Terug naar Nieuws

Tilburg Trappers fysiek klaar voor play-offs

Medisch team werkt achter de schermen hard aan fitte selectie

Met de play-offs voor de deur is het van belang dat Tilburg Trappers daar mentaal, maar ook fysiek klaar voor is. Tijd om eens het gesprek aan te gaan met hoofdfysiotherapeut Ward van den Bulck over zijn werk voor Trappers, blessureleed en hoe hij tegen de play-offs aan kijkt.

‘ALS ZE MAAR HEEL BLIJVEN’

“Als ze maar heel blijven, als ze maar heel blijven,” gonsde continue door het hoofd van hoofdfysiotherapeut Ward van den Bulck tijdens de laatste twee wedstrijden van Trappers. “De play-offs komen er aan en als fysio wil je natuurlijk wel een beetje eer van je werk hebben en het liefst een zo’n fit mogelijke selectie!”

MEDISCH TEAM

Het medisch team van Tilburg Trappers bestaat uit drie fysiotherapeuten, twee verzorgers en twee teamartsen. Samen hebben ze als doel om de spelers fit te houden en te begeleiden in geval van blessures. De spelers kunnen elke wedstrijd en training terugvallen op dit medisch team. “Mijn taken zijn vooral het diagnosticeren van het letsel, een behandelplan opstellen en het behandelen zelf,” licht Van den Bulck zijn werkzaamheden toe. “Wat wij vanuit medisch oogpunt het belangrijkste vinden, is dat de jongens op een juiste manier gediagnosticeerd en behandeld worden als ze een blessure hebben.”

PREVENTIEF

Aan het begin van het seizoen worden de spelers getest op kracht en snelheid. Daarnaast is er ook een fysiotherapeutische meting. Als er dan sprake is van een afwijking in het lichaam, kan daar fysiotherapeutisch iets mee gedaan worden. “Eigenlijk hebben we de tijd en middelen niet om echt goed preventief te handelen. Als we dat wel zouden hebben, dan zou ik graag elke speler individueel volledig willen testen. Dus bijvoorbeeld: hoe beweegt een speler? Hoe sterk zijn de heupspieren? Als je dan bij iemand ziet dat die heupspier niet zo heel sterk is, dan moeten we die sterker gaan maken, anders is de kans groter dat je blessures krijgt.”

MEEST VOORKOMENDE BLESSURES

De meest voorkomende blessures in het ijshockey zijn lies-, schouder- en knieblessures. Vaak als resultaat van contact met de tegenstander. “Dit jaar hebben we opvallend veel knieblessures. Dat gebeurt vaak als de knie naar binnen klapt.” Liesblessures zijn vaak spierblessures die niet uit direct contact met de tegenstander voortkomen. “Die zie je vaak na de zomer. De jongens moeten dan weer even terug in het ritme komen en dan krijg je van dat soort blessures. Maar dat valt dit jaar wel mee. Even afkloppen!”

PRIVACY

Als een speler niet op het ijs verschijnt tijdens de wedstrijden, rijst bij de supporters vaak de vraag ‘waarom niet’? De strenge privacywetgeving voorkomt echter dat de informatie rondom blessures van de speler niet zomaar gedeeld kan worden. “Persoonlijk zou ik graag het publiek laten weten: dit is er aan de hand, zo lang gaat het duren, dan kan je hem weer verwachten. Maar dat mag gewoon echt niet.” Dat het soms ingewikkeld ligt, blijkt wel uit een intern overleg tussen medisch team en het Trappersbestuur waarin afspraken zijn gemaakt en richtlijnen opgesteld. “Officieel mogen we het de trainer niet eens laten weten zonder toestemming van de speler.” De informatie over de blessure en het herstel blijft tussen het medisch team, de trainer en de speler zelf.

MINDSET

Voor de fysiotherapie van het eerste team is Tilburg Trappers een samenwerkingsverband aangegaan met Fysio Binnenstad, een praktijk voor sportfysiotherapie in Tilburg, waar de drie fysio’s van Trappers, Ward van den Bulck, Marjolein Kusters en Thom van Uden, werkzaam zijn. Naast het ijshockey is Van den Bulck ook in het voetbal actief geweest als fysiotherapeut. “Ik denk dat de spelers hier twee keer zo snel op het ijs staan, dan dat voetballers terug op het veld staan. Dat is gewoon een heel andere mindset.”

GEEN WATJES

IJshockeyers zijn dus duidelijk geen watjes. Het komt dan ook regelmatig voor dat de spelers tegen zichzelf beschermd moeten worden en ze bijvoorbeeld nog een wedstrijd langer aan de kant worden gehouden. In de play-offs ligt dat een beetje anders. Van den Bulck: “Dan is de cultuur, en wat dat betreft ook een beetje de afspraak, dat de speler beslist of hij speelt of niet. Al zijn er natuurlijk wel extreme gevallen waarbij de mening van de medische staf de doorslag geeft. In geval van hoofdletsel ligt het eindoordeel bijvoorbeeld altijd bij de teamarts en niet bij de speler of coach.”

TRAINIGSINTENSIVITEIT

Met de play-offs voor de deur, wordt het een intensieve tijd voor het Trappersteam. Qua fysiotherapeutische begeleiding hoeft er echter niet veel veranderen. “We blijven in gesprek met Bo en Josh over de intensiteit van de trainingen. Als we alle vijf de wedstrijden nodig hebben voor we doorgaan naar de volgende ronde, dan zal de trainingsintensiteit iets naar beneden moeten. Op het moment dat we na drie wedstrijden al door zijn, dan is het slim om daarna een training te doen zodat de jongens juist in dat ritme blijven.”

FITTE SELECTIE

Op de vraag of hij als fysiotherapeut nog wel ontspannen naar een wedstrijd kan kijken, geeft Van de Bulck lachend antwoord. “Soms wel, soms niet. Dat hangt heel erg af van de fase in het seizoen. De eerste ronde van de play-offs zal ik misschien nog dat gevoel van ‘als er maar niets kapot gaat’ hebben, maar daarna ben ik net zo’n fanatiek supporter, hoor!” Tot nu toe kampte Trappers dit seizoen al met de nodige blessures, sommige wat groter dan anderen. “Dat houd je elk jaar. Vorig jaar hadden we ook een paar grotere blessures. Maar zoals het er nu voor staat gaan we met een redelijk fitte selectie richting play-offs! Nu twee weken trainingen overleven en dan moeten we er staan.”

Camera’s van i13 Media volgden Marjolein Kusters, de vrouwelijke fysio van Tilburg Trappers, tijdens een werkdag als therapeute van Fysio Binnenstad.  Klik hier voor de reportage.