Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Hammer Eisbären (5-2)

TRAPPERS ZONDER FRANJE BAAS OVER HAMM

Tilburg Trappers boekte dinsdagavond een plichtmatige overwinning op Hammer Eisbären. Het werd 5-2 voor het team van Dave Livingston, die daarmee virtueel de tweede plaats overnam van Hannover Scorpions.

Noch de zesentwintigste zege van het seizoen, noch het thuisdebuut van goalie Jowin Ansems, maar de matchpenalty van Max Hermens was hét gespreksonderwerp na afloop. In de dertigste minuut vloerde de technisch vaardige center Eisbären-aanvaller Thomas Lichnovsky. Referees Ramon Sterkens en Chris van Grinsven beoordeelden de actie van Hermens als een check to the head en dus mocht hij vroegtijdig naar de kleedkamer.

‘Ik verwachtte een straf, misschien zelfs een double minor, voor een ‘late hit’. Met een matchpenalty had ik echter geen rekening gehouden’, sprak de 24-jarige forward, die in 217 Oberliga wedstrijden slechts één keer eerder (21 oktober 2018 tegen Hannover Indians) van het ijs werd gestuurd. Als gevolg van een automatische schorsing mist Hermens vrijdagavond de thuisbeurt tegen Rostock Piranhas (al is het de vraag of dit duel doorgaat vanwege een of meerdere besmettingen bij de Piranhas) én de uitwedstrijd in Krefeld (zondag, aanvang 17:15 uur).

‘LEKKERE SAVE’

Achttien jaar en 283 dagen oud was Jowin Ansems toen hij door coach Dave Livingston in Hamm voor de leeuwen werd gegooid. Ruim twee weken later volgde de vuurdoop voor eigen publiek, wederom tegen de rode lantaarndrager uit de Oberliga Nord. ‘In het begin speelden de zenuwen me nog wel parten. Dat zag je bij de openingstreffer. Die puck ging tussen mijn vanghand en legguard door. Dat mag niet gebeuren! Net zo min als die afgekeurde goal 30 seconden later. Gelukkig was het buitenspel.’

Onder het toeziend oog van zijn illustere voorganger, Ian Meierdres, gooide de keeper uit Lage Zwaluwe gaandeweg de wedstrijd de schroom van zich af. Zo oogstte de redding met de blocker op het schot van Eisbären defenseman Marcus Gretz tijdens de 5-minuten tijdstraf voor Max Hermens een klaterend applaus van de tribunes. ‘Dat was een lekkere save’, luidde het oordeel van Jowin na afloop.

SLORDIG

De hoge verwachtingen van het publiek na de 5-0 zege tegen Hamburg Crocodiles werden in de eerste periode niet waargemaakt. Tilburg acteerde slordig en in een te laag tempo. Het spel speelde zich wel grotendeels af in het verdedigingsvak van de bezoekers, maar de opening werd niet vaak gevonden. Dat lukte Brett Bulmer pas nadat de IJsberen brutaal de leiding hadden genomen via Kyle Brothers. Hij ontfutselde Alexey Loginov de puck en frommelde na honderd tellen het bevroren rubber achter Ansems: 0-1.

‘I wrapped around the net and was actually looking if anyone was open. No one was open so I just shot on net and hoped for the best. Luckily it went in’, lachtte de Canadees uit Watford (Ontario), die het seizoen begon bij EG Diez-Limburg, maar enkele weken geleden de overstap maakte naar de equipe van coach Jeff Job.

CARAMBOLE

Het tweede bedrijf was een herhaling van zetten. Trappers draaide Hamm de duimschroeven aan en aanval na aanval rolde richting het vijandelijke doel van Daniel Filimonow. De Russisch-Duitse keeper, deze zomer overgekomen van Passau Black Hawks uit de Oberliga Süd, toonde zich een hinderlijke sta-in-de-weg. Al moet worden gezegd dat het vizier bij de blauwgele brigade niet echt op scherp stond.

Vijf minuten voor de dweil kreeg Tilburg eindelijk waar het al lang naar zocht: de voorsprong. Brett Bulmer vond met een carambole via het glas Raymond van der Schuit. De winger trok het aanvalsvak in en bediende Bartek Bison, die de puck in een vloeiende beweging achter Filimonow veegde. Het betekende de vijfde treffer van het seizoen voor de Amsterdammer, die de plek van Max Hermens overnam na diens uitsluiting.

Niet veel later konden de 900 toeschouwers in IJssportcentrum Stappegoor weer juichen toen Kilian van Gorp de zwarte schijf panklaar neerlegde voor Brett Bulmer. Met dergelijke buitenkansjes weet de Tilburgse clubtopscorer wel raad. Over de vanghand van Filimonow sloeg de puck tegen de touwen: 3-1.

TWEEDE PLAATS

Ondanks slechts 4 verdedigers en 8 aanvallers wenste het vreemdelingenlegioen uit Hamm (naast de imports (Spacek en Brothers) liefst 9 spelers met een dubbel paspoort) zich in de derde periode niet zonder slag of stoot naar de slachtbank te laten leiden. De vermoeidheid maakte echter dat het raffinement in de aanval ontbrak. ‘We played one of the best teams in the league and I’m really proud of the way we battled tonight. Who knows what happened if we could have scored that 3-2’, vond Brothers, die tussen de twee goals van Reno de Hondt ook de tweede Hammer treffer voor zijn rekening nam.

‘‘We win 5-2 and should be happy with that. But we made it a little bit too difficult on ourselves’, oordeelde Dave Livingston over de prestatie van zijn manschappen. De Amerikaanse oefenmeester hoopte dat zijn ploeg vrijdag kan aantreden voor de krachtmeting met Rostock Piranhas. Het duel staat op losse schroeven toen dinsdagavond gedurende de derde periode het nieuws doorsijpelde over coronabesmettingen bij de huidige nummer 9 in de Oberliga Nord. ‘We’re already two games behind Scorpions. We want to play those games and get back in second place.’

Man of the Match
Raymond van der Schuit | Foto Romy Mullens
Wedstrijdsheet
Samenvatting en persconferentie