Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Selber Wölfe (6-3)

BRING OUT THE BROOMS

Tilburg Trappers kan zich gaan opmaken voor de halve finale van de Oberliga play-offs. De manschappen van coach Bo Subr wonnen voor de derde maal in vijf dagen van Selber Wölfe: 6-3.

Het magische nummer is nu zes. Dat is het aantal overwinningen dat Tilburg nog nodig heeft om zichzelf voor de vierde opeenvolgende keer tot Oberliga Meister te mogen kronen. In de halve finale wacht reuzendoder Herner EV, dat na Eisbären Regenburg in de eerste ronde nu in drie duels Oberliga Süd Meister, EC Peiting, versloeg.

WEDEROM UITVERKOCHT

IJshockeyen op dinsdagavond 20.00 uur. Op papier voor menigeen geen ideaal tijdstip. Toch weerhielden zelfs werk, gezin en andere besognes de fans van de drievoudig Oberliga Meister er niet van hun plaats op de tribune tijdig in te nemen. Het was de avond dat Tilburg Trappers een plaats in de halve finale van de Oberliga play-offs kon veilig stellen en dus was het IJssportcentrum Stappegoor wederom tot de laatste stoel bezet.

Voor aanvang van de derde ontmoeting in de achtste finale leek het geloof in een goede afloop al verdwenen bij de fans uit Selb. Waar vrijdagavond bij de eerste wedstrijd in de best-of-five serie het uitvak goed bezet was en zondag in de Netzsch Arena ook ruim 2500 mensen aanwezig waren, konden de Wölfe vanavond slechts rekenen op de steun van een handvol supporters.

17 SCHOTEN

Op eigen ijs, waar Tilburg praktisch elke tegenstander aan lijkt te kunnen, startte de equipe van coach Bo Subr zeer voortvarend. In niets zag men af dat de Tilburgers nog geen 41 uur eerder in Selb met een 3-6 zege van het ijs waren gestapt. Na 57 seconden zette Jordy Verkiel de toon voor het verdere verloop van de wedstrijd met een genadeloze check op Wölfe-captain Florian Ondruschka.

De gasten waren slechts sporadisch gevaarlijk. Trappers ontsnapte aan een vroege achterstand toen een polsschot van Ian McDonald na één minuut en 49 seconden buiten bereik van Trappers-doelman Ian Meierdres op de paal uiteen spatte. Aan de andere kant had Selb-keeper Niklas Deske het een stuk drukker. Liefst 17 maal nam Tilburg hem onder vuur en op drie inzetten (Nardo Nagtzaam, Mickey Bastings en Danny Stempher) moest de 24-jarige sluitpost het antwoord schuldig blijven. De tegentreffer (2-1) van de andere gevaarlijke man bij Selb, Landon Gare gooide wat zand in de Tilburgse motor, maar dit was slechts zeer kortstondig.

BITTERE PIL

Na de dweil zagen we Kevin Bruijsten niet meer terug op het ijs. De 32-jarige rightwinger bleef uit voorzorg in de kleedkamer achter. Coach Bo Subr loste het wegvallen van de geboren Nijmegenaar op door de net van een blessure herstelde Jonne de Bonth naast Nardo Nagtzaam en Mitch Bruijsten te posteren. Laatstgenoemde gaf Niklas Deske vrijwel direct na de hervatting met een onvervalste Bauerntrick voor de vierde maal het nakijken.

13 tellen later kreeg de thuisploeg een bittere pil te slikken. Volledig tegen de verhoudingen in bracht Ian McDonald de bezoekers op 4-2. De getructe Canadees profiteerde van een onoplettendheid in de Trappers-defensie en passeerde met een zuiver schot Ian Meierdres.  De Duitse hoop op een terugkeer in de wedstrijd en daarmee in de best-of-5 serie bleek van korte duur. Met een solo vanuit het neutrale vak bracht Max Hermens op volle snelheid de marge andermaal op drie in Tilburgs voordeel.

COMPLIMENTEN

Ondanks het overwicht slaagde de thuisploeg er niet in Selb de definitieve knock-out toe te dienen. Een 5-minuten straf (en game misconduct) voor Brock Montgomery, gevolgd door een ‘easy call’ tegen Ivy van den Heuvel 49 seconden later, gaf Selb met twee man meer op het ijs de ideale mogelijkheid de achterstand te verkleinen. Een voortreffelijke Tilburgse penaltykill met enkele sublieme stops van Ian Meierdres zorgde ervoor dat de geelblauwe brigade zonder kleerscheuren deze moeilijke fase overleefde.

‘Zowel over de beslissingen van het arbitrale trio als over de handelwijze van die jongen, die tien seconden na de penalty tegen Brock weer opstaat en gewoon verder speelt, wil ik geen woorden vuil maken’, kon Ivy van den Heuvel zijn boosheid over de straffen maar moeilijk wegslikken. ‘Liever geef ik de complimenten aan mijn ploeggenoten voor de wijze waarop we deze straffen killden.’

Ruim na afloop van de wedstrijd was de teleurstelling over het niet scoren tijdens de dubbele overtal nog altijd duidelijk van het gezicht van Ian McDonald af te lezen. ‘That hurts. We had a full two minutes. That’s on the top guys. We basically played that whole thing and didn’t get it done. I’ll take that on my shoulders. That’s on me. I think we only had one good chance. They outworked us and they deserved it.’

TOEVALSTREFFER

Met Duitsers weet je het echter nooit. Geholpen door een toevalstreffer van Dennis Schiener kregen de bezoekers weer hoop. ‘Ik zag het schot van zijn stick vertrekken. Vlak voor mijn neus reed iemand voorlangs en ging een stick omhoog waardoor ik de puck even kwijt was. Dat mag niet gebeuren’, aldus de Tilburgse doelman, die het nog druk kreeg in de derde periode. ‘Daar had ik niet meer op gerekend om eerlijk te zijn.’ Twee minuten voor tijd ontnam Max Hermens de gasten het laatste sprankje hoop op een verlenging van de best-of-five serie.

Met vier goals en een beslissende kon de technisch vaardige aanvaller terugkijken op een prima tweede ronde van de play-offs. ‘Zondag was het iets minder, maar in de twee thuisbeurten kwam ik goed uit de verf. Zeker na de serie tegen Lindau waarin ik niet liet zien wat ik kan, is dit een enorme opsteker. Dat geeft vertrouwen voor wat nog komen gaat.’

Twee jaar geleden omschreef Ivy van den Heuvel de tweestrijd met Selber Wölfe als ‘één van de mooiste series die hij gespeeld had’. ‘Die ploeg vond ik sterker dan hun huidige selectie. Nu hebben ze een lijn die ontzettend gevaarlijk is en waar met afstand de meeste dreiging vanuit gaat, terwijl ze destijds een dieper, meer ervaren team hadden en fysiek sterker waren.’

TIEN DAGEN RUST

‘De extra paar dagen rust zijn welkom. We kunnen lekker trainen, er is tijd om de pijntjes te laten helen en we kunnen ons prima voorbereiden op de confrontaties met Herne’, vervolgde de Tilburgse captain. ‘Dat lange reizen gaat je niet in de koude kleren zitten. Al is het wel een belevenis om met 23 jongens op pad te gaan en in andere, nieuwe stadions te spelen.’

Voor Ian McDonald waren de druiven zuur. De oud-speler van Geleen was de meest opvallende speler aan Selber zijde, maar moest zijn meerdere erkennen in Trappers. ‘It’s a long ride to start with and getting swept like this is a disappointing way to end our season. Gevraagd naar het verschil tussen de beide ploegen was de sympathieke Canadees duidelijk: ‘Like I said before, if I had to pick an opponent in the second round it definitely wouldn’t be Tilburg. They’ve three good lines. Their fourth line didn’t play a lot so we can’t really blame on that. They play with good energy. Their defense close gaps well. Their forwards are big and strong. They’re obviously one of the teams to beat in the championship.’

Man of the Match
Ian Meierdres (Foto Brigitte Jansen)
Klik hier voor de samenvatting