Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. EV Landshut (2-4)

Geen vier op een rij voor Trappers

Niet Tilburg Trappers maar EV Landshut is de Oberliga kampioen 2018-2019. De ploeg uit Beieren won dinsdagavond het allesbeslissende vijfde finaleduel met 2-4. Daarmee kwam er dus geen vierde Meisterschaft op rij voor de ploeg van coach Bo Subr.

Na de finalewinst in 2016 (EHC Bayreuth), 2017 (Bad Tölz) en 2018 (Deggendorfer SC) bleken de manschappen onder leiding van Axel Kammerer te sterk voor de mannen met baarden. Met het verlies in de eindstrijd kreeg het jubileumjaar van Tilburg Trappers niet het gedroomde slot. Het ijshockeybolwerk uit de Kruikenstad vierde dit seizoen het 80-jarig bestaan.

GROOTSE CIJFERS

In de geschiedenis van de Tilburg Trappers worden Paul Domm, Doug Mason en Larry Suarez algemeen beschouwd als de succesvolste coaches. Domm leidde Tilburg naar vier opeenvolgende kampioenschappen van 1972-1976. Voormalig Trappers center Doug Mason kende ook een vliegende start van zijn coach carrière. Hij won drie Nederlandse titels tijdens zijn verblijf in Tilburg. Ook Suarez haalde veel zilverwerk (twee landskampioenschappen, een bekerwinst en tweemaal een overwinning in de strijd om de Ron Bertelingschaal) binnen gedurende zijn drie jaar in Tilburg.

Ondanks dat een vierde Oberliga titel aan zijn neus voorbij ging, heeft de 38-jarige Tsjech uit Tabor inmiddels zijn plek tussen deze drie illustere voorgangers ruimschoots veroverd. Zijn cijfers als coach van Trappers zijn groots: 140 overwinningen en 38 nederlagen tijdens het reguliere seizoen, 47 zeges en 16 verliespartijen gedurende de play-offs met in totaal 1135 goals vóór en 567 tegen.

KAMPIOENSSTRESS

Goed was het niet in de openingsperiode, maar de spanning vergoedde veel in het stijf uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor. Beide ploegen leken vooral te kampen met kampioensstress en vochten meer tegen de zenuwen dan tegen elkaar. Het duel was een tactisch steekspel waarin beide coaches hun troeven angstvallig tegen de borst hielden.

Pas wanneer een van beide ploegen met een man meer op het ijs stond, was er sprake van enige opwinding. Voor Landshut was Alexander Ehl het dichtst bij een doelpunt, maar het jonge talent vond Trappers-goalie Ian Meierdres op zijn weg. Een pupillenfout van Patrick Berger zette Stappegoor in vuur en vlam. De Landshuter sluitpost taxeerde een afstandsschot van Giovanni Vogelaar volledig verkeerd. Via zijn schouder viel de puck over de doellijn, 1-0.

ANDER VAATJE

Na de eerste dweil deelde Landshut meer en meer de lakens uit. Sowieso tapten de gasten uit een ander, meer fysiek vaatje. Zo zocht Peter Abstreiter na twee minuten en 15 seconden de confrontatie met Jordy Verkiel, gevolgd door Luis Schinko, die youngster Delaney Hessels uitdaagde. De vier kemphanen kregen allen een double minor voor roughing.

De runner-up uit de Oberliga Süd schakelde een tandje bij, drukte Trappers steeds verder naar achter en zette druk op de gehavende Trappers’ defensie (Bo Subr beschikte vanwege blessures bij Kilian van Gorp en Alexey Loginov slechts over vijf verdedigers). Het was wachten op de gelijkmaker. Marco Sedlar vond het gaatje achter Ian Meierdres na een fraai passje van Schinko.

NON-CALL

Een non-call van referee Marc André Naust legde in het slotstuk game 5 in een beslissende plooi. Een overduidelijke high stick tegen Brock Montgomery met een bloedneus en gescheurde bovenlip als gevolg resulteerde niet in een Tilburgse powerplay waar men de 2-1-voorsprong (verkregen na een doelpunt van Max Hermens) mogelijk had kunnen uitdiepen.

‘He swung his stick around and hit me right on the nose. I almost lost my top teeth. To not get that call at that time in the game was really tough’, aldus een emotionele Canadees na afloop. ‘There are three refs on the ice. Everyone has an angle on it. I don’t want to make any excuses but that’s a blown call. Missed that one and calling a weak interference penalty a few minutes later is tough to handle.’

MOKERSLAG

In plaats van een mogelijkheid op de 3-1 stond het 47 tellen na de overtreding op de afscheid nemende Montgomery plots 2-2. Een slippertje in de Tilburgse defensie gaf Max Hofbauer een niet te missen kans. De gelijkmaker kwam als een mokerslag aan bij de thuisploeg. De moegestreden equipe van coach Subr rechtte desondanks de rug, maar het ontbrak, zoals eigenlijk de gehele play-offs, aan ‘puck luck’. Schoten van Vogelaar en Hermens werden op het laatste moment geblockt en een inzet van Ryan Collier raakte het aluminium.

Waar de Tilburgse aanvallers misten, schoten de gasten wel met scherp. Met Jordy Verkiel in de strafbank bracht Marc Schmidpeter Landshut voor het eerst in de wedstrijd aan de leiding. In een hectische slotfase haalde Subr doelman Ian Meierdres naar de kant ten faveure van een extra aanvaller. Wat in wedstrijd 2 wel tot de gelijkmaker leidde, lukte nu niet. Andermaal Schmidpeter tekende ruim een minuut voor tijd voor de laatste treffer van het Oberliga seizoen 2018-2019.

Klik hier voor de samenvatting