Terug naar Nieuws

HET IS PLAY-OFF TIJD!!

De mooiste tijd van het ijshockeyjaar staat voor de deur. Vrijdagavond trappen Tilburg Trappers en EC Peiting af voor de eerste van maximaal vijf onderlinge play-off duels. In deze uitgebreide vooruitblik met veel statistieken lees je alles over de onderlinge resultaten, de weg naar de play-offs en informatie over de spelers van Tilburg en Peiting.

GESCHIEDENIS
Jarenlang was Peiting een baken van rust in de Oberliga Süd. Nauwelijks wijzigingen in de selectie en sinds de ijshockeyjaargang 2008-2009 immer present in de play-offs. Hoe anders was het afgelopen zomer. Het ‘gallischen Dorf’ leek wel een duiventil. Acht spelers uit de selectie van vorig seizoen namen afscheid en men mocht negen nieuwelingen begroeten in Oberbayern. Niet alleen is die Mannschaft drastisch verjongd, maar en passant ook veel sneller geworden. Een vurige wens van teammanager Ty Morris.

THUISBASIS
De Eissporthalle Peiting is de thuishaven van EC Peiting en gebouwd in 1972. De hal biedt plaats aan 2.500 toeschouwers, waarvan 200 zitplaatsen. In mei start een grootschalige verbouwing van de ijsbaan. Als eerste wordt het dak vervangen, maar er wordt ook een nieuw koel- en ventilatiesysteem geïnstalleerd.

COACH

Sinds 3 april 2021 (paaszaterdag) zwaait Anton Saal de (coaching)scepter in Peiting. De 37-jarige Duitser werd die dag aangesteld als vervanger van de naar Blue Devils Weiden vertrokken Sebastian Buchweiser. Saal geldt als een clubicoon. Met uitzondering van twee seizoenen Kaufbeuren en een jaar Rosenheim was hij vanaf 2006 tot 2020 speler van Peiting. Ook droeg hij van 2014 tot en met 2019 de ‘C” op zijn borst. In de halve finaleserie tegen Tilburg in 2015-2016 was Saal goed voor drie punten (2 goals en een beslissende pass) en 6 strafminuten.

OPVALLEND (1)
Zowel in de Oberliga Süd als de Oberliga Nord hebben de nummers 1 tot en met 8 zich geplaatst voor de play-offs. Naast Tilburg versus Peiting, treffen Hannover Scorpions en EV Füssen, Saale Bulls Halle en ECDC Memmingen Indians, Hannover Indians en Höchstadt Alligators, Blue Devils Weiden en Füchse Duisburg, Starbulls Rosenheim en KSW Icefighters Leipzig, Deggendorfer SC en Herner EV Miners en SC Riessersee en Crocodiles Hamburg elkaar.

OPVALLEND (2)
De duels in de postseason worden niet langer door penaltyshots beslist. Staat er na zestig minuten zuivere speeltijd een gelijke stand op het scorebord dan volgt er een verlenging die pas eindigt nadat één van beide teams scoort. Als er na 20 minuten overtime nog altijd geen doelpunt is gevallen, dan wordt het ijs gedweild. Beide ploegen wisselen van speelhelft en de volgende verlenging begint.

OPVALLEND (3)
Tegen de zeven andere play-off ploegen uit het Noorden (Hannover Scorpions, Saale Bulls Halle, Hannover Indians, Hamburg Crocodiles, Herner EV Miners, Icefighters Leipzig en Füchse Duisburg) is Tilburg 15-13-0 (winst-verlies-gelijk) tijdens het reguliere seizoen. De doelcijfers: 100-95. Peiting heeft een record van 14-14-0 (winst-verlies-gelijk) in het reguliere seizoen tegen Blue Devils Weiden, Starbulls Rosenheim, Deggendorfer SC, SC Riessersee, Höchstadt Alligators, Memmingen Indians en EV Füssen. Het doelsaldo tegen de zeven andere play-off deelnemers uit de Oberliga Süd: 83-95.

OPVALLEND (4)
Met een gemiddelde leeftijd van 23,68 jaar is Peiting bijna twee jaar jonger dan Tilburg (25,61 jaar). Bij de goalies is het verschil het grootst, maar ook de doorsnee leeftijd bij de forwards is hoger in de Kruikenstad dan in Peiting (25,38 jaar in vergelijking met 22,58). Defensief houden beide ploegen elkaar nagenoeg in evenwicht (Trappers 26,38 ten opzichte van 26,86).

OPVALLEND (5)
Tijdens het debuutjaar van Tilburg Trappers in de Oberliga (2015-2016) streden beide ploegen om een finaleplaats. Het werd een best-of-5 serie om van te watertanden. Na 309 minuten en 52 seconden zenuwslopend en zinderend ijshockey was het Diederick Hagemeijer die op aangeven van Kyle Just het IJssportcentrum Stappegoor liet ontploffen, 2-1. Acht spelers van de huidige selectie van coach Doug Mason (Ruud Leeuwesteijn, Giovanni Vogelaar, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Jonne de Bonth, Jordy van Oorschot, Reno de Hondt en Danny Stempher) stonden destijds ook al onder contract in Tilburg. Voor acht spelers van Peiting (Florian Hechenrieder, Andreas Feuerecker, Sean Morgan, Tim Rohrbach, Fabian Weyrich, Alexander Winkler, Manuel Bartsch en Lukas Gohlke) kent spelen in de Kruikenstad geen geheimen meer. Zij waren er bijna zeven jaar geleden ook bij.

OPVALLEND (6)
Van de 251 Tilburgse treffers in het reguliere seizoen vielen de meeste (88) in de eerste periode, gevolgd door 82 in het laatste deel en 80 in het middenstuk. Diego Hofland hielp Trappers met een doelpunt in de verlenging aan de winst in de eerste krachtmeting met Hannover Indians am Pferdeturm.

OPVALLEND (7)
De achtste finale wordt in tien dagen afgewerkt. Men begint op vrijdag 17 maart en uiterlijk op zondagavond 26 maart is de winnaar bekend. Mocht het tot een game 5 komen dan begint deze wedstrijd om 18.00 uur in IJssportcentrum Stappegoor.

PLAY FOR 60 MINUTES
Zestig minuten fair fysiek spelen. Je niet de kaas van het brood laten eten. Dat wordt gevraagd in de play-offs. Tijdens het reguliere seizoen liet de blauwgele brigade ongemerkt nog wel eens de teugels iets vieren, zo benadrukken de statistieken. 58 tegentreffers vielen namelijk in de laatste 20 minuten tegenover 43 in de tweede periode en 41 in the opening frame. Alexandre Ranger (TecArt Black Dragons Erfurt) en Manuel Neumann (Füchse Duisburg) deden Trappers de das om in overtime.

THERE’S NO PLACE LIKE HOME
Tilburg is 22-6-0 (winst-verlies-gelijk) in zijn 28 thuiswedstrijden. De blauwgele brigade scoorde in IJssportcentrum Stappegoor 139 keer, terwijl men 72 tegentreffers moest slikken. Op zondag 8 januari 2023 struikelde Trappers over Hannover Scorpions (2-4). Het betekende de eerste nederlaag na 13 zeges op rij. Tegen Erfurt, Duisburg en Hannover Indians had de formatie van Doug Mason meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig om een winnaar aan te wijzen. Enkel am Pferdeturm winst men tot winst te komen.

WHO’S HOT
De kracht van de nummer 3 uit de Oberliga Nord en sleutel tot succes schuilt hem wederom in de breedte van de selectie. Maar liefst 20 spelers vonden hun naam op het scoresheet in de laatste tien duels voor de start van de play-offs. Brett Bulmer scoorde liefst 6 keer, terwijl Raymond van der Schuit 8 beslissende passes in deze periode kan overleggen. Vanwege zijn match penalty tegen Moskitos Essen voert Max Hermens de boventoon met 27 strafminuten.
Een sterk eindschot (vier zege in de laatste vijf confrontaties) zorgde ervoor dat de manschappen van coach Saal zich rechtstreeks kwalificeerden voor de postseason. Dit was vooral te danken aan het trio Félix Beauchemin-Brassard, Marc Besl en Samuel Payeur. Over de eerste later nog meer, maar met 8 goals en 13 assists in de laatste 10 wedstrijden bleek de overstap van Marc Besl en Samuel Payeur uit Füssen naar Peiting ook een schot in de roos. Laatstgenoemde is een snelle 2-way center die niet het fysieke werk niet schuwt getuige zijn 19 strafminuten in de diezelfde 10 laatste ontmoetingen.

BAD BOYS
De grootste zondaar in Tilburg tijdens het reguliere seizoen was verrassenderwijs Diego Hofland. De geboren Rotterdam incasseerde 64 strafminuten waarvan twee keer een 5-minuten tijdstraf met een game-misconduct (uit in Erfurt en thuis tegen Hamburg). De overige 14 minuten kreeg Trappers nummer 66 voor roughing, high-stick, hooking (allen 2x) en tripping.
Lukas Gohlke was met 54 strafminuten het stoutste jongetje van de klas in Peiting tijdens de 42 confrontaties die hij speelde in het reguliere seizoen. De 28-jarige center ontving liefst 4 majors (twee voor boarding) en evenzoveel voor fighting met achtereenvolgens Michael Knaub (Starbulls Rosenheim) en Nicolai Quinlan (EHC Klostersee).

SPECIAL TEAMS
Het powerplaypercentage van Tilburg is 21,5% (172 overtalsituaties, 37 goals). De penalty-kill van Trappers was wederom goed verzorgd tijdens het reguliere seizoen. 202 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 37 keer moesten Cedrick Andree en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. Zelf tekende men voor 7 shorthanded goals.
Met 42 treffers uit 187 pogingen (22,5%) is de ploeg van coach Doug Mason gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van Peiting. In ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Saal nagenoeg gelijk aan die van Tilburg (34 tegentreffers slikken tijdens 184 man minder situaties (81,5%)).

