Terug naar Nieuws

EV Landshut vs. Tilburg Trappers (4-5 OT)

Trappers haalt home ice advantage terug

Tot 24 seconden voor tijd leek EV Landshut op weg naar een nieuwe overwinning in de finale serie om het Oberliga kampioenschap. Maar captain Ivy van den Heuvel voorkwam een tweede Tilburgse nederlaag waardoor de tweestrijd een best-of-3 is geworden.

Hoewel de oorsprong van het ijshockey in Landshut dateert van begin jaren ’30 van de vorige eeuw kende de stad in Beieren tot 1957 geen kunstijsbaan. Dankzij promotie naar de Oberliga kwam hier verandering in. Sinds dat moment is het Eisstadion am Gutenbergweg een begrip in het ijshockey bij onze Oosterburen. Woensdagavond heerste er wederom een  mix van Duits gezang, bier, frites, glühwein en zweet. ‘Het is heerlijk in een hal te spelen waar de sfeer top is’, sprak Kevin Bruijsten na afloop.

ZEER OVERTUIGEND

De intenties waarmee de drievoudig Oberliga Meister het ijs opstapte, werden in het met ruim 4200 toeschouwers gