Terug naar Nieuws

FINALE LONKT VOOR TRAPPERS EN BLUE DEVILS

Na de nummer zeven en nummer drie uit de Oberliga Süd (Tölzer Löwen en Deggendorfer SC) wacht in de halve finale voor Tilburg Trappers een oude bekende, namelijk Blue Devils Weiden. De runner-up in de Oberliga Nord tegen de Oberliga Süd Meister, Doug Mason versus Sebastian Buchwieser, de battle of the two best goalies in de play-offs tot nu toe (Andree contra Hübl). Bereikt Trappers voor de vijfde maal de eindstrijd of steekt het sterrenensemble uit Weiden hier een stokje voor?

THUISBASIS

De Hans-Schröpf-Arena (afgekort de HSA) is sinds 4 september 1987 de thuishaven van de ‘Blauwe Duivels’. Het stadion draagt de naam van de vroegere burgemeester van de stad uit de Oberpflaz. De hal, die gebouwd werd in de periode van het burgemeesterschap van Schröpf, heeft een capaciteit van 2.500 bezoekers. De helft daarvan kan zitten. In het kwartet thuisduels in de play-offs passeerden tot nu toe 8.173 bezoekers de kassa’s.

COACH

Sebastian Buchwieser is bezig aan zijn derde seizoen als de technisch eindverantwoordelijke in Weiden. De 44-jarige, die zelf ook 72 DEL- en 132 DEL2 wedstrijden heeft gespeeld, begon zijn trainerscarrière in 2014 bij EV Lindau in de Bayernliga. Hij wist met de EVL meteen het kampioenschap binnen te slepen, hoewel promotie uitbleef. Buchwieser had ook in het daaropvolgende seizoen de leiding over de ploeg uit de stad aan de Bodensee. Vanaf 2016/2017 nam Buchwieser de leiding over bij EC Peiting, waar hij vijf jaargangen de scepter zwaaide. Driemaal werd hij verkozen tot coach van het jaar in de Oberliga Süd (2018, 2021 en 2022)

HERHALING

Het is voor de tweede keer dat beide ploegen de sticks met elkaar kruisen in de postseason. De primeur beleefde men in Trappers derde Oberliga jaar (2017-2018). Na wekenlange duels om des keizers baard hunkerde Tilburg naar een potje om het echie. De knop omzetten bij de start van de play-offs bleek echter geen probleem voor de manschappen van coach Bo Subr.

Via treffers van Parker Bowles (2x), Mitch Bruijsten en captain Ivy van den Heuvel leidden de Tilburgers comfortabel na de eerste periode van Game 1. Men liet de teugels vieren en dat gaf de bezoekers de mogelijkheid tot een comeback via Matt Abercrombie en Vitali Stähle. Verder liet de thuisclub het niet komen. Zeven minuten voor tijd bepaalde Brock Montgomery de eindstand op 5-2.

Vol zelfvertrouwen reisde men naar Weiden voor de tweede ontmoeting met de nummer 8 uit Oberliga Süd. Na zes minuten spelen opende Jonne de Bonth de score en nog voor de eerste dweil verdubbelde Kevin Bruijsten de Tilburgse voorsprong. In het middenstuk stelde Trappers orde op zaken via goals van Giovanni Vogelaar, Reno de Hondt en wederom Kevin Bruijsten. In de slotperiode kwamen beide teams nog eenmaal tot scoren. Brock Montgomery deed dat voor Tilburg en Marcel Waldowsky redde de eer voor de thuisploeg.

In de derde krachtmeting kende Trappers een droomstart met een goal van Parker Bowles na dertig seconden. Met Jordy Verkiel in de strafbank was het Danny Stempher die shorthanded de tweede Tilburgse treffer op zijn naam bracht. Via Kevin Bruijsten en een powerplay doelpunt van Ivy van den Heuvel liep de equipe van Bo Subr uit naar 4-0. Vroeg in de derde periode was het Vitali Stähle die Weiden voor het eerst op het scorebord bracht en in de slotfase was Peter Hendrikson nog succesvol, maar via nog geen halve minuut na die tweede goal van de Blue Devils zorgde Max Hermens ervoor dat Trappers dik verdiend zijn ticket voor de kwartfinale kon boeken.

OPVALLEND (1)

Acht spelers van de huidige selectie van coach Doug Mason (Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Jonne de Bonth, Reno de Hondt, Max Hermens en Danny Stempher) stonden tijdens de achtste finale in 2017-2018 ook al onder contract bij Trappers. Het achttal was goed voor 3 goals, 18 punten en 12 strafminuten in de drie ontmoetingen.
De ervaren defenseman Adam Schusser verdedigde zes jaar geleden ook de kleuren van Deggendorf. Voor James Bettauer, Dominik Müller en Dennis Thielsch is IJssportcentrum Stappegoor ook geen vreemd terrein. Zij waren er destijds niet bij, maar speelden namens andere teams al wel eerder op Tilburgs ijs.

OPVALLEND (2)

De vijfde krachtmeting in de kwartfinale tegen Deggendorfer SC betekende ook de vijfhonderdste wedstrijd van Tilburg Trappers in de Oberliga. 411 (278-78-34-20 winst-verlies-OT-winst-OT-verlies) werden er gespeeld in het reguliere seizoen en Meisterrunde, terwijl de resterende 89 play-off ontmoetingen betroffen. Het record in de postseason is 63-26 (winst-verlies)

OPVALLEND (3)

Van de 32 Tilburgse treffers in de eerste twee ronden van de postseason vielen er 24 tijdens vijf-op-vijf en acht met een man meer. De productie was vrij evenwichtig verdeeld over de verschillende periodes. Twaalf in de tweede- en de derde periode, zeven tijdens het eerste deel en de laatste in de verlenging van wedstrijd 1 tegen Deggendorf
In zeven wedstrijden scoorde Weiden tot nu toe 45 goals in de play-offs. 15 met een man meer, één in ondertal en 29 equal-strength. Het productiefst was men in het tweede bedrijf (21 doelpunten) gevolgd door 15 in de laatste twintig minuten en negen stuks in the opening frame.

OPVALLEND (4)

De Oberliga Süd Meister rolde probleemloos door de eerste twee ronden. In 420 minuten ijshockey leidde men tweehonderdachtenzeventig minuten en 20 seconden. Slechts drieëntwintig minuten en 23 seconden keek Weiden tegen een achterstand aan. Trappers kwam 74 minuten meer in actie dan zijn opponent in de halve finale. Tweehonderdachtenzestig minuten en 56 tellen (van de 494 minuten) bevond Tilburg zich aan de gunstige kant van de score.

OPVALLEND (5)

Tweemaal stond Nardo Nagtzaam met Trappers in de finale van de play-offs. In 2018 voltooide men de trilogie ten koste van Deggendorfer SC, terwijl men een jaar later zijn meerdere moest erkennen in EV Landshut. Daarna maakte de 33-jarige Nijmegenaar de overstap naar EC Peiting waar hij drie seizoenen actief was. Sinds 2022 verdedigt de center de kleuren van Oberliga Süd Meister Blue Devils Weiden.

HOME TEAM VS ROAD TEAM

Blue Devils Weiden is 22-1-1 (winst-verlies-gelijk) in zijn 24 thuiswedstrijden. De laatste thuisnederlaag dateert van dinsdag 20 februari van dit kalenderjaar. Die avond was Deggendorfer SC na penalty shots te sterk. In eigen huis verloor men tijdens reguliere tijd enkel van Heilbronner Falken (2-5).
Trappers behaalde tijdens zijn negende Oberliga campagne meer punten buiten dan binnen de eigen stadsgrenzen. De manschappen van coach Mason kunnen een (regulier seizoen) record van 16-5-1 (winst-verlies-gelijk) on the road overleggen. De doelcijfers in deze 22 ontmoetingen: 78 vóór en 59 tegen.

CLOSE THE DEAL

Tilburg is 22-0-0 (winst-verlies-gelijk) tijdens het reguliere seizoen wanneer het met een voorsprong aan de derde periode begint.
De Blauwe Duivels smaakten 36 maal het genoegen met een voorsprong aan de slotperiode te mogen beginnen. In alle gevallen had men na afloop ook recht op de drie punten die gelden voor een overwinning.

GAME-WINNING-GOALS

‘Ik wil ver komen in de play-offs en mijn neusje voor de goal weer terugvinden. De afgelopen anderhalf jaar heb ik dat laatste nauwelijks kunnen laten zien’, waren de woorden van Neal Samanski toen hij in januari 2021 vanuit Iserlohn de overstap naar Weiden maakte. De transfer heeft zijn scorend vermogen zeker weer tot leven gebracht want de boomlange forward was de enige speler (tijdens het reguliere seizoen) in de dubbele cijfers qua game-winning-goals. Samanski nam er 10 voor zijn rekening.
D’Artagnan Joly voert in de Kruikenstad het nevenklassement GWG’s aan. Trappers nummer 29 scoorde zesmaal het doelpunt dat de manschappen van coach Doug Mason ook de overwinning opleverde during the regular season.

BAD BOYS

In de achtste finale tegen Tölzer Löwen en kwartfinale tegen Deggendorf incasseerde Trappers 32 minors (6x tripping, 5x slashing, 4x roughing, 3x holding/holding/cross-check, 2x high-stick/interference/too many men/boarding) en één fighting major. Jonne de Bonth was met negen strafminuten de meest bestrafte Tilburgse speler in de eerste twee rondes.
Markus Eberhardt was met 93 strafminuten de bad boy in Weiden tijdens zijn 40 gespeelde competitie ontmoetingen. Ook in de play-offs voert nummer 17 van de Devils (met 15 penalty-minutes) de ranglijst aan.

BUITENAARDSE POWERPLAY

Van de vier halve-finalisten (Weiden, Hannover, Heilbronn en Tilburg) hebben de Blauwe Duivels met afstand de beste powerplay. In de zeven duels tegen Herner EV Miners en EC Peiting stond men 33 keer met een man meer op het ijs. Dit leverde 15 maal een doelpunt op (45,5%). Trappers bezet de derde plaats met acht treffers uit 28 pogingen (28,6%). De Tilburgse overtaldoelpunten kwamen van de sticks van Giovanni Vogelaar (4x), Kaid Oliver (2) en Max Hermens en Branden Gracel (allebei één).

GOALIES

‘The heroes of the hallowed hut’ zijn Cedrick Andree en Jaroslav Hübl. Het goals-against-average (GAA) van Ceddy was 0,67 in de achtste finalereeks tegen Bad Tolz. In de kwartfinale tegen Deggendorf incasseerde de Tilburgse keeper 13 tegengoals. Na acht duels heeft Andree een GAA van 1.83.
Hübl kwam in de zomer van 2021 over uit Landshut. Zijn debuut maakte hij op vrijdag 8 oktober 2021 uit in Peiting (7-3 overwinning). De 41-jarige sluitpost uit Chomutov (Tsjechië) kwam in het verleden uit op het hoogste niveau in zijn vaderland, Zwitserland, Finland, Oostenrijk en Duitsland (Bremerhaven). Zijn GAA is gelijk aan dat van Andree, maar Hübl stond één keer minder onder de lat dan de Trappers goalie.

DEFENSEMEN

Met 27 punten (8 goals en 19 assists) leverden Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Noah Muller en Björn Borgman ook aanvallend hun bijdrage in de acht duels tegen Tölzer Löwen en Deggendorfer SC  Het zestal moest 20 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.
De eerste lijn bij Weiden bestaat uit Markus Eberhardt en Kurt Davis (4 goals en 20 punten in duels tegen Herne en Peiting), terwijl normaal gesproken Maximillian Kolb en James Bettauer (met 9 punten) het tweede defensieve duo vormen. De derde lijn (Adam Schusser en Dominik Müller) leverde 4 punten in de achtste- en kwartfinale. Alessandro Schmidbauer en Fabian Ribnitzky zijn het vierde paar. De acht Weidener defensemen vielen 33 strafminuten ten deel in de confrontaties met Herne en Peiting.

FORWARDS

Voor succes in de play-offs moet je met vier aanvalslijnen spelen. Beide ploegen doen dat dan ook. Opvallend was hoe goed het trio Wouter Sars, Delaney Hessels en Jonne de Bonth marcheerde in de serie tegen Deggendorfer SC. ‘We hebben een lekkere serie gespeeld waarin we op verschillende momenten belangrijk konden zijn. Doug (Mason) geeft ons het vertrouwen en dat voelt heerlijk’, sprak De Bonth na afloop van het vijfde duel tegen Deggendorf.
Het trio Luca Gläser, Tomas Rubes en David Elsner was met 41 punten (15 goals en 26 assists) de meest productieve lijn in de zeven postseason duels voor Weiden. Tyler McPhee-Ward, Vladislav Filin en Neal Samanski namen 28 punten voor hun rekening tegen Herne en Peiting. De lijn met Daniel Bruch, Fabian Voit en Robert Hechtl kwam tot 8 goals en 16 punten, terwijl Vincent Schlenker, Nardo Nagtzaam en Martin Hlozek 6 punten kunnen overleggen.

SERIES CHANGERS

GIOVANNI VOGELAAR

Menig schutting sneuvelde in de achtertuin van vader en moeder Vogelaar tijdens Gio’s jeugd. ‘Met vrienden heb ik eindeloos in de tuin staan oefenen’, verklaarde de jonge Hagenaar zijn fantastische afstandsknallers op het doel van de tegenstander. ‘Het is niet alleen lomp hard, je moet ook nadenken waar je uitkomt.’ Met acht goals en 15 assists leverde Vogelaar al een behoorlijke bijdrage in het reguliere seizoen. Tijdens de play-offs is de 27-jarige verdediger met 11 punten (6 goals, 5 assists) voortreffelijk op dreef. Stijgt de geboren Hagenaar, die nog geen Oberliga play-off van Trappers miste, ook tegen Weiden boven zichzelf uit?

DAVID ELSNER

‘We zullen zeker verdedigend top moeten zijn’, blikte Doug Mason vooruit op de halve finale tegen Weiden. Kijkend naar het CV van David Elsner lijkt dit zeker geen overbodige luxe: Nashville Predators koos hem als honderdvierennegentigste overall in de NHL Entry Draft van 2010, 425 wedstrijden DEL namens Nürnberg, Ingolstadt, Straubing en Frankfurt en daarnaast nog 154 duels in de DEL2 voor Landshut en Kaufbeuren. Het mag duidelijk zijn dat de 32-jarige right winger een absolute klasbak is. Met 33 goals en 66 punten was de geboren Landshuter nummer vier op de Weidener topscorerslijst. In de play-offs voegde Elsner hier nog eens zes treffers en zeven beslissende passes aan toe.