GOALIES
‘The officers of the oblong onion bags’ zijn Cedrick Andree en Florian Hechenrieder. Í’m really excited. For me it’s my first year here in Tilburg and the Oberliga, so I can’t wait to see what the playoffs are like’, sprak de Nederlands-Canadese doelman na afloop van de voorlaatste wedstrijd van het seizoen tegen Hannover Indians. Zijn cijfers spreken voor zich: 28 duels gewonnen, 12 verloren, 96 tegengoals en een goals-against-average (GAA) van 2.45. Hoewel Konrad Fiedler vorige week woensdag nog door de coaches en sportieve leiders in de Oberliga en vertegenwoordigers van het Duitse Eishockey News werd uitgeroepen tot rookie of the year in de Oberliga Süd is Florian Hechenrieder nog altijd de nummer 1 tussen de palen in Peiting. De 36-jarige sluitpost uit Weilheim kwam in het verleden uit voor SC Riessersee en ESV Kaufbeuren, maar is al 13 seizoenen actief aan de Alfons-Peter-Strasse 4. Zijn GAA bedroeg 3.13 in 30 gespeelde competitiewedstrijden.

DEFENSEMEN
Met 154 punten (36 goals en 118 assists) leverden Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Noah Muller, Jordy van Oorschot, Chay Schults en Ninho Hessels ook aanvallend hun bijdrage het 56 wedstrijden durende reguliere seizoen. Het achttal moest 155 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.
De eerste lijn bij Peiting bestaat uit Sean Morgen en Tobias Beck (5 goals en 37 punten tijdens de competitie), terwijl Andreas Feuerecker en Fabian Weyrich (met 61 punten) het tweede defensieve duo vormen. De third line of defense (Tim Rohrbach en Manuel Bartsch) leverde 16 punten tegen de Oberliga Süd opponenten. Tim Mühlegger kent een afwisselende man naast hem. De zeven Peitinger defensemen vielen 146 strafminuten ten deel in het reguliere seizoen.

FORWARDS
De sleutel tot het succes lijkt voor Doug Mason de breedte van zijn selectie te zijn. De oefenmeester schenkt zelfvertrouwen aan al zijn spelers en zij betalen hem terug met een niet aflatende werklust en punten. De meeste aandacht gaat zonder twijfel uit naar het trio Van der Schuit, Hermens en Bulmer. Met 68 goals en 98 assists dreven menig Oberliga Nord defensie tot pure wanhoop. De trojka (Delaney) Hessels, Virtanen, Hofland kan 120 punten overleggen en het drietal Reno de Hondt, Danny Stempher en Sean Richards is goed voor 163 punten. Wouter Sars, Ties van Soest, Jonne de Bonth, Marvin Timmer en Tijn Jacobs namen gezamenlijk nog eens 81 punten voor hun rekening.
Qua aanvallende kracht is Peiting vooral afhankelijk van het sextet Beauchemin-Brassard (78 punten), Heger (54), Diebolder (38), Besl (36), Miller (36) en Payeur (ook 36). De productie van de bottom six (Gohlke, Niewolder, Spies, Postel, Czogallik en Greil blijft met 27 goals en 75 punten behoorlijk achter bij de top six.

SERIES CHANGERS
Danny Stempher
Goede centers heb je nooit genoeg in een ijshockeyselectie. En Danny Stempher is een prima centrumaanvaller. De voorbije twee jaar ging hij gebukt onder (veel) blessureleed. Ondanks dat hij ook dit seizoen zeven duels miste vanwege lichamelijk ongemak, verzamelde de geboren Zoetermeerder toch ‘gewoon’ 54 punten (19 goals en 35 assists), was hij de sterkste Tilburgse face-off nemer met ruim 55 procent gewonnen spelhervattingen en tekende hij ook voor zes game-winning-goals. In de seizoenen 2015-2016 en 2017-2018 had Trappers nummer 95 een punt per wedstrijd in de play-offs. Kan hij dit herhalen of misschien zelfs wel overtreffen?

Félix Beauchemin-Brassard
Hij was zes jaar toen zijn oom hem meenam naar een wedstrijd van de Detroit Red Wings met grote sterren als Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg en Nicklas Lidström in de gelederen. Vanaf dat moment stond het vast: Félix wilde prof-ijshockeyer worden. Hij was een nobody toen hij zich in de zomer in Peiting meldde. Bliksemsnel maakte de right winger carrière in de Oberliga Süd. Zowel bij de verkiezing van beste speler – als aanvaller van 2022-2023 werd de 26-jarige Canadees tweede achter Tyler Ward (Bad Tölz). In het reguliere seizoen goed voor 47 goals en 31 assists in 47 wedstrijden. Trekt FBB deze lijn door in de play-offs of legt Trappers hem aan de ketting?