Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 18

TILBURG STELT HOME ICE ADVANTAGE VEILIG

De fysieke en mentale gesteldheid van de niet-internationals van Tilburg Trappers wordt vrijdag zwaar op de proef gesteld. De uitbeurt in Erfurt (529 kilometer verwijderd van IJssportcentrum Stappegoor) is nog maar goed en wel verteerd of de volgende krachtmeting wacht alweer. Rostock Piranhas, nummer 9 op de Oberliga Nord ranglijst, is de volgende opponent.

In de achttiende editie van de Tuesday’s round-up aandacht voor het door Trappers zeker gestelde thuisvoordeel in de play-offs, een weerzien met oude bekenden in de eerste ronde van de postseason, het ontslag van Larry Suarez, het OKT in Kazachstan en een hete derby in Halle.

JOB DONE

Tilburg Trappers verzekerde zich vrijdagavond van thuisvoordeel in de play-offs. Met een voorsprong van 28 punten op nummer vijf, Hannover Scorpions, en nog 9 wedstrijden (lees: 27 punten) te gaan, zijn de Tilburgers niet meer te achterhalen voor de ploeg van coach Dieter Reiss. Gezien de overtuigende zege in Erfurt beschouwt de koploper het restant van het reguliere seizoen niet als acht potjes om des Keizers baard.

Achter de geelblauwe brigade is de strijd om home ice advantage in de play-offs nog volop gaande. Naaste achtervolger Herner EV (12 punten minder dan Trappers) lijkt thuisvoordeel nauwelijks te kunnen ontgaan, maar het verschil tussen de nummer drie, Hamburg Crocodiles, en nummer acht, Füchse Duisburg, bedraagt maar 14 punten.

OUDE BEKENDEN

Home ice advantage is een niet te onderschatten voordeel, zo verklaarde Bo Subr vorig jaar na de 9-1 winst tegen Preussen Berlin. ‘Players have routines and the comfort of their own locker room. You have the energy of the fans and of course you don’t have to travel. Most teams in the Oberliga Süd are not used to long travels at all. They’re all close by over there. Their longest trip is probably two and a half hours or three hours. That makes a difference especially in a long and tough play-off series.’

Hoewel de kaarten in die Oberliga Süd nog niet helemaal geschud zijn, lijkt de kans (zeer) groot dat de opponent van Tilburg Trappers in de eerste ronde van de play-offs een oude bekende lijkt te worden. EC Peiting (met oud-Trapper Nardo Nagtzaam in de gelederen) bezet tien speelronden voor het einde van de Meisterrunde plaats 7 in het Zuiden. De marge ten opzichte van nummer 8, Selber Wölfe, bedraagt vijf punten. Ook Blue Devils Weiden (4 punten achter Selb) en Lindau Islanders (1 punt achter de Devils) zijn nog in de race voor maximaal vijf play-off ontmoetingen met Tilburg.

ONTSLAG SUAREZ

Na vijfenhalf jaar kwam er op woensdag 13 november 2019 een einde aan het huwelijk tussen Moskitos Essen en coach Frank Gentges. De 54-jarige, die in Essen als Cheftrainer en Sportmanager werkte, maakte gebruik van een ontsnappingsclausule in zijn contract.
Zijn opvolger in de Eissporthalle Essen-West werd Larry Suarez De 55-jarige Amerikaan was van 2006 tot en met 2008 coach in Tilburg.

Maar ook hij kon de sportieve malaise bij de Muggen geen halt toeroepen. Onder leiding van Suarez won Essen slechts zes van de 23 gespeelde ontmoetingen en kwam zelfs deelname aan de pre-play-offs in gevaar. De (tijdelijke) leiding ligt nu bij jeugdcoach Thomas Schneeberger en captain Stephan Kreuzmann en aanvaller Aaron McLeod.

HOFLEVERANCIER

Met negen spelers is Tilburg Trappers hofleverancier van de selectie van Oranje voor het Pre-Olympisch Kwalificatietoernooi in Nur-Sultan. Goalie Ian Meierdres, verdedigers Kilian van Gorp, Boet van Gestel, Jordy Verkiel en aanvallers Bartek Bison, Jonne de Bonth, Reno de Hondt, Raymond van der Schuit en Danny Stempher maken deel uit van Oranje.

De ploeg, onder leiding van Bo Subr en Mike Nason reist morgenmiddag af naar de  Kazachse hoofdstad. Nederland hoopt zich in de prachtige Barys Arena (capaciteit 11.578 toeschouwers) ten koste van gastland Kazachstan, Polen en Oekraine te plaatsen voor de finale van de pre-kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2022 in Peking.

HETE DERBY

EXA Icefighters Leipzig won zondagavond de ‘hete derby’ van Saale Bulls Halle. De mannen onder leiding van coach Sven Gerike zegevierden na ruim vier jaar weer eens in de Sparkassen Eisdom: 4-7. Na 31 minuten stond er een tussenstand van 3-3 op het scorebord. Scheidsrechter Göran Nöller deelde drie game-misconducts (aan Kai Schmitz, Vojtech Suchomer (beide Halle) en Moritz Israel (Leipzig) uit.

In de derby was een opvallende rol weggelegd voor Alexander Zille. De 36-jarige forward verdedigde 13 jaar lang de kleuren van Saale Bulls en daarvoor zelfs nog 2 seizoenen van Saale Teufel. In 745 wedstrijden met 589 punten groeide hij uit tot een ábsolute publiekslieveling. ‘Vati’, zoals de Stieren-fans hem liefdevol noemden, nam zondagavond na 139 tellen de 0-2 voor zijn rekening.