Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Moskitos Essen (8-2)

DOMINANT TRAPPERS NOG CLEMENT VOOR ESSEN

Een soeverein spelend Tilburg Trappers had zondagmiddag weinig tot niets te duchten van Moskitos Essen. Dankzij de periodestanden 2-0, 2-1 en 4-1 won de ploeg van coach Doug Mason afgetekend ook zijn vierde thuisduel van het seizoen.

Negen wedstrijden in de Oberliga Nord, 58 goals. Een gemiddelde van bijna zesenhalf doelpunt per wedstrijd. Tilburg Trappers weet het net in de eerste weken van de ijshockeyjaargang 2022-2023 makkelijk te laten bollen. Vaak krijgen de aanvallers in dat geval veel aandacht, maar dit weekend stonden juist twee verdedigers nadrukkelijk in de spotlights: Noah Muller en Jordy van Oorschot.

IDEALE MENTOR

Bijna 80 wedstrijden deelden ze al de kleedkamer samen, maar het toeval bracht de Amsterdammer en Rotterdammer aan elkaars zijde. ‘Doug was nog wat zoekende naar de juiste duo’s achterin. Op een van de trainingen werden we aan elkaar gepaard en dat ging direct goed. Ik weet niet wat het is. Sommige jongens liggen elkaar beter dan anderen. Dat is gewoon zo. Noah en ik voelen elkaar heel natuurlijk aan’, aldus Trappers nummer 44, die het weekend afsloot met een een goal, twee assists en + 11.

Ervaring gekoppeld aan snelheid, spelintelligentie en het vermogen om in de belangrijke duels zijn beste wedstrijden te spelen maken de 35-jarige tot het schoolvoorbeeld van een onverstoorbare verdediger. Met zoveel ervaring is hij de ideale mentor voor de jonge Trappers defensemen om stappen te maken in hun ontwikkeling. Een rol die hem past als een jas.

‘Ik leer heel veel van Jordy’, vertelt Noah Muller, goed voor twee treffers, een beslissende pass en +12 in de krachtmetingen tegen Krefelder EV 81 en Moskitos Essen. ‘Ik kijk naar de beslissingen die hij neemt. In de bank bespreken we bepaalde spelsituaties en geeft hij feedback. Hij is zó rustig. Dat geeft me ook het zelfvertrouwen om bepaalde plays te maken. Het is heerlijk om een koppel met hem te vormen.’

‘LEKKER SCHOT’

Veel geheimen kennen beide ploegen niet meer voor elkaar. De tweestrijd zondagmiddag betekende namelijk de achtentwintigste keer dat Tilburg en Essen de sticks met elkaar kruisten in de Oberliga. Na de monsterzege vrijdag in Krefeld duurde het even voordat de Trappers machine op stoom kwam. De openingsgoal werd toegekend aan Jordy van Oorschot, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Ties van Soest het schot vanaf de blauwe lijn zodanig van richting veranderde dat Moskitos-doelman Fabian Hegmann volstrekt kansloos was: 1-0.

Een uitglijder van Jonne de Bonth op de blauwe lijn van het Tilburgse verdedigingsvak leidde tot een penaltyshot voor Essen. De inzet van Enrico Saccomani was een eenvoudige prooi voor Cedrick Andree, die met de blocker redding bracht. Wanneer je zelf niet scoort, valt het doelpunt aan de overkant. Op aangeven van Mikko Virtanen zwiepte Noah Muller de puck in de bovenhoek. ‘Het was een lekker schot. Dat overkomt me niet vaak, maar deze kwam goed van mijn stick af’, bekende de doelpuntenmaker na afloop.

AFGRIJZEN

59 tellen na de dweil volgende de 3-0. Op de ragfijne combinatie tussen Diego Hofland, Danny Stempher en Max Hermens viel niets aan te merken. Tien minuten later veerden de ruim 2100 toeschouwers andermaal op van hun stoel. Nu was het Reno de Hondt, die het schot van Jordy van Oorschot een andere richting gaf. Tot afgrijzen van Moskitos-coach Frank Petrozza: ‘The Tilburg defensemen put a lot of pucks to the net. And when they did so they won their net front battles. We have to learn not to give up those easy goals.’

Met Connor Sills in de strafbank voor boarding deed Essen wat terug. Referee Christian Perlitz stond perfect gepositioneerd om te zien dat de inzet van Mitch Bruijsten de doellijn was gepasseerd: 4-1. Het was de negende treffer van het seizoen voor de voormalig Trapper, die daarmee overduidelijk clubtopscorer is bij de Muggen.

‘OP GOEDE WEG’

Het slotstuk vertoonde veel gelijkenissen met de derde periode vrijdagavond in de Rheinlandhalle. Ook nu diepte Tilburg de voorsprong verder uit. Een tempoversnelling van anderhalve minuut leidde tot drie doelpunten. Sean Richards (wederom een deflectie op een schot van Van Oorschot), Diego Hofland (no-look schot in de bovenhoek) en Raymond van der Schuit (tic tac toe met Reno de Hondt en Danny Stempher) tilden de score naar 7-1. In de slotfase vielen nog twee goals (Max Hermens voor Trappers en Damian Schneider voor de gasten).

‘We zijn op de goede weg’, concludeerde Jordy van Oorschot na de zesde zege op rij. ‘Het systeem dat Doug wil spelen, met veel druk op de puck, ligt ons. We zijn stuk voor stuk handig. Kunnen goed ijshockeyen. Vorig jaar kozen we heel snel de weg naar voren. Wanneer we nu de puck hebben, denken we meer na waardoor we met z’n allen ten aanval trekken in plaats van één of twee jongens.’

Dinsdag wacht alweer de volgende opdracht voor Trappers. Men gaat dan op bezoek bij de huidige nummer 9 in de Oberliga Nord, Herforder IceDragons. Is het (soms) niet te veel, drie wedstrijden in vijf dagen, voor jongens die werken of studeren en daarnaast ook nog een gezin hebben? ‘Ik ben mijn vrouw Mel veel dank verschuldigd’, bekende Jordy eerlijk. ‘Ze is gewoon een geweldige moeder die er altijd is voor de kinderen. Maar ook voor mij want na al die jaren vindt ze het nog steeds leuk dat ik ijshockey.’

Foto: Arie Leeuwesteijn
Man of the Match
Danny Stempher | Foto Romy Mullens
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie