Terug naar Nieuws

Füchse Duisburg vs. Tilburg Trappers (5-7)

Foto Arie Leeuwesteijn

 

Kampioenschap Oberliga Nord gloort voor Trappers

Tilburg Trappers is weer een stapje dichterbij het kampioenschap in de Oberliga Nord gekomen. De brigade van coach Bo Subr versloeg zondagavond Füchse Duisburg met 5-7.

De Kenston Arena is niet langer een onneembare vesting voor Tilburg Trappers. Tot 23 dagen geleden (vrijdag 12 januari 2018) won men niet eerder in competitieverband een duel in de thuishaven van Füchse Duisburg. Vijf maal vond de geelblauwe formatie zijn Waterloo in de vijfde grootste stad van de deelstaat Noordrein-Westfalen. De doelcijfers (22-8) onderstreepten de suprematie van de thuisclub.

De tweevoudig Oberliga kampioen staat nu 21 (verlies)punten voor op Saale Bulls Halle en 24 op Hannover Scorpions. De titel Meister Oberliga Nord 2017-2018 gloort voor Trappers. Met nog even zoveel punten te vergeven, hebben de Tilburgers vrijdagavond in IJssportcentrum Stappegoor genoeg aan een gelijkspel in de confrontatie Hannover Indians om dit laureaat binnen te halen.

Voortreffelijke start

De basis voor de zesentwintigste zege in deze ijshockeyjaargang legde de lijstaanvoerder zoals zo vaak in de openingsperiode. Van akiet testte men Füchse doelman Philip Lehr. De 24-jarige sluitpost maakte na lang blessureleed zijn rentree onder de lat en kweet zich prima van zijn taak. In de negende minuut moest hij wel het antwoord schuldig blijven op een geplaatst polsschot van Nardo Nagtzaam. De center kampte zaterdag nog met koorts, maar in de wedstrijd was hier weinig van te merken.

Nadat de eerste Tilburgse powerplay zonder resultaat was gebleven, was het bij de tweede poging wel raak. Met Victor Beck in de strafbank voor holding the stick tikte Ryan Collier de rebound van een schot van Alexey Loginov tegen de touwen. ‘Our first period was great. We gave them nothing, scored two goals and had several chances to add a few more. Unfortunately that did not happen’, keek Bo Subr terug op de eerste twintig minuten van zijn ploeg.

Momentum swings

Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht tijdens het middenstuk in de mager bezette Kenston Arena (1254 toeschouwers). Met een snelle, ragfijn uitgevoerde breakout (Ryan Collier door het neutrale vak, breedtepass op Brock Montgomery, terugleggen op Mitch Bruijsten die het overzicht behield en met een breedtepass Nardo Nagtzaam een open goal bood) tilde Tilburg de marge naar drie.

In de zesentwintigste minuut keerde de ontmoeting zich in het voordeel van de thuisclub. In de slotseconde van een man-meer-situatie vond Sam Verelst het gaatje tussen de paal en Trappers doelman Ruud Leeuwesteijn. Duisburg rook bloed en draaide Tilburg de duimschroeven aan. Een penaltyshot van Raphael Joly werd prima gestopt door Leeuwesteijn, maar uit de daaropvolgende face-off kogelde Yannis Walch de 3-2 op het scorebord.

Time-out

Met een time-out probeerde Bo Subr zijn team weer in het rechte spoor te krijgen. ‘Go back playing our game, make simple plays and start skating as a unit again’, was de boodschap van de Tsjechische oefenmeester tijdens de spelonderbreking. De opdracht van Subr viel echter geheel in duigen als Habermann uit de draai de gelijkmaker scoorde.

Trappers wankelde, herpakte zich en schakelde een paar tandjes bij. Een glaszuiver doelpunt van Alexey Loginov werd door het zwak leidende arbitrale trio echter volledig over het hoofd gezien. ‘Ik gaf de pass op Logi. In het verlengde stond de scheidsrechter. Hij moet die puck over de lijn hebben zien gaan’, aldus Nardo Nagtzaam. Ivy van den Heuvel trof niet veel later de onderkant van de lat, maar amper een minuut later werd het alsnog 3-4 via Brock Montgomery.

Doelpuntrijk slot

Met de 3-5 van Kevin Bruijsten bij het begin van de derde periode leek het duel gespeeld. Met Duitsers weet je het echter nooit. Zeven minuten later was de stand weer gelijk. Het betekende tevens het einde van de wedstrijd voor Ruud Leeuwesteijn. ‘He is a young talented goalie. On Tuesday he made some really good saves against Leipzig. Tonight he let some weak shots in. He has to learn to be consistent’, lichtte Subr zijn goaliewissel toe. ‘Iedereen in de kleedkamer heeft veel vertrouwen in Ruud. Vergeet niet dat hij pas 20 jaar oud is. Toen ik die leeftijd had, wisselde ik ook goede met mindere momenten af’, stak Ivy van den Heuvel zijn doelman een hart onder de riem.

In de hectische slotfase brachten treffers van Parker Bowles (met een geur van offside) en een empty netter van Kevin Bruijsten Trappers alsnog de verdiende zege. ‘For the fans these games are entertaining. But for me as a coach not that much’, concludeerde Bo Subr tijdens de persconferentie. ‘Twintig minuten lang hebben we geslapen. Dat heeft niets met tactiek of het systeem te maken. We verliezen teveel duels en maken teveel individuele fouten. Tegen een topteam als Tilburg is dat dodelijk ’, luidde het harde verdict van Duisburgs’ coach Frank Petrozza na afloop.

Samenvatting Füchse TV

https://www.youtube.com/watch?v=II6C7XpXGoQ

Persconferentie

https://youtu.be/IV8mOTbCZaw