Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. EV Lindau Islanders (2-3 OT)

Gemiste kansen komen Trappers duur te staan

Tilburg Trappers is de jacht op een vierde opeenvolgende Oberliga titel begonnen met een onverwachte nederlaag. De equipe van coach Bo Subr verloor na verlenging met 2-3 van EV Lindau Islanders.

De regerend Oberliga kampioen had vrijdagavond de pech dat de gasten de man van de wedstrijd tussen de palen hadden staan. Goalie David Zabolotny bleek een meer dan hinderlijke sta-in-de-weg voor alles en iedereen in een blauwgeel shirt. Aan de andere kant had de nummer 8 uit de Oberliga Süd aan een handvol kansen genoeg om Tilburg uiteindelijk over de knie te leggen.

HOOFDROL DUITSE POOL

‘A perfect road game. That’s for sure,’ opende Chris Stanley zijn analyse net buiten de dampende Islanders-kleedkamer. ‘As I said earlier this week we want to play low scoring games, we want to play good defense, we want to be structured and keep ourselves right in the game. That’s exactly what happened tonight. Tilburg had a lot of puck possession. But we just tried to collapse to the net and relied heavily on our goaltender. In overtime anything can happen and fortunate enough we got that game winner.’

Zonder anderen te kort te doen zette Stanley zijn keeper nogmaals extra in de spotlights. ‘A kid who grew up in Polish hockey. He had German ancestry and came to Lindau last year when they had some goaltending issues. He had the best save-percentage in the Oberliga Süd this season. Was second in minutes and games played. If he has a free look on the puck he’s going to stop it.’

VIERDE MAAL

Wie vooraf had ingezet op een zege van de Islanders in het uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor had veel geld kunnen verdienen. De ploeg uit de Kruikenstad was met 256 doelpunten in het reguliere seizoen niet alleen de meest productieve ploeg in de postseason, maar men verloor pas drie maal eerder in de Oberliga play-offs een thuisbeurt. De laatste keer dateerde van 13 april 2017 toen Moskitos Essen met 4-7 zegevierde.

Waar de Lindauer speler-coach lachend zijn verhaal deed, zat Max Hermens er beteuterd bij. ‘Een scenario waar niemand rekening mee had gehouden. Als mijn pass op Danny (Stempher) wel op zijn stick is, winnen wij. Nu gebeurt dat niet, wordt een 4-op-2 aanval van ons een 2-op-1-uitbraak voor hun en pakken zij de overwinning. Dat reken ik mezelf wel aan. Ik kan veel beter dan ik vanavond heb laten zien. Zondag daar is een uitgelezen gelegenheid dat te laten zien.’

STURM UND DRANG

Na wekenlang duels om des keizers baard hunkerde Tilburg Trappers naar een potje om het echie. De knop omzetten bleek in de openingsfase geen enkel probleem voor de gastheren.
De ploeg van coach Bo Subr, waar Jonne de Bonth en Nick de Ruijter met blessures aan de kant bleven, begon gedecideerd aan het eerste duel van de best-of-5 serie en greep vanaf de openingsface-off direct het initiatief.

Lindau, nummer acht uit de Oberliga Süd, moest alle zeilen bijzetten om niet volledig onder de voet te worden gelopen door het verschroeiende tempo dat Tilburg aan de dag legde. Na bijna vier minuten drukte Trappers het enorme overwicht uit in een doelpunt. Ivy van den Heuvel, na een gewonnen face-off door Mickey Bastings, liet Islanders-goalie Zabolotny met een schot uit een zeer scherpe hoek kansloos (1-0).

DEFLECTIE

Ook na de dweil veranderde het spelbeeld in de tweestrijd tussen Tilburg en Lindau niet of nauwelijks. De drievoudig Oberliga Meister joeg op meer treffers, terwijl de bezoekers volharden in hun verdedigende strijdwijze. Een penaltyshot voor Mickey Bastings leek Trappers het spreekwoordelijke zetje in de goede richting te geven. De lange center kon het buitenkansje echter niet verzilveren.

Vierentwintig tellen later was het alsnog 2-0. Kevin Bruijsten gaf een afstandskogel van Giovanni Vogelaar een andere richting en Zabolotny moest het antwoord schuldig blijven. Een regelmatige Tilburgse zege leek een kwestie van tijd. Gedwongen door de achterstand kropen de Islanders wat meer uit hun schulp. Tijdens powerplay blafte men wel, maar beet men (nog) niet door.

TWEE BINNEN 82 TELLEN

In het derde deel kantelde het duel echter dramatisch voor de thuisploeg. Men liet zich door Lindau in slaap sussen en twee doelpunten binnen 82 tellen (van Frederik Widen en David Farny) gaven de wedstrijd een compleet andere aanblik. ‘During those two powerplay at the end of the second we were a bit to passive’, aldus Stanley. ‘We have to shoot the puck more. That’s part of the reason we only scored 115 goals during the regular season and die Meisterrunde. On the other hand you only need one more than the other team to win the game.’

Tilburg probeerde van alles, maar had zoals gezegd óf het geluk niet aan zijn zijde óf het vizier niet op scherp staan óf in de afronding vond men de paal of lat op zijn weg. In de noodzakelijke verlenging hield de spanning iedereen in een ijzeren greep. Captain Andreas Farny schonk zijn ploeg even over half elf de zege, 2-3.

Klik hier voor de samenvatting