Terug naar Nieuws

IT’S PLAY-OFF TIME!!

Play-off ijshockey, het blijft een bijzonder fenomeen dat zijn geheel eigen charme heeft. Het oeroude gevoel dat David in staat is om Goliath te verslaan. Wordt het een makkie voor Tilburg of wordt Bad Tölz het Cinderella team? Over maximaal vijf wedstrijden kennen we alle antwoorden.

GESCHIEDENIS

In 1928 opgericht en net zoals talloze andere teams in de Oberliga wordt ook de geschiedenis van EC Bad Tölz gekenmerkt door financiële problemen. De huidige organisatie bestaat sinds 2009. In de ijshockeyjaargang 2011-2012 veroverde men ten koste van Duisburg het kampioenschap van de Oberliga. De stap naar de DEL2 werd echter niet gemaakt omdat men niet kon voldoen aan het budget van één miljoen euro. Vijf jaar later, na het finaleverlies tegen Trappers, waagde men de overstap wél. Vijf seizoenen was er DEL2-ijshockey te zien in het kuuroord in het zuiden van de Duitse deelstaat Beieren. Vorig jaar eindigden die Löwen op plaats 10, maar sneuvelden ze in de pre-play-offs tegen Memmingen Indians.

THUISBASIS

Men speelt haar thuiswedstrijden in de Hacker-Pschorr Arena. Het stadion, dat in 2004 officieel geopend werd, is sinds die tijd de vaste thuisbasis voor de ploeg uit de Oberliga Süd. De Arena, die ook geschikt is voor congressen, concerten en andere indoor sporten, draagt de naam van de Münchense bierbrouwerij en biedt plaats aan 4.115 bezoekers, waarvan er 756 zittend een plaats kunnen vinden. Tijdens het reguliere seizoen konden de Löwen rekenen op de steun van gemiddeld 1.345 fans.

COACH

De ploeg staat onder leiding van coach Axel Kammerer. De 59-jarige inwoner van Bad Tölz nam na zeven wedstrijden het stokje over van Ryan Foster, die na de 2-3 thuisnederlaag tegen EC Peiting zijn biezen mocht pakken. Kammerer kan bogen op een rijke ervaring als speler. Zo kwam hij 14 jaar lang uit op het hoogste niveau bij onze Oosterburen. Hij verdedigde de clubkleuren van Rosenheim, Preussen Berlin, Ratingen en Kaufbeuren. Als international maakte hij zes WK’s en de Olympische Spelen van Albertville mee. In het seizoen 2018-2019 werd Axel met EV Landshut Oberliga Meister door in de eindstrijd Tilburg Trappers in vijf duels terug te wijzen.

OPVALLEND (1)

De achtste finale wordt in tien dagen afgewerkt. Men begint op zondag 3 maart en uiterlijk op dinsdagavond 12 maart is de winnaar bekend. Mocht het tot een game 5 komen dan begint deze wedstrijd om 20.00 uur in IJssportcentrum Stappegoor.

OPVALLEND (2)

Tegen de zeven andere play-off ploegen uit het Noorden (Hannover Scorpions, Moskitos Essen, Hannover Indians, Saale Bulls Halle, Hammer Eisbären, Black Dragons Erfurt en Herner EV Miners) is Tilburg 17-10-1 (winst-verlies-gelijk) tijdens het reguliere seizoen. De doelcijfers: 97-86. Tölz heeft een record van 7-20-1 (winst-verlies-gelijk) in het reguliere seizoen tegen Blue Devils Weiden, Heilbronner Falken, Deggendorfer SC, Memmingen Indians, SC Riessersee, EC Peiting en Höchstadt Alligators). Het doelsaldo tegen de zeven andere play-off deelnemers uit de Oberliga Süd: 88-119.

OPVALLEND (3)

Beide ploegen zijn bijna even oud (Tilburg 25,24 jaar ten opzichte van 24,96 jaar voor Tölz). Bij de goalies is het verschil het grootst, maar ook de doorsnee leeftijd bij de verdedigers is hoger in de Kruikenstad dan in Bad Tölz (25,50 jaar in vergelijking met 24,88). Aanvallend houden beide ploegen elkaar nagenoeg in evenwicht (Trappers 25,64 ten opzichte van 25,73).

OPVALLEND (4)

Aan de top komen is één, er blijven is nog veel lastiger. Toch begon Tilburg Trappers op 21 april 2017 voor het tweede jaar op rij aan de finale om het kampioenschap in de Oberliga. Tegenstander was Bad Tölz dat zijn hoofdprijs (promotie naar DEL2) al binnen had. Elf dagen later was het iets na tien uur toen Diederick Hagemeijer zijn zevende treffer van de play-offs tegen de netten liet slaan. Het resultaat: de Oberliga Meisterschaft. ‘Wie hem er uiteindelijk inschiet, is bijzaak. We zijn met een teamsport bezig en het is een enorme eer dat ik mezelf aanvoerder mag noemen van zo’n geweldige groep gasten. Als ik net in de kleedkamer rondkijk en de mensen in het stadion zie dan word ik daar best emotioneel van’, aldus de Tilburgse captain.

Het perfecte schot van de destijds 28-jarige right winger vormde de apotheose van zes bizarre weken play-off hockey. ‘Het begint met de geboorte van mijn dochtertje natuurlijk. Dan ben je de gelukkigste man op deze aarde, maar tegelijkertijd heb je de play-offs. En zoals het hoort, houdt die kleine helemaal geen rekening met mijn verplichtingen hier. Ik ben mijn vriendin dan ook heel veel dank verschuldigd hoe ze alles weet te managen en mij in staat stelt mezelf te focussen op het ijshockey.’

OPVALLEND (5)

Zes spelers van de huidige selectie van coach Doug Mason (Giovanni Vogelaar, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Jonne de Bonth, Reno de Hondt en Danny Stempher) stonden destijds ook al onder contract in Tilburg. Voor tien spelers van Tölz (Enrico Salvarani, Steven Deeg, Manuel Edfelder, Florian Krumpe, Klemen Pretnar, Christoph Fischhaber, Oliver Noack, Marc Schmidpeter, Reto Schüpping, Maximilian Spöttel) kent spelen in de Kruikenstad geen geheimen meer. Zij waren er bijna zeven jaar geleden niet bij, maar speelden namens andere teams al wel eerder op het bevroren water van IJssportcentrum Stappegoor.

OPVALLEND (6)

Van de 174 Tilburgse treffers in het reguliere seizoen vielen de meeste (57 elk) in de tweede en derde periode, gevolgd door 55 in het laatste deel. D’Artagnan Joly (thuis tegen Herne), Ties van Soest (in Leipzig), Branden Gracel (op eigen ijs tegen Essen en Halle) en Diego Hofland (in Essen) hielpen Trappers met een doelpunt in de verlenging aan vijf bonuspunten. 130 goals vielen tijdens 5-op-5, 39 met een man meer op het ijs en 5 (Mikko Virtanen (2x), Delaney Hessels, Reno de Hondt en Danny Stempher) in ondertal.

PLAY AS HARD AS YOU CAN BETWEEN WHISTLES

Met de Oberliga titel ‘on the line’ stijgt de intensiteit in de play-offs vaak naar recordhoogte. Tijdens het reguliere seizoen brachten de spelers van Trappers 492 minuten in de strafbank door (iets meer dan 11 minuten per wedstrijd). De Leeuwen waren met 469 penalty minutes in 48 ontmoetingen (251 op eigen ijs en 218 buitenshuis) sportiever dan de drievoudig Oberliga Meister.

SPECIAL TEAMS

173 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 34 keer moesten Cedrick Andree en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. Het levert de Tilburgers een zevende plaats in dit klassement op. Met een man minder op het ijs kwam Trappers tot vijf doelpunten. Het powerplaypercentage van Tilburg is 23,6% (157 overtalsituaties, 37 treffers). Drie keer kreeg men in overtal een doelpunt tegen.
Met 34 treffers uit 160 pogingen (21,3%) had Bad Tölz de zevende beste powerplay in de Zuidelijke divisie van de Oberliga. In ondertal moesten de manschappen van coach Kammerer 44 tegentreffers slikken tijdens 184 man minder situaties (76,1%).

BAD BOYS

De grootste zondaar in Tilburg tijdens het reguliere seizoen was verrassenderwijs Ties van Soest. De center incasseerde 51 strafminuten waarvan iets minder dan de helft in de eerste thuiswedstrijd van Trappers tegen Hannover Indians. De overige 26 minuten kreeg Trappers nummer 4 voor tripping (4x), holding, cross-check, roughing (allen 2x), high-stick, kneeing en hooking.
Alexander Fichtner was met 67 strafminuten het stoutste jongetje van de klas in Bad Tölz tijdens de 36 confrontaties die hij speelde in het reguliere seizoen. De 21-jarige verdediger ontving het leeuwendeel van zijn strafminuten (30) op vrijdag 1 december toen hij de handschoenen liet vallen tegen Vladislav Filin (Blue Devils Weiden).

GOALIES

‘The watchdogs of the webbed wickets’ kunnen series voor teams winnen of verliezen. Het goals-against-average (GAA) van Cedrick Andree was 2,74 tijdens het reguliere seizoen en voor Ruud Leeuwesteijn 2,63.

Bij het horen van de naam van de onbetwiste nummer 1 tussen de palen in de selectie van die Löwen (Enrico Salvarani) zal vooral bij Leeuwesteijn een lampje gaan branden. Op de stadionklok in de Hus de Groot Eisarena in Hannover prijkte op zondag 5 januari 2020 nog een minuut en 22 seconden in de derde periode toen de vlam in de pan sloeg.

‘Het spel lag stil nadat ik de puck bevroren had. Plots kreeg Max (Hermens) een harde cross-check op zijn rechterarm van Patrick Schmid. Er ontstond een opstootje voor onze goal waarbij een van onze verdedigers, ik dacht dat het Boet (van Gestel) was, door twee jongens werd belaagd. Een van hen trok ik weg. Vanuit mijn ooghoeken zag ik hun keeper al het ijs oversteken en dus had ik geen andere keuze dan mezelf te verdedigen. Dat ging vrij goed want ik heb hem wel paar keer geraakt, terwijl ik zelf geen schade heb’, sprak Trappers nummer 33 destijds.

De 25-jarige Duits-Italiaan stond maar liefst 2727 minuten en 31 seconden onder de lat tijdens het reguliere seizoen. Zijn eerste achtervolger in dit nevenklassement is de goalie van EV Füssen, Benedikt Hötzinger met 2314 minuten en 14 tellen. Het goals against average van Salvarani is 3,41 met 2 shutouts.

DEFENSE

Met 116 punten (24 goals en 92 assists) leverden Björn Borgman, Giovanni Vogelaar, Jordy Verkiel, Noah Muller, Kilian van Gorp, Alexey Loginov en Ninho Hessels ook aanvallend hun bijdrage in het reguliere seizoen. Het zevental moest 165 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.
Twee weken voor de start van de play-offs kreeg de nummer 7 uit de Oberliga Süd een fikse tegenvaller te verwerken. De ervaren Klemen Pretnar (vorig jaar nog actief voor Starbulls Rosenheim) brak in de wedstrijd tegen Sc Riessersee zijn hand en zijn seizoen is daarmee ten einde. In de beide pre-play-offs krachtmetingen met Füssen speelde Axel Kammerer met acht verdedigers en 12 forwards. Alexander Fichtner en Florian Krumpe vormden het eerste koppel, Steven Deeg is de mentor van de nog jonge Niklas Hörmann, terwijl Manuel Edfelder en Jakob Oberhöller (samen 2 goals en 13 assists) het derde verdedigingspaar waren. De jonkies Henry Sihling en Anton Engel completeerden de achterhoede.

FORWARDS

Wat opvalt in de stats van de serie tegen EV Füssen is de balans in de Tölzer aanval. Liefst 15 spelers kunnen ten minste 1 punt overleggen. Topscorer bij de Leeuwen is Marc Schmidpeter. De boomlange right winger bewaart goede herinneringen aan wedstrijden tegen Trappers. In dienst van EV Landshut tekende de 28-jarige in het seizoen 2017-2018 voor de kampioenschap-winning-goal in Tilburg. Voor Schmidpeter staat de teller op 4 goals, 3 assists en 4 strafminuten in 9 duels (met Landshut en Rosenheim) versus Tilburg.
Doug Mason beschikt over een grote groep gevarieerde aanvallers die hem in staat stelt offensief te spelen. De trojka Branden Gracel, Max Hermens en Kaid Oliver trok in de reguliere competitie flink van leer.  Het trio kan 115 punten overleggen. D’Artagnan Joly, Ties van Soest en Jay Huisman leverden 111 punten af in de competitie, terwijl Diego Hofland, Mikko Virtanen en Reno de Hondt tot 28 goals en 76 punten kwamen. Het drietal Delaney Hessels, Jonne de Bonth en Wouter Sars misten gezamenlijk 15 duels, maar tekenden nog altijd voor 32 punten.

SERIES CHANGERS

MIKKO VIRTANEN

De zevende speler uit ‘het land van de duizend meren’ die in de Kruikenstad kwam spelen. In de 21 wedstrijden waarbij Virtanen vanwege een blessure niet in actie kwam, zag je datgene wat de 29-jarige center zo goed maakt. Hockey sense, fysiek sterk, prima schaatser, rechtshandig, uitstekend op de face-off en zeer bewust van zijn defensieve verantwoordelijkheden. In de thuisbeurt tegen Leipzig (9 februari) keerde Trappers nummer 51 na negen weken blessureleed terug in de line-up. Hij luisterde zijn rentree op met een treffer, maar zijn commentaar na afloop was veelzeggend: I’d rather have the win than that goal.’

TOPI PIIPPONEN

Drie goals en acht assists in de eerste 16 wedstrijden van deze ijshockeyjaargang. 18 treffers en 28 beslissende passes in de 32 daaropvolgende krachtmetingen. De prestaties van de 26-jarige winger zijn het spiegelbeeld van het seizoen van de zwartgele formatie. Tot december bleef hij achter bij de verwachtingen, daarna was de Fin de olie die de Tölzer aanvalsmotor op volle toeren liet draaien. Niet vreemd dus dat coach Axel Kammerer koste wat het kost wilde dat de verbintenis met de generatiegenoot van National Hockey League sterren zoals Patrik Laine, Jesse Puljijärvi en Sebastian Aho zou worden verlengd. Een goede week geleden was er eindelijk witte rook: Topi Piipponin verdedigt ook komend jaar de kleuren van Bad Tölz.