Terug naar Nieuws

Voorbeschouwing halve finale Play-Offs vs. Moskitos Essen

Trappers op jacht naar plaats in de finale

Duels tussen Essen en Tilburg zijn wedstrijden op het scherpst van de snede. De winnaar van deze reeks ontmoetingen gaat naar de finale die op vrijdag 21 april begint. De verliezer mag uithuilen en opnieuw beginnen.

Onderlinge serie

Tijdens het reguliere seizoen en Die Meisterrunde bonden beide teams vier maal de strijd met elkaar aan. De stand bedraagt 3-1 in het voordeel van Moskitos. Trappers scoorde zeven keer, terwijl Essen 10 maal het net liet bollen.

Opvallend feit

DESTIL Trappers scoorde in iedere onderlinge confrontatie met Essen als eerste. In wedstrijd één opende Mickey Bastings de score, in de met 3-0 gewonnen thuisbeurt nam Kilian van Gorp de openingstreffer voor zijn rekening en in de derde krachtmeting was het Levi Houkes die de puck als eerste tegen de netten drukte. Op de slotdag van Die Meisterrunde verzorgde Mitch Bruijsten de enige Tilburgse treffer.

Wat leert reguliere seizoen en Meisterrunde ons nog meer?

In de vier onderlinge duels tijdens het reguliere seizoen en Die Meisterrunde scoorde Essen vier maal uit 21 powerplays (19%). Trappers sloeg 3 keer toe uit 13 pogingen (23%). Levi Houkes scoorde twee van de zeven Tilburgse treffers tegen Essen. Jonne de Bonth en Diederick Hagemeijer kunnen beide twee beslissende passes overleggen. De meest bestrafte Tilburgers (16 strafminuten) in de confrontaties met de Moskitos waren Bjorn Willemse en Nick de Ruijter. Andrej Bires en Hagen Kaisler deden Trappers met 2 tegendoelpunten het meeste pijn. Andrej Bires, Niklas Hildebrand, Dominik Patocka en Sebastian Eickmann hebben elk 3 assists tegen Tilburg. De grootste zondaar in Essen luistert naar de naam Werner Hartmann. De verdediger verzamelde 14 strafminuten.

Road to the semi finals

De equipe van coach Frank Gentges rolt vooralsnog redelijk eenvoudig door de play-offs. In de achtste finale werd in drie duels afgerekend met Icefighters Leipzig, terwijl EC Peiting in de tweede ronde aan de kant werd gezet. De ploeg, die op de slotdag van Die Meisterrunde DESTIL Trappers na verlenging met 2-1 klopte, won ook deze best-of-five serie met 3-0.

Voor het tweede jaar op rij schaarde DESTIL Trappers zich donderdagavond bij de vier sterkste ploegen in de Oberliga. De Tilburgers versloegen in eigen huis Selber Wölfe met 7-2 en brachten daarmee de stand in de best-of-five reeks op een beslissende 3-1. Dezelfde score stond er na vier duels tegen Hamburg Crocodiles op het scorebord.

Battle of the goalies

‘The heroes of the hallowed hut’ zijn Sebastian Staudt en Ian Meierdres. Staudt kwam aan het begin van deze ijshockeyjaargang over uit Leipzig. De 28-jarige sluitpost uit Krefeld kwam in het verleden uit op het hoogste niveau in Duitsland (Kassel en Straubing). Zijn GAA bedroeg 0.95 in de 3 duels die hij in actie kwam tegen zijn voormalig werkgever. In de kwartfinale kreeg hij in alle drie de ontmoetingen 3 tegentreffers. Zijn overall GAA komt daarmee uit op 1.95. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 2.84 in de achtste finalereeks tegen de ‘Crocos’. In de kwartfinale tegen Selbe Wölfe incasseerde de Tilburgse keeper 9 tegengoals. Na acht duels heeft Meierdres een GAA van 2.53.

Defensemen

Met 15 punten (2 goal en 13 assists) leverden Jordy van Oorschot, Giovanni Vogelaar, Ryan Colier, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Boet van Gestel en Bjorn Willemse ook aanvallend hun bijdrage in de acht duels tegen Hamburg en Selbe. Het zevental moest 66 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank. Aanvallend komt de meeste dreiging bij Essen van het verdedigingsduo Marcel Pfänder en Oliver Granz. Het koppel tekende voor 2 goals en 9 punten in de series tegen Leipzig en Peiting. De overige duo’s zijn Werner Hartmann/Hagen Kaisler (2 assists), Marius Erk/Maik Klingsporn (eveneens 2 assists) en Sebastian Eickmann/Philipp Gejerhos (1 goal en 2 assists). 44 strafminuten vielen het achttal ten deel in de achtste – en kwartfinale.

Forwards

Na afloop van het vierde kwartfinale duel sprak Selbe-coach op de persconferentie: ‘In the third period we didn’t have anything left. We played the whole series with three lines. Tilburg kept the pace up.’ De sleutel tot het succes lijkt andermaal de breedte van de selectie van coach Bo Subr te zijn. De oefenmeester schenkt zelfvertrouwen aan al zijn spelers en zij betalen hem terug met een niet aflatende werklust. De meeste aandacht gaat zonder twijfel uit naar het trio Bruijsten, Larson en Hagemeijer. Met 22 punten dreven ze de Wölfe tot pure wanhoop. De trojka Van den Heuvel, Bastings en McColgan kon 8 punten tegen Selbe overleggen. Met 1 goal en 4 punten bleven Levi Houkes, Ritchie van Hulten en Danny Stempher qua score enigszins achter, maar Houkes en Stempher zijn belangrijke pionnen voor coach Subr tijdens de penalty kill. Daarnaast ontbrak Van Hulten in game 4 vanwege een hoofdblessure. De diepe snee boven zijn rechteroog tot aan zijn wang werd met ongeveer 35 hechtingen gedicht. Nick de Ruijter, Reno de Hondt en Jonne de Bonth namen gezamenlijk 2 punten voor hun rekening.

Een lelijke streep door de rekening voor Frank Gentges is het ontbreken van Nardo Nagtzaam. De Nederlandse forward liep bij het begin van de tweede periode in het derde duel tegen Peiting een 5+game misconduct op vanwege een boarding. Aan de zijde van Julian Lautenschlager en Veil Holzmann verzamelde men 7 goals en 16 punten. In de eerste ronde speelde Michal Velecky op de plaats van Nagtzaam. De Tsjech nam 1 goal en 3 assists mee uit de 3 ontmoetingen met Leipzig. Robin Slanina, Christoph Ziolkowski en Dennis Thielsch vormen de tweede lijn. Het trio tekende voor 7 treffers en dubbel zoveel assists in het sextet ontmoetingen tot en met de kwartfinale. De lijn met Niklas Hildebrand, Dominik Patocka en Andrej Bires kwam tot 5 goals en 3 assists.

Who’s hot

Julian Lautenschlager heeft ten minste een punt per wedstrijd in de play-offs voor de Moskitos. De teller staat voor de 20-jarige Regenburger op 2 goals en 8 punten. Tijdens het reguliere seizoen en Die Meisterrunde verzamelde de forward 29 punten in 43 ontmoetingen. Levi Houkes scoorde twee van de zeven Tilburgse treffers in de vier voorgaande duels tegen Essen. In de kwartfinale tekende de geboren Nijmegenaar voor een goal en een assists. Hij miste game 1 door een blessure. Kan Houkes zijn voormalig coach Frank Gentges nog meer schade toebrengen?

Special teams

De penalty-kill van Trappers was de beste in de Liga in het reguliere seizoen en Die Meisterrunde. Tegen de ijzersterke powerplays van Hamburg en Selbe trok men deze lijn door. 6 goals tegen uit 44 man minder situaties (86,36%). Met een man meer op het ijs kwam DESTIL Trappers in de achtste en kwartfinale tot 5 doelpunten (vier kwamen er van de stick van Justin Larson en de andere werd gescoord voor Shane McColgan). Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 16,13% (31 overtalsituaties). Met 8 treffers uit 33 pogingen (24,24%) in de series tegen Icefighters Leipzig en EC Peiting is de ploeg van coach Bo Subr gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van de Moskitos. In ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Gentges ook prima (3 tegentreffers slikken tijdens 25 man minder situaties (88,00%).

Licht uit, spot aan

Justin Larson. Aan het begin van de serie met Selber Wölfe verklaarde de center in een interview in het Brabants Dagblad dat hij ‘de eerste twee maanden van het seizoen de vrees had te worden teruggestuurd door Tilburg.’ Mocht deze gedachte ooit bij Trappers gespeeld hebben, dan is deze inmiddels volledig verdwenen. De 27-jarige Canadees uit Buckhorn (Ontario) leidt het scorersgilde in de Oberliga met 8 goals en 17 punten. Daarnaast tekende hij voor 4 powerplay treffers (hoogste aantal samen met de al uitgespeelde Raphael Joly) en 3 game-winning-goals (een eer die hij moet delen met Robin Slanina (Essen)).

Sebastian Staudt. Goalies kunnen play-off series voor hun team winnen. Op de slotdag van die Meisterrunde dreef de 28-jarige doelman uit Krefeld Trappers tot wanhoop. Zijn goals against average is 1.73 in de vier onderlinge duels met Tilburg. In de postseason trok Staudt zijn vorm door. Zijn GAA van 0.95 in de eerste ronde tegen Leipzig was fenomenaal. Ook tegen Peiting stond hij zijn mannetje. Kan Staudt de meest productieve ploeg uit de Oberliga play-offs stoppen?

Speelschema best-of-five serie:

Dinsdag 11 april 2017 19:30/20:00 uur Bad Tölz of Moskitos Essen
Donderdag 13 april 2017 20:00 uur Tilburg
Zaterdag 15 april 2017 19:30/20:00 uur Bad Tölz of Moskitos Essen

Indien noodzakelijk

Maandag 17 april 2017 15:00 uur Tilburg
Woensdag 19 april 2017 19:30/20:00 uur Bad Tölz of Moskitos Essen