Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 24

Ineens is alles anders

Waar we in de vorige Tuesday’s round-up nog volop vooruitblikten naar de mooiste tijd van het ijshockeyjaar is dat een week later volledig anders. Woensdagmiddag haalde de Duitse IJshockeybond (DEB) alle play-off duels van de kalender en maakte men vroegtijdig een einde aan het Oberliga seizoen.

In deze editie van de Tuesday’s round-up aandacht voor een corona besmetting in Hannover, de plotseling dood van Chad Staley, het afscheid van Ian McDonald, de mogelijke uitbreiding van de Oberliga Nord en een vijftal contractverlengingen.

ANTICLIMAX

Wat zich vorige week dinsdag al aankondigde, werd woensdagmiddag een feit: het Oberliga seizoen 2019-2020 werd voortijdig beëindigd. Door de play-offs, die voor Trappers afgelopen vrijdag zouden beginnen met een thuiswedstrijd tegen Selber Wólfe, ging definitief een streep. Een dag eerder werd al bekend dat het eerste duel in de best-of-5 serie niet gespeeld zou worden.

In verband met de grootschalige uitbraak van het coronavirus besloot de Duitse IJshockeybond (DEB) om alle play-off duels van de kalender te halen en het Oberliga seizoen per direct te beëindigen. Men volgde daarmee de officiële aanbevelingen van bondskanselier Angela Merkel en de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Vanzelfsprekend had Tilburg Trappers begrip en respect voor deze moeilijke beslissing.

Met een team zonder imports en een groeiende concurrentie leverde de ploeg van coach Bo Subr wederom een glansrijk regulier seizoen af. 44 wedstrijden, 37 maal winst en slechts 7 verliespartijen. Met 210 goals vóór en 117 tegen beschikte Tilburg zowel over de beste aanval als verdediging. Een absoluut puike prestatie!!

NOG MEER SLECHT NIEUWS (1)

Een dag na het cancelen van de play-offs volgde weer een slecht nieuwsbericht uit de Oberliga Nord. Branislav Pohanka, captain van Hannover Indians is positief getest op het coronavirus. Een ander verdacht geval is nog in onderzoek. Geschäftsführer van de nummer 4 in de eindrangschikking, Andy Gysau, reageerde aangeslagen op de onheilstijding.

‘Het hele team inclusief coaching staf en begeleiding wordt op zeer korte termijn getest op het gevreesde longvirus. Tot nader order zijn de betreffende personen thuis in quarantaine geplaatst en is hen gevraagd contact met andere mensen te vermijden’ aldus Gysau.

NOG MEER SLECHT NIEUWS (2)

Vorige week maandagnacht overleed geheel onverwacht Chad Staley. Na vier seizoenen voor de universiteit van Alaska-Fairbanks (NCAA) maakte de Amerikaan uit Kennewick (Washington) afgelopen zomer de oversteek naar Europa. Hij vond tot zijn grote vreugde onderdak bij Hamburg Crocodiles. ‘Na mijn afstuderen wilde ik naar het buitenland om de cultuur daar te leren. Ik heb Duitse voorouders en daarom was Duitsland altijd mijn eerste keuze’, aldus Staley na het ondertekenen van zijn contract in de Hanzenstad.

In de eerste oefenwedstrijd tegen Lausitzer Füchse liep de center een knieblessure op waardoor hij de rest van de voorbereiding en zes Oberliga duels miste. Op 18 oktober maakte Staley zijn debuut in de met 4-1 gewonnen thuisbeurt tegen Herner EV. Ondanks 5 goals (waaronder een tegen Tilburg) en 4 assists in 9 wedstrijden werd het contract met wederzijds goedvinden ontbonden. Staley verhuisde naar Zuid-Tirol waar hij verdienstelijk (17 punten in 14 ontmoetingen) de kleuren van Unterland Cavaliers verdedigde.

Chad Staley werd slechts 25 jaar oud.

AFSCHEID IAN MCDONALD

In een interview met de Trappers website kondigde Selber Wölfe smaakmaker Ian McDonald het min of meer al aan: seizoen 2019-2020 zou zijn laatste jaar als speler zijn. ‘Ik weet dat ik het al eens eerder gezegd heb dus uitsluiten doe ik niets. Het is de moeilijkste beslissing. IJshockeyen voelt zo comfortabel. Daarnaast is het best wel eng om aan een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen. Maar je kunt niet blijven uitstellen. Daarbij moet ik ook eerlijk zijn naar mijn vrouw. Ze wil ook weer aan de slag.’

Zaterdag voegde de 34-jarige Canadees de daad bij het woord. Hij hangt voorgoed de schaatsen aan de wilgen en keert terug naar de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta, Edmonton. Net als de boomlange right winger keren ook goalie Niklas Deske, verdedigers Dominik Müller, Leon Kremer, Dominik Kolb, Steven Bär en de aanvallers Kenny Turner en Marius Schmidt niet terug in de Netzsch-Arena.

Klik hier voor het volledige interview dat de Trappers website had voorafgaande aan de geplande en afgelaste play-off-serie tegen de Selber Wölfe.

TOCH OOK NOG GOED NIEUWS (1)

Tussen alle corona ellende verscheen toch ook nog een verheugend bericht. Herforder EV, uitkomend in de Regionalliga West, liet bij monde van voorzitter Uwe Johan weten graag een stapje omhoog te maken. Op basis van hun sportieve prestaties is toetreding tot de Oberliga Nord niet mogelijk. De IceDragons werden namelijk uitgeschakeld door EHC Neuwied, maar dit weerhield Johan er niet van zijn interesse kenbaar te maken.

Aanpassing van het Eisstadion im Kleinen Felde is zeker een van de aandachtpunten bij een eventuele overstap. De capaciteit van het kleine, maar knusse ijsbaantje is begrensd op 1029 toeschouwers. En er zijn louter staanplaatsen! Een gedeelte hiervan moet plaats maken voor een tribune van 50-200 zitplaatsen. Tevens worden de kleedkamers en ontvangstruimten onder handen genomen. Of Herford volgend seizoen zijn opwachting maakt in de Oberliga Nord beslist de Duitse IJshockeybond (DEB).

TOCH OOK NOG GOED NIEUWS (2)

Hoewel door de corona crisis veel Oberliga (Nord) teams het water aan de lippen hebben staan, werden er her en der toch alweer contractverlengingen gemeld. Zo verlengde overall topscorer (41 doelpunten) Patrick Asselin zijn verblijf in Herne met een jaar. Voor diezelfde periode blijven Florian Eichelkraut en Ian Farrell actief in Leipzig. Goalie Patrick Glatzel verlengde zelfs tot 2022 bij de Icefighters. Nico Turnwald (Hannover Indians) is ook komend jaar te bewonderen am Pferdeturm.