Terug naar Nieuws

Play-Offs: Tilburg Trappers vs. EV Lindau Islanders (Game 1)

GAMEDAY

Vanavond begint Tilburg Trappers voor de vierde maal in hun bestaan aan de play-offsronde van de Duitse Oberliga. Als Meister van de regio Nord, neemt Tilburg het vrijdag op tegen de nummer acht van Süd: EV Lindau Islanders.

ALLES IS MOGELIJK

Lindau begon het seizoen met de wens om vooral niet meer in degradatiegevaar te komen en een groeimogelijkheid te zijn voor jeugdige spelers. Tot grote verbazing van de club en fans zelf, komen de Islanders echter zelfs in de play-offs. En volgens Islanders-coach Chris Stanley is dan zomaar alles mogelijk.

“Tilburg Trappers is getalenteerd, vecht hard en is een topteam. Maar in de play-offs is de grens tussen winnen en verliezen erg dun. Kleine foutjes kunnen cruciaal zijn. En elke game is een nieuwe mogelijkheid. Alles kan gebeuren,” zegt Stanley in een interview met de regionale krant Schwäbische Zeitung.

FAIR PLAY

Ondanks dat Lindau tegen alle verwachting in zover is gekomen in de competitie, en daar dus hard voor gewerkt heeft, staan de Islanders niet bepaald bekend als vechtersbazen. Sterker nog, als je kijkt naar de statistieken staat Lindau bovenaan het ‘fair play’-overzicht van regio Süd. Dat wil dus zeggen dat ze de minste strafminuten (441 penaltyminuten in de Haupt- en Meisterrunde, gemiddeld 8,8 per game) hebben opgelopen. Trappers daarentegen staat bijna onderaan in het overzicht, met 706 penaltyminuten (bijna 15 per wedstrijd). Het enige team dat in de buurt komt van de braafste jongentjes van de klas uit Lindau, is Füchse Duisburg. Aan het einde van de hoofdronde had deze zelfs minder strafminuten dan Lindau, maar in de pre-play-offs heeft Duisburg alsnog het gemiddelde naar 9,1 strafminuut per game weten te trekken (in totaal 469 strafminuten waarvan de laatste 54 opgelopen zijn tijdens de pre-play-offs).

De meest gevaarlijke spelers van Lindau zijn aanvallers Jan Hammerbauer, Simon Klingler en captain Adreas Farny. De aanvoerder van Islanders heeft een verleden in de DEL (Augsburger Panther) en DEL2 (Ravensburg Towerstars). Met 16 goals en 40 punten in 48 wedstrijden werd Farny clubtopscorer en dus is de 26-jarige leftwinger een speler die niet uit het oog verloren mag worden. Zijn broer David draagt sinds deze ijshockeyjaargang ook het witblauwe tenue van de formatie uit Lindau.

JONG EN HONGERIG

Maar liefst 730 kilometer hebben de mannen uit Lindau afgelegd voor de wedstrijd van vanavond. Het team heeft als overeenkomst met Trappers dat er veel ijstijd wordt gegeven aan jonge spelers. Coach Bo Subr laat bij Trappers regelmatig jonge talenten als Wouter Sars, Delaney Hessels en Tijn Jacobs meespelen. EV Lindau gaat daar dit seizoen nog een stapje verder in en noemt het hun doel als club om ‘jonge, hongerige talenten’ uit de regio een kans te bieden en ze zo klaar te stomen voor het grote werk.

En dat grote werk begint vanavond, in IJssportcentrum Stappegoor, in de eerste best-of-five wedstrijd van de achtste finale. Trappers verschilt niet alleen qua fair play, maar ook in het aantal gescoorde goals enorm van de kleine club aan de Bodensee (256 goals voor Tilburg tegen 115 voor de Islanders) en staat er op papier dus beter voor. Maar zoals coach Stanley van Lindau het al eerder zei: het zijn de play-offs en alles is mogelijk.

Afwezig

Voor zowel Jonne de Bonth als voor Nick de Ruijter komt het begin van de Play Offs nog te vroeg.