Terug naar Nieuws

Trappers spotlight

‘STA OP VOOR TILBURG’

Niet alleen Trappers-supporters en neutrale vaderlandse ijshockeyliefhebbers waren onder de indruk van de 7-1 zege tegen Hannover Scorpions. Ook bij onze Oosterburen keek men vol bewondering naar de ploeg van Dave Livingston. 

‘Tilburg deklassiert Scorpions’, luidde de kop boven het artikel op Eishockey.Info, terwijl het wedstrijdverslag op de website van de Scorpioenen niet meer dan vijf zinnen omvatte en begon met ‘Das war nichts‘. De mooiste woorden kwamen uit de Hannoversche Allgemeine Zeitung: ‘De  Scorpions beleefde in Tilburg een middag die vooral in de tweede periode leek op een horrorfilm bij daglicht’.

Aan de hand van een negental opvallende zaken uit de ijshockeytopper zetten we de volledige blauwgele equipe nog eens in de schijnwerpers.

GAMEPLAN

‘Hannover geen centimeter ruimte geven, zestig minuten bij de les zijn en uitgaan van ons eigen spel’. Met deze boodschap stuurde Dave Livingston zijn manschappen zondagmiddag het bevroren water van IJssportcentrum Stappegoor op, vertelde Jordy Verkiel. ‘In eerdere wedstrijden lieten we nog wel eens de teugels iets te veel vieren en dan kwamen we onnodig in de problemen. Vandaag waren we vanaf de openingsface-off geconcentreerd en dan zie je waartoe we in staat zijn.’

VAN OORSCHOT OPENT

Een geboren doelpuntenmaker is hij niet. In zijn (statistisch) beste Oberliga jaar (2016-2017) kwam Trappers nummer 44 tot elf treffers. De goal waarmee hij Tilburg in de vierde minuut op voorsprong zette, was zijn tweede van het seizoen en derde overall tegen Hannover Scorpions. ‘Ik stond toevallig op de goede plek’, lachte de geboren Rotterdammer, die nog altijd de kwaliteiten heeft zijn beste wedstrijden te spelen wanneer de tegenstand het grootst is.

BLESSURE HERMENS

Tilburg Trappers vs Hannover Scorpions was 25 minuten en 29 seconden oud toen de angst de eenentwintighonderd toeschouwers om het hart sloeg. De 93 kilo van Schorpioenen aanvoeder Alexander Heinrich landde vol op het rechter(onder)been van Max Hermens. Bij het verlaten van het ijs werd de Trappers center ondersteund door fysiotherapeut Ward van den Bulck en verzorger Wim Spijkers.

‘Ik vreesde voor een enkelbreuk. Zoveel pijn had ik. Toen ik in de kleedkamer was, zakte dit gelukkig wat weg. Misschien kwam het ook wel omdat er gedurende mijn afwezigheid zoveel gescoord werd.’ Hermens keerde in het middenstuk nog wel terug voor één shift, maar bleef in het slotstuk aan de kant.

5 GOALS IN 8:38’

Onbedoeld werkte de gedwongen absentie van Hermens wellicht als doping voor de formatie van coach Livingston. In acht minuten en 38 seconden liep men uit naar een 6-0 voorsprong via treffers van Diego Hofland, Jonne de Bonth, Brett Bulmer, Reno de Hondt en Tijn Jacobs. Voor Scorpions-goalie Brett Jaeger was het ruim zes maanden geleden dat hij zes tegentreffers in een duel te slikken kreeg. Op 27 april 2021 wist Herner EV de Duits-Canadees zes maal te verschalken.

5 RIGHTIES POWERPLAY

In Herne was het Tilburgs overtalspel nog te statisch volgens Diego Hofland. Nog geen twee etmalen later liep de powerplay als een Zwitsers uurwerk. Uit acht man-meer-situaties scoorde Trappers liefst vier maal (50%). Daarmee steeg men naar plek 2 in dit nevenklassement achter de ongenaakbare koploper Saale Bulls Halle.

Zeer opvallend was dat de eerste blauwgele powerplaylijn volledig uit rechtshandige spelers bestond (Giovanni Vogelaar, Ties van Soest, Diego Hofland, Reno de Hondt en Brett Bulmer). ‘It’s not very common that you have that many righties on your powerplay. It’s more that our skilled guys are right handed. It just happen to be that way’, sprak coach Livingston na afloop.

(NOG) GEEN DERDE SHUTOUT

Acht minuten en 51 seconden voor tijd zag Ruud Leeuwesteijn zijn derde shutout van het nog jonge seizoen in rook opgaan. Een mislukte pass van Robin Just bleef liggen in het slot. Met een poke check probeerde de Trappers-doelman het bevroren rubber weg te tikken, maar hij had de pech dat de puck via de schaats van Scorpions nummer 17 het doel in caramboleerde. ‘Jammer dat het gebeurde, maar niet te lang bij stil blijven staan. We hebben gewonnen en dat is het belangrijkst’, aldus een nuchtere Leeuwesteijn.

SHOOT TO SCORE

Na de wedstrijd tegen Diez-Limburg hamerde Dave Livingston er nog op dat zijn spelers moesten schieten om te scoren en niet schieten om te schieten. Deze woorden moeten Giovanni Vogelaar als muziek in de oren hebben geklonken. De Haagse verdediger, gevreesd om zijn kanonskogels vanaf de blauwe lijn, legde 85 seconden voor tijd met een onetimer in de korte hoek de eindcijfers vast.

STATISTIEKEN

Trappers was +10 overall in de eerste van vier krachtmetingen met Hannover Scorpions dit seizoen. Jordy van Oorschot en Giovanni Vogelaar voerden met ieder +2 de boventoon. Tilburg was de betere in het nemen van faceoffs (27-18). Ties van Soest won zes van zijn zeven genomen spelhervattingen (85,71%), maar ook de 73,33% van Mickey Bastings (11 gewonnen uit 15 face-offs) verdient alle lof.

WINNING STREAK

De zege tegen Scorpions verlengde de winning streak van Tilburg naar zes duels. Toch wil coach Livingston hier niet teveel aandacht op vestigen. ‘I don’t pay too much attention to that. We watch the video and analyse the next team we play and prepare for that. We want to finish as high as we can so we have home-ice advantage in the play-offs.’ Komend weekend wacht de dubbele confrontatie met TecArt BlackDragons Erfurt. De ploeg onder leiding van oud-Trapper Raphael Joly is de enige ploeg die Trappers nog niet trof deze ijshockeyjaargang.