Terug naar Nieuws

Hannover Indians vs. Tilburg Trappers (6-5 OT)

Dubbel verlies Trappers in Hannover

Op zijn tachtigste verjaardag heeft Tilburg Trappers zichzelf een bijzonder slechte dienst bewezen. In Hannover verloor het niet alleen van de Indians (6-5), maar raakte het ook Max Hermens kwijt door een schorsing.

Op 21 oktober 1938 werd de Tilburgsche IJs Sport Club (TYSC) opgericht. En dus bestond de drievoudig Oberliga Meister zondag op de kop af tachtig jaar. Dat moest gevierd worden met een overwinning op Hannover Indians. De Duitsers wilden echter niet als feestmaal opgediend worden. ‘Tilburg scheint aktuell nicht so stark zu sein, wie in den letzten Jahren. Ich glaube, dass sie schlagbar sind’, kondigde coach Lenny Soccio voorafgaande aan de wedstrijd in de voorbeschouwing op de eigen website al aan.

AUTHENTIEK

Twee ijshockeyteams in één stad. In Nederland nagenoeg ondenkbaar, maar in Hannover al jarenlang heel gewoon. De rivaliteit is groot. Waar de Scorpions bekend staan als de ploeg van de elite, zijn de Indians van het gewone volk. ‘Hannover ist Indianerland’. In 2013 hing de toekomst aan een dun draadje, maar samen met enkele investeerders redden de hondstrouwe aanhang van de financiële ondergang.
Aan de Schneidestraße in het stadsdeel Kleefeld ligt het Eisstadion am Pferdeturm. Door de fans van de Hannover Indians al 59 jaar lang liefkozend ‘de Wigwam’ genoemd. Bij binnenkomst in de tochtige ijshockeytempel ruik je direct de mix van bier, frites, glühwein en zweet. Zonder twijfel zijn de Indians de meest authentieke club in de Oberliga Nord. Misschien zelfs wel in de hele Oberliga.

HOOG RENDEMENT

Waar in andere stadions vele pogingen zijn gedaan een ijshockeysfeer te creëren, veert men in Hannover altijd terug naar de ambiance van weleer. Ook zondagavond zorgden 2300 Rothäute weer voor een fantastische atmosfeer. Zij die niet kwamen, misten een spectaculaire openingsperiode. Na twintig minuten spelen prijkte er een 1-3 tussenstand op de borden. Doelpunten van Danny Stempher (2x) en Jonne de Bonth zorgden ervoor dat men een speld kon horen vallen in de Indianentent. Victor Knaub deed namens de gastheren twee minuten voor de dweil nog wat terug,

‘We begonnen goed aan de wedstrijd. De eerste drie kansen waren direct raak. Een hoog rendement’, keek de tweevoudig doelpuntenmaker nog eens terug op de eerste twintig minuten. De geboren Zoetermeerder beleeft sowieso een sterke start van de ijshockeyjaargang 2018-2019. Met 11 treffers en 20 punten in 10 duels voert hij samen met Mitch Bruijsten de topscorerslijst in Tilburg aan.

SCHORSING

De contouren van een lastig verjaardagsfeestje tekenden zich bij het begin van het middenstuk al af. Noem het geluk. Noem het typisch Duits. Feit is dat het doelpunt van routinier Andreas Morczinietz de thuisploeg nieuw elan gaf. Het publiek begon zich opnieuw te roeren en Tilburg moest alle zeilen bijzetten om de Hannover storm het hoofd te bieden. Zeker toen Roman Pfennings een krappe vier minuten later voor de 3-3 zorgde. ‘We lieten Ian (Meierdres) behoorlijk in de steek. Verdedigend waren we niet bij de les. Zeker drie goals vallen uit een rebound. Dat mogen we onszelf aanrekenen’, aldus een schuldbewuste Danny Stempher.

De toch al krappe Tilburgse selectie werd in het tweede bedrijf nog verder uitgedund. Trappers was naar de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen afgereisd met twee goalies, zes verdedigers en negen aanvallers. Na een volstrekt onnodige check van Nikolas Bovenschen in de rug van Jonne de Bonth werd Max Hermens uit het niets besprongen door Robert Peleikis. Diezelfde Peleikis maakte vorig seizoen, toen nog in dienst van Deggendorfer SC, in het tweede finaleduel een einde aan de play-offs van Parker Bowles. Een roekeloze center ice hit bezorgde de Canadees uit Kelowna (British Columbia) een zware hersenschudding.

Hoewel Hermens de matpartij niet begonnen was, mocht hij net als zijn opponent vervroegd de kleedkamer opzoeken van referee Ali Soguksu. Vanwege de automatische schorsing voor één duel ontbreekt de technisch vaardige center vrijdagavond in het thuisduel van Trappers tegen Moskitos Essen. Ondanks deze rampspoed sloot de regerend Oberliga kampioen de periode toch met een voorsprong af. Jordy van Oorschot soleerde over het hele ijs en tekende voor de 3-4.

ONNODIGE NEDERLAAG

Normaal gesproken is felle pressing bij puckverlies en technisch vaardig aanvalsspel bij puckbezit het handelsmerk van Trappers. In het slotstuk werd er echter iets volledig anders gevraagd van de Tilburgers. De vermoeidheid kreeg meer en meer grip op de gedecimeerde equipe van Bo Subr. Met overlevingsdrang en kunst en vliegwerk slaagde Trappers er lang in Hannover van het lijf te houden.

In de tumultueuze slotfase zorgde Nardo Nagtzaam zelfs nog voor de 4-5, maar opnieuw schoot Trappers zichzelf in de voet. In een poging de beslissende zesde treffer in het lege doel te schuiven, veroorzaakte men icing. De aansluitende face-off werd verloren en men kreeg de puck het eigen verdedigingsvak niet meer uit. 43 seconden voor tijd viel via Michael Knaub alsnog de 5-5.

Een verlenging werd als laatste redmiddel geboden. In vierde minuut van de extra tijd zette clubtopscorer Brent Norris ‘de Wigwam’ in vuur en vlam. ‘Een onnodige nederlaag’, vond Danny Stempher na afloop. ‘Natuurlijk misten we veel belangrijke spelers, maar dit is al weken zo. Je wint als een team, maar verliest ook als een team.’

Samenvatting (Waldemar Utta)