Terug naar Nieuws

TRAPPERS GING DOOR WAAR PEITING STOPTE

Vol verwachting werd er in IJssportcentrum Stappegoor vooruitgeblikt naar het seizoen 2015-2016. Dat had alles te maken met de voorgaande jaargang. Met het behalen van de ‘triple’ (landstitel, beker en Ron Bertelingschaal) in het vorige seizoen werd andermaal duidelijk dat de Tilburgers het niveau in Nederland ontgroeid waren.

Een nieuwe sportieve uitdaging werd gevonden in de Duitse Oberliga Nord. ‘Ruim twee jaar geleden hebben we contact opgenomen met de Oberliga. Ze stonden positief tegenover een entree van ons in het Duitse ijshockey. Dit seizoen wordt er met een ander systeem gespeeld en mochten we gelijk meedoen’, aldus Trappers voorzitter Ron van Gestel voorafgaand aan het seizoen.

ALLES ANDERS

Het buitenlandse avontuur begon Tilburg met een nieuwe coach. In Bo Subr werd de opvolger van de Canadees Paul Gardner gevonden. Met de 35-jarige Subr haalde Trappers een rookie als hoofdcoach binnen. Op het bevroren water kende de formatie rond captain Diederick Hagemeijer een voortvarende start van haar Oberliga avontuur. Na 42 wedstrijden tijdens het reguliere seizoen stond de teller op 95 punten en een doelsaldo van 221 goals voor en 87 tegen. Plaats 2 achter Oberliga Nord Meister Füchse Duisburg.

Hannover Scorpions was de opponent voor Trappers in de eerste ronde van de play-offs. In drie duels (7-3, 1-0 en 6-0) bleken de manschappen van Bo Subr duidelijk een maatje te groot voor de ploeg uit de deelstaat Nedersaksen. In de kwartfinale wachtte EV Landshut. Vier wedstrijden (5-2, 5-1, 1-2 (na overtime) en 6-1) had Tilburg nodig om zich te ontdoen van de Traditionsverein uit de Oberliga Süd.

ZINDERENDE HALVE FINALE

De nummer 3 van het reguliere seizoen uit diezelfde Oberliga Süd, EC Peiting, streed met Tilburg om een finaleplaats. Het werd een best-of-5 serie om van te watertanden.

Game #1: Vrijdag 1 april 2016, Tilburg Trappers vs EC Peiting 3-2 OT (2-1, 0-1, 0-0, 1-0)
In de openingsfase overrompelde de thuisclub de bezoekers. Na twee minuten en 46 seconden leidde Trappers met 2-0 dankzij treffers van Kyle DeCoste en de van een blessure teruggekeerde Diederick Hagemeijer. Een straf tegen DeCoste halveerde in de dertiende minuut de Tilburgse voorsprong. Verdediger Brad Miller soleerde door de Trappers defensie en versloeg Ian Meierdres met een fraai schot in het dak van het doel: 2-1.

Deze stand bleef exact vierentwintig minuten op het scorebord staan. Ty Morris stuurde Ben Warda de ruimte in en de Amerikaan gaf Meierdres geen schijn van kans. In het derde deel raakte Ivy van den Heuvel de paal, maar ontsnapte de gastheren ook verschillende keren aan een achterstand. Extra speeltijd was nodig om een winnaar aan te wijzen en hierin bezorgde Mitch Bruijsten Tilburg de overwinning.

Game #2: Zondag 3 april 2016, EC Peiting vs Tilburg Trappers 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)
In de eerste krachtmeting in het Beierse alpendorpje bleef de runner-up uit de Oberliga Nord voor het eerst doelpuntloos tijdens de play-offs. Dat was vooral te danken aan een grandioos optreden van Peiting doelman Florian Hechenrieder. De 29-jarige sluitpost, in 2011 en 2012 gekozen tot goalie van het jaar in de Oberliga Süd, dreef Trappers met enkele spectaculaire saves tot wanhoop.

Een vijf minuten tijdstraf en game-misconduct voor Jordy Verkiel wegens kneeing op Martin Andrä aan het einde van het middenstuk kwam Tilburg duur te staan. Vlak voor het aflopen van de penalty was het Ben Warda die Ian Meierdres vanuit een scherpe hoek het nakijken gaf. Tien minuten voor tijd legde levende legende (en huidig coach van Peiting) Anton Saal de eindcijfers vast.

Game #3: Dinsdag 5 april 2016, Tilburg Trappers vs EC Peiting 8-3 (4-0, 1-1, 3-2)
Het derde duel tussen beide ploegen lag na twintig minuten al in een beslissende plooi. Binnen zeven minuten sprintte Trappers via doelpunten van Giovanni Vogelaar, Kyle Just en Danny Stempher naar een  3-0 voorsprong. Nog voor de eerste dweil kogelde Bjorn Willemse het bevroren rubber achter Hechenrieder.

In het middenstuk trok de thuisclub deze lijn door. Giovanni Vogelaar maakte er halverwege de periode 5-0 van. Twee minuten voor de pauze gaf Anton Saal de score een iets draaglijker aanzicht voor de bezoekers. Martin Andrä bracht Peiting op 5-2, maar 130 tellen later herstelde Danny Stempher de schade. Florian Stauder deed namens de gasten nog iets terug maar een dubbelslag van Mickey Bastings deed een uitverkocht IJssportcentrum Stappegoor al hardop dromen van een finaleplaats.

Game #4: Vrijdag 8 april 2016, EC Peiting vs Tilburg Trappers 3-2 (2-0, 1-0, 0-2)
‘Trappers versus Peiting. Er is écht geen peil op te trekken. Wie maakt het morgen in Tilburg af?’ schreef verslaggever Pim Dikkers op zaterdag 9 april 2016 in de sportkatern van het Brabants Dagblad. Daarmee sloeg hij de spreekwoordelijke spijker op de kop want in de vierde episode van de tweestrijd tussen Trappers en Peiting nam de ploeg van coach Bo Subr liefst 51 maal het vijandelijke doel onder vuur. De thuisploeg slechts 18 keer.

De bliksemstart was nu voor de ploeg van John Sicinski. Na negen minuten en 6 seconden leidde Peiting met 2-0 (goals van Florian Höfler en Manuel Bartsch). Halverwege het tweede bedrijf scoorde Ben Warda zijn derde doelpunt van de serie. Niemand hield nog rekening met een Tilburgse wederopstanding. Zeker niet toen Ivy van den Heuvel kort daarna met een game-misconduct vervroegd de kleedkamer op mocht zoeken. Via doelpunten van Bjorn Willemse en Mitch Bruijsten werd het nog spannend, maar de winst bleef in Beieren.

Game #5: Zondag 10 april 2016, Tilburg Trappers vs EC Peiting 2-1 OT (1-1, 0-0, 0-0, 1-0)
Met een Tilburgse zege kreeg de best-of-5-serie ook de verdiende winnaar. Het was aan Peitings’ keeper Hechenrieder en referee Benjamin Hoppe te danken dat er voor de tweede maal deze serie een verlenging nodig was om de Oberliga finalist aan te wijzen. Diederick Hagemeijer schatte na amper drie minuten een magistrale pass van Mitch Bruijsten op de juiste waarde. Oog-in-oog met Hechenrieder maakte de captain geen fout: 1-0.

Vervolgens eiste Hoppe de hoofdrol voor zichzelf op. Eerst stuurde hij Kyle DeCoste en Ryan Collier kort na elkaar naar de strafbank en daarna bestrafte de leidsman Ian Meierdres voor het te ver doorrijden naar de spelersbank om wat te drinken. Peiting profiteerde dankbaar van de dubbele overtal én de verplichte goaliewissel. Dominic Krabbat tikte van dichtbij de puck achter Martijn Oosterwijk.

Ondanks een karrevracht aan kansen voor de thuisploeg viel de beslissing pas in overtime. Eerst overleefde men een Duitse powerplay (straf tegen Kyle Just) en daarna kreeg Trappers zelf de kans om met een man meer de wedstrijd te beslissen. Na 64 minuten en 31 seconden zenuwslopend en zinderend ijshockey was het wederom Diederick Hagemeijer die op aangeven van Kyle Just het IJssportcentrum Stappegoor liet ontploffen, 2-1.