van Elten ook aanvallend hun bijdrage in de vijf duels tegen Hannover.
Met 1 goal en 13 punten springt de productie van Milos Vavrusa het meest in het oog. De 40-jarige Duits-Tsjechische verdediger kwam aan het begin van deze ijshockeyjaargang over vanuit Freiburg (DEL). Met 400 Oberliga – en 82 DEL2 duels op de teller is Vavrusa een brok ervaring en rust in de Deggendorfer defensie. Hij vormt samen met Nico Wolfgramm (4 assists) een koppel. Captain Andreas Gawlik (10 assists) en Marius Wiederer (3 beslissende passes vormen het tweede verdedigingspaar, terwijl Robert Peleikis en Jan-Ferdinand Stern (5 goals en 6 assists) de achterste linie completeren.

Forwards

Het trio Bruijsten, Nagtzaam, Montgomery sloegen de Scorpions van zich af in de derde ronde van de play-offs. Men verzamelde 5 goals en 13 punten. Ivy van den Heuvel, Mickey Bastings en Kevin Bruijsten voegden 3 treffers en 5 assists toe aan hun totalen tegen Hannover, terwijl Parker Bowles, Reno de Hondt en Danny Stempher 9 punten (4 goals en 5 assists) pakten. Het drietal De Bonth, Hermens en De Ruiter scoorden een keer en gaven drie maal de beslissende pass.
Direct na afloop van de serie tegen Hannover Scorpions sprak Trappers coach Bo Subr over Deggendorf: They have three good lines. Their first unit is really strong’. De cijfers bevestigen het gelijk van de Tilburgse hoofdcoach. In de halve finale tegen Selb verzamelde het trio Deuschl, Gibbons en Leinweber (9 goals en 18 punten), Janzen, Böhm en Jirik (2 treffers en 1 assist) en Janzen, Schembri en Ovaska (2 doelpunten en 2 assists). Rene Röthke completeert de Deggendorfse aanval. De 35-jarige forward (776 DEL wedstrijden) kwam halverwege het seizoen over van Straubing Tigers.

Special teams

Mede dankzij een uitstekende penaltykill bereikte Trappers voor het derde jaar op rij de finale van de Oberliga. 27 keer stond Tilburg met een man minder op het ijs tegen Hannover. In slechts vier gevallen lukte het de Scorpions om Ian Meierdres te kloppen. Een imponerende 85,19% was het resultaat. Met een man meer op het ijs kwam Tilburg in de play-offs tot 9 doelpunten (drie kwamen er van de stick van Parker Bowles, twee van Giovanni Vogelaar en de andere vier werden gescoord door Reno de Hondt, Kevin Bruijsten, Ivy van den Heuvel en Mitch Bruijsten). Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 22,5% (40 overtalsituaties). Danny Stempher en Nardo Nagtzaam tekenden en passent nog voor twee short-handed goals. Met 17 treffers uit 53 pogingen (32,1%) in de series tegen Herner EV, Moskitos Essen en Selber Wölfe is de ploeg van coach Bo Subr gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van Deggendorf. In ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Sicinski iets minder dan Trappers (7 tegentreffers slikken tijdens 47 man minder situaties (85,1%).

Licht uit, spot aan

Ian Meierdres
De 29-jarige sluitpost werd onlangs uitgeroepen tot goalie van het jaar in de Oberliga Nord. Hij is de onbetwiste nummer één bij Trappers Tijdens het reguliere seizoen won hij 26 van zijn 32 gespeelde wedstrijden en zijn goals against average bedroeg 2.15. In de play-offs hield ‘de man met de zwarte broek’ zijn topvorm vast. Negen van de 11 ontmoetingen waarin hij startte werden in winst omgezet.

Kyle Gibbons
Wie stopt Kyle Gibbons? De 26-jarige Amerikaan (geen familie van Brian Gibbons die de kleuren van Hannover Scorpions verdedigde) uit Westlake (Ohio) werd met 88 punten (40 goals en 48 assists) topscorer van het reguliere seizoen in de Oberliga Süd. De rechtshandige center blijft met 12 goals en 24 punten in de play-offs sizzling hot. In het vierde halve finale duel tegen Selber Wölfe tekende Gibbons voor een hattrick waaronder de game-winner in overtime.