Terug naar Nieuws

Hannover Scorpions vs. Tilburg Trappers (1-4)

TRAPPERS PAKT WINST IN VERHIT HANNOVER

Tilburg Trappers is niet geheel ongeschonden uit de tweestrijd met Hannover Scorpions gekomen. De ploeg van coach Bo Subr won met 1-4, maar verloor doelman Ruud Leeuwesteijn met een 5-minuten tijdstraf en een game-misconduct na een old school goalie fight.

Duels tussen Hannover (Scorpions) en Tilburg staan garant voor een zinderende avond ijshockey vol spanning, emotie, veel goals en strijd om elke centimeter ijs. Sinds de halve finale serie van het seizoen 2017-2018 bestaat er een felle rivaliteit tussen beide teams. De derde confrontatie tussen beide ploegen deze ijshockeyjaargang vormde hierop geen uitzondering.

GOALIE FIGHT

Op de stadionklok in de Hus de Groot Eisarena prijkte nog een minuut en 22 seconden in de derde periode toen de vlam in de pan sloeg. ‘Het spel lag stil nadat Ruud (Leeuwesteijn) de puck bevroren had. Plots kreeg ik een harde cross-check op mijn rechterarm van Patrick Schmid’, aldus Max Hermens na afloop. ‘Er ontstond een opstootje voor onze goal waarin hun keeper (Enrico Salvarani) zich ook mengde. Omdat mijn arm behoorlijk zeer deed, heb ik er niet veel van mee gekregen, maar uit de verhalen naderhand begreep ik dat Ruud zich prima staande heeft gehouden.’

Voor de Tilburgse goalie was het de eerste keer dat hij zijn vanghandschoen en blocker uit moest doen. ‘Een ongeschreven ijshockeyregel is dat een derde speler zich niet in een gevecht mengt. Toch werd een van onze verdedigers, ik dacht dat het Boet (van Gestel) was, door twee jongens van hun belaagd. Een van hen trok ik weg. Vanuit mijn ooghoeken zag ik hun keeper al het ijs oversteken en dus had ik geen andere keuze dan mezelf te verdedigen. Dat ging vrij goed want ik heb hem wel paar keer geraakt, terwijl ik zelf geen schade heb.’

MAGISTRALE SOLO

De openingsperiode was voor de koploper in de Oberliga Nord. Men was scherper en agressiever in de duels, hanteerde een hoog tempo, speelde gedisciplineerd en nagelde Hannover bij tijd en wijlen vast in het eigen verdedigingsvak. De beloning kon niet uitblijven.
‘Omdat beide teams net gingen wisselen, bleef die puck eigenlijk liggen op onze blauwe lijn. Ik wist dat die nummer 16 (Marius Garten) van origine geen verdediger is dus zocht ik hem op. Op snelheid passeerde ik hem en toen stond ik ineens oog in oog met de keeper. Die speelde ik ook uit en het binnenschuiven van de puck was vervolgens een koud kunstje’, beschreef Max Hermens zijn magistrale 0-1 waarbij hij zijn tegenstanders tot figuranten degradeerde.

Aanvaller Garten verving Dennis Schütt in de Scorpions-defensie. Het contract met de 28-jarige verdediger werd zondagochtend met wederzijds goedvinden ontbonden. Inmiddels heeft Schütt, die in het seizoen 2015-2016 nog werd verkozen tot beste defenseman in de Oberliga, onderdak gevonden bij Starbulls Rosenheim (Oberliga Süd). De thuisploeg blafte wel, maar beet niet door en dus zocht Trappers naar een ruimere marge. Echter, Enrico Salvarani redde tot twee keer toe knap op inzetten van Diego Hofland en Mitch Bruijsten.

PENALTYSHOT

Ook in het middenstuk had Trappers zijn zaken op orde. Halverwege verdubbelde Danny Stempher de marge. De Tilburgse center werd dusdanig zwaar gehinderd door André Reiß dat referee Nikolas Neutzer niets anders restte dan een penaltyshot toe te kennen. In het onderlinge duel met Salvarani maakte Trappers nummer 95 geen fout.

Met Duitsers in het algemeen en Schorpioenen in het bijzonder weet je het echter nooit. De ploeg van coach Dieter Reiss heeft de kwaliteiten uit het niets iets te creëren. Hoe dodelijk men kan zijn, werd na ruim drie minuten in de slotperiode duidelijk. Patrick Schmid veranderde een schot van Mario Valery Trabucco doeltreffend van richting: 1-2. Daarmee was de spanning weer volledig terug.

SOLID PERFORMANCE

Waar het thuispubliek hoopte op een comeback van hun favorieten in het vervolg, maakte andermaal Danny Stempher negen minuten voor tijd een einde aan deze hoop. Het betekende de doodsteek voor de Scorpions. In de slotfase strooide Mitch Bruijsten nog wat extra zout in de Duitse wonden toen hij van dichtbij zijn zesentwintigste van het seizoen en de 1-4 eindstand tegen de touwen duwde.

Trappers-coach Bo Subr keek tevreden terug op de ontmoeting in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen. ‘It was a pretty good road game. We had a couple of bad shifts here and there. But on and all it was a solid performance. Hannover changed their strategy a bit. They sat back and did not use up all their energy at the start of the game. They were able to skate a little bit more in the third compared to the first game we played here this season.’

GEEN SHAKE HANDS

Over de incidentrijke slotfase was de Tsjechische oefenmeester heel uitgesproken. ‘Everybody saw what happened there. It was totally unnecessary with a score of 1-4.’ Vooral de handelwijze van Patrick Schmid was Subr een doorn in het oog. ‘He did a lot of things in the game. Little elbows to the head, spearings behind the play that no ref sees and then the cross check after the whistle on Max. Disappointing for a guy who actually can play hockey.’

De beslissing van referee Nikolas Neutzer om na afloop de traditionele shake hands tussen de spelers achterweg laten, kon Max Hermens dan ook volledig billijken. ‘De sfeer op en ook naast het ijs was explosief. Dan is het verstandig van de arbitrage om het zo op te lossen. Anders heb je kans dat het volledig uit de hand loopt.’

Wedstrijdsheet en samenvatting