Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers vs. Blue Devils Weiden (5-2)

Wervelende start genoeg voor 5-2 overwinning

‘Zestig minuten spelen. Dat wordt gevraagd in de play-offs’, vertelde Ivy van den Heuvel donderdagochtend in een gesprek met de Trappers website. De Tilburgse captain werd in de eerste periode op zijn wenken bediend. Het bleek voldoende voor een dik verdiende 5-2 zege in wedstrijd 1 van de achtste finales van de Oberliga play-offs.

Na wekenlang duels om des keizers baard hunkerde Tilburg Trappers naar een potje om het echie. De knop omzetten bleek echter geen probleem voor Nardo Nagtzaam. ‘We zijn een volwassen groep. De meeste jongens in de kleedkamer hebben al vaker met dit bijltje gehakt. Daarnaast kun je in een atmosfeer als deze niet slecht spelen. Compliment aan onze fans die weer een geweldige steun voor ons vormden.’

Sturm und Drang

De ploeg van coach Bo Subr, waar iedereen fit was, begon gedecideerd aan het eerste duel van de best-of-5 serie en greep vanaf de openingsface-off direct het initiatief. Weiden, nummer acht uit de Oberliga Süd, had niets in te brengen. Na zeven minuten drukte Trappers het enorme overwicht uit in een doelpunt. Parker Bowles, na een magistrale pass van Giovanni Vogelaar, gaf Blue Devils goalie Johannes Weidemann met een onetimer geen enkele kans (1-0).

Tilburg speelde in een verschroeiend tempo waarbij de puck vloeiend van stick naar stick ging. In het vervolg van de periode creëerde men nog legio mogelijkheden. Een 4-0 voorsprong (via goals van andermaal Parker Bowles, Mitch Bruijsten en Ivy van den Heuvel) vormde slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het bevroren water van het uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor.

‘Goed voorbereid, sterk begonnen en slim afgemaakt’, vatte Nardo Nagtzaam de eerste kennismaking met de equipe uit de Oberpfalz in zeven woorden samen. ‘We speelden precies zoals ons door Bo (Subr) was opgedragen’, onderschreef Reno de Hondt de zienswijze van zijn teamgenoot. ‘We wisten dat ze achterin niet heel mobiel en snel waren. Door vanaf het begin veel druk op hun verdedigers te zetten, forceerden we turnovers en kregen we volop kansen.’

Onveranderd beeld

Ook na de dweil veranderde het spelbeeld in de tweestrijd tussen Tilburg en Weiden niet of nauwelijks. De tweevoudig Oberliga Meister hoefde niet eens voluit te gaan om de manschappen van coach Ken Latta van het lijf te houden. Illustratief voor het Trappers overwicht was het feit dat men 69 tellen voor het einde van het middenstuk pas tegen zijn eerste (en naar later bleek enige) straf opliep.

Lang blaften de Blue Devils wel, maar beten ze niet. Tot twee minuten voor de dweil toen Matt Abercrombie uit het niets de 4-1 binnenschoot. ‘Het is een raar team om tegen te spelen. Wellicht ook door de ruime voorsprong lieten we ons in slaap sussen. We gingen teveel mee in hun spel’, aldus Danny Stempher die vannacht nog wel eens zal terug denken aan de reuzenkans die hij halverwege het middenstuk kreeg. ‘Die had er echt in gemoeten. Dan bewaar ik hem maar voor zondag en/of dinsdag.’

Zondag

In het slotstuk leek het nog even spannend te worden toen Vitali Stähle halverwege de periode profiteerde van een zwak moment in de Tilburgse defensie (4-2). Zo ver liet Trappers het echter niet komen. Men trapte het gaspedaal verder in en de Duitse oppositie hapte nadrukkelijk naar adem. Zeven minuten voor tijd maakte Brock Montgomery aan alle ‘onzekerheid’ een einde door de 5-2 eindstand vast te leggen.

En dus stapt de regerend Oberliga kampioen vol vertrouwen zaterdagmiddag om twaalf uur de bus in voor de 700 kilometer tellende trip. ‘Morgen lekker uitrusten en herstellen in de bus. Zondagochtend trainen en voelen hoe het ijs is en dan ’s avonds er vol in knallen. Deze serie moeten we in drie duels afmaken. Dat zijn we aan onze stand verplicht’, besloot Danny Stempher.

Foto: Arie Leeuwesteijn
Man of the Match
Parker Bowles (Foto Brigitte Jansen)
Samenvatting