Terug naar Nieuws

Saale Bulls Halle vs. TILBURG Trappers (5-4)

TRAPPERS STRIJDEND TEN ONDER TEGEN SAALE BULLS IN HALLE

Door Arthur Ottenhof

Saale Bulls ontving Trappers in Halle. Beide ploegen wisten dat dit een taai onderonsje ging worden. Uiteindelijk moest de thuisploeg diep gaan om de overwinning over de streep te trekken. In Halle werd het 5-4.

Halle deed wat het vorig seizoen gewend was: vanuit hoge druk proberen de tegenstander fouten te laten maken. Dat lukte al vrij snel. Tatu Vihavainen besloot dwars door het midden naar voren te beuken, zoals hij dat afgelopen seizoen meerdere malen deed. Nét op het moment dat hij voorbij de goal van Cedrick Andree leek te soleren, legde hij de puck terug op zijn mede-Fin Matias Varttinen: 1-0 in powerplay.

Een tweetal minuten later kwam Vihavainen weer opstomen. Dit keer zag hij in de linkerzone ruimte voor zichzelf. En door de goede schijnbeweging van Varttinen lag ook de tweede in het net: 2-0. Even leek het alsof de Tilburgse defensie hem helemaal kwijt was, maar dat zou niet geheel eerlijk zijn tegenover de uitmuntende positioneringsactie van de Fin.

TACTISCH STRIJDPLAN

Halle bleek dan ook uiterst effectief in het verzilveren van hun kansen. Tactisch zat het bij de manschappen van Marius Riedel wel snor. Trappers kwam alleen tot een handjevol ongevaarlijke pogingen van afstand. Totdat Danny Stempher een geniale pass in huis had. Met de juiste snelheid gaf hij de puck aan Wouter Sars mee. Op zijn beurt omspeelde hij goalie Timo Herden: 2-1. Met name de timing was extra prettig, zo vlak voor de eerste dweilpauze. Sergej Stas beaamde het meteen bij een tussentijds mini-interview: ‘Veel druk zetten was ons strijdplan, maar die tegengoal was enorm balen.’

AFHAKEN OF AANHAKEN

Het tweede bedrijf was amper onderweg, of de rollen van aangever en ‘Törmacher’ waren omgedraaid. Varttinen hield goed overzicht in de middencirkel en speelde Vihavainen aan. Laatstgenoemde aarzelde geen moment en haalde van behoorlijke afstand de trekker over: 3-1. Plots gebeurde een hele tijd niks. Het afhaken van Vihavainen zorgde ervoor dat Halle minder druk zette op de defensie van Trappers.

Wederom — vlak voor de buzzer — maakte Trappers dan toch de aansluitingstreffer. Een scherpe pass van Kilian van Gorp kwam zo hard aan dat Delaney Hessels alleen maar zijn stick ertegenaan hoefde te zetten: 3-2. Na de buzzer trok een verslaggever ditmaal Ties van Soest voor de camera. Hij wilde nog niks weten van een nederlaag op komst: ‘Eén goal verschil zegt niks in ijshockey. Het is een taaie pot, maar er kan nog van alles gebeuren.’ 

TIME-OUT-TROEF

Met de woorden van Van Soest in het achterhoofd, begon Trappers niet onaardig aan de laatste periode. Toch was het weer Varttinen die bij een afvallende puck goed stond op te letten. Hij gaf de puck op een presenteerblaadje aan de Canadese nieuweling van Halle. Mathieu Tousignant kon het rubber eenvoudig binnen werken: 4-2. Vijf minuten later vuurde Tohre Weyrauch vlak naast goalie Andree, waarna de puck terechtkwam bij Lukas Valasek. Met een geniepige beweging schoof hij de puck in de schoot van Giovanni Vogelaar, waardoor de Trappers-verdediger ongelukkig zijn eigen keeper verschalkte: 5-2.

Daarmee leek de wedstrijd voorgoed in het slot, maar Connor Sills zag nog kansen. In een tegenstoot rondde hij door zeer gericht te schieten af: 5-3. Coach Doug Mason moest iets bedenken en toverde een time-out-troef uit zijn hoed. Met nog 3 minuten en 33 seconden te gaan, haalde hij goalie Andree van het ijs. De man-meersituatie leverde aanzienlijk meer druk op aan het adres van Halle-goalie Herden. Halle probeerde van afstand het lege doel te bereiken, maar dat lukte niet. De oeh’s en aah’s rolden weliswaar van de tribune; Trappers was nog niet verslagen. 22 seconden voor de allerlaatste buzzer slaagden de Tilburgers er toch nog in te scoren. Van Gorp schoot in een wirwar aan spelers raak: 5-4.

De supporters van de thuisploeg haalden opgelucht adem na de laatste buzzer. Ook coach Riedel leek blij dat het voorbij was. Want wat vooraf een tactisch steekspel leek te worden, werd waarheid in Halle.

Wedstrijdsheet