Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – week 14

TRAPPERS ALS KOPLOPER DECENNIUM UIT

Ondanks twee nederlagen (uit bij Hamburg en Herne) in de slotmaand van 2019 voert Tilburg fier de ranglijst in de Oberliga Nord aan. Achter het leidende tweetal, Trappers en Herner EV, is het dringen geblazen. Het gaatje tussen nummer 3, Hamburg, en nummer zeven, Hannover Indians, bedraagt slechts acht punten.

De koploper heeft zeven verliespunten minder dan de eerste achtervolger, Herner EV. Daarmee ligt Trappers riant op koers voor het derde achtereenvolgende 100+punten seizoen. Vorig jaar beëindigde men het reguliere deel van de competitie met 118 punten, terwijl een jaar eerder de teller stil stond op 110. De Tuesday’s round-up op de laatste dag van het jaar staat geheel in het teken van de lijstaanvoerder.

VEELVRAAT

HYS The Hague kroonde zich als eerste club dit decennium tot landskampioen, maar de meeste titels gingen naar Trappers. De Tilburgers werden op 25 maart 2013 voor de veertiende keer in de historie kampioen en ook in het laatste jaar in de Nederlandse competitie (2014-2015) was men de beste.

Hoe dan ook werd de prijzenkast in de Kruikenstad in de afgelopen jaar van het nodige nieuwe zilverwerk voorzien. Met twee landstitels in Nederland, drie kampioenschappen in de Oberliga, twee Oberliga Nord Meisterschaften, vier nationale bekers, drie Ron Bertelingschalen en de Brabant Cup bleek Trappers een absolute veelvraat in de laatste tien jaar.

NOG 18 POTJES

Het zwaartepunt van de nog resterende 18 ontmoetingen ligt direct na het vuurwerk en de oliebollen. De ploeg van coach Bo Subr speelt in januari tegen zes ploegen uit de top-8 waarvan tweemaal buiten de stadsgrenzen. In eigen huis is Tilburg in de huidige ijshockeyjaargang nog ongeslagen. Enkel tegen Hannover Indians en Hamburg Crocodiles had men meer dan 60 minuten nodig om als overwinnaar van het ijs te stappen.

‘Elke wedstrijd is in deze periode belangrijk, te beginnen het duel vrijdag tegen Hannover Indians’, aldus de Tsjechische oefenmeester. Daarna wacht Hannover Scorpions (uit, 5 januari) gevolgd door Hamburg Crocodiles (thuis, 10 januari), Leipzig (uit, 12 januari), Halle (thuis, 19 januari), Duisburg (thuis, 24 januari) en op de slotdag van de maand wederom thuis tegen Duisburg.

In dit laatste duel en ook bij de uitbeurt in Erfurt op 2 februari zal Subr met een short bench tot winst moeten zien te komen. Het U-20 wereldkampioenschap in Gangneung (Zuid-Korea) dunt de Tilburgse selectie ernstig uit. Naar verwachting zullen Floris van Elten, Ninho Hessels, Tijn Jacobs, Wouter Sars en Delaney Hessels deel uitmaken van het nationale keurkorps onder leiding van bondscoach Theo van Gerwen.

50 ZEGES IN 2019

De wedstrijd tegen Erfurt was het eenenzestigste Oberliga competitie- of play-off duel voor Trappers in 2019. Men won 50 ontmoetingen en verloor er slechts 11. Het doelsaldo 306 vóór en 167 tegen) is imposant. De grootste zeges werd behaald op vrijdag 25 januari (2-10 bij Harzer Falken) en woensdag 20 februari (9-1 thuis tegen ECC Preussen Berlin). De grootste nederlaag incasseerde men negen dagen geleden in Herne (7-2).

De ploeg van coach Bo Subr scoorde in elk duel tijdens dit kalenderjaar, terwijl de tegenstanders van de Tilburgers in vier van de 61 ontmoetingen niet tot scoren kwamen. Zo hield Ruud Leeuwesteijn thuis tegen Duisburg (2 januari, 4-0) en uit in Rostock (17 november, 0-4) de nul. Ook Ian Meierdres voegde in 2019 nog maar eens twee shutouts aan zijn indrukwekkende statistieken toe. Thuis tegen EXA Icefighters Leipzig (6 december, 2-0) en gisteravond tegen Erfurt bleek de Tilburgse sluitpost niet te kloppen.

SECONDENWERK

Diezelfde wedstrijd tussen Trappers en BlackDragons was nog maar net begonnen of Danny Stempher opende het scorebal. Twintig tellen had de geboren Zoetermeerder slechts nodig om zijn ploeg aan de leiding te brengen. Daarmee is de forward de op een na snelste doelpuntenmaker in de Oberliga Nord tot nu toe. Alleen Michal Bezouska (Saale Bulls Halle) was dit seizoen sneller. De Tsjech uit Hradec Kralove verschalkte op zondag 3 november na 12 seconden Hamburg Crocodiles goalie Kai Kristian. Overigens moet Danny plaats twee op het podium delen met Chad Niddery (Hannover Indians), die eveneens op zondag 3 november na 20 seconden Icefighters-doelman Eric Hoffmann het nakijken gaf.

Sowieso schoten de manschappen aan het einde van 2019 met scherp. Zo opende Jonne de Bonth op tweede Kerstdag na 49 seconden de score tegen Moskitos Essen en was Stempher zaterdagavond in Duisburg nog 12 tellen rapper dan zijn ploeggenoot. Maar dit secondespel verbleekt bij de snelheid waarmee Trappers nummer 95 tegen TecArt BlackDragons zaken deed.

VIER OP EEN RIJ

Tot zaterdagavond had Stempher zeven goals en acht assists in de krachtmetingen met Duisburg achter zijn naam. Zaterdagavond voegde de 24-jarige center vier doelpunten aan dit totaal toe. Zelf vond hij zijn derde treffer van de avond het mooist. ‘Ik heroverde de puck aan de boarding achter hun doel, draaide weg bij die verdediger en zwiepte de puck in een tijd langs hun keeper’, aldus de hoofdrolspeler na afloop.

Naast de nummer 2 op de Trappers topscorerslijst kunnen nog zeven anderen een kwartet doelpunten in één duel overleggen. Crocodiles Dominik Lascheit (uit in Duisburg), Trappers Mitch Bruijsten (thuis tegen Rostock), Erfurt’s Milan Kostourek (in de thuisbeurt tegen Halle), Krefeld’s Jeremiah Luedtke (thuis tegen Rostock), Halle’s Chris Francis (in eigen huis tegen Krefeld), Herner Dennis Palka (op bezoek in Leipzig) en Rostock’s Chris Stanley (in thuisduel tegen Krefeld) waren allen vier keer trefzeker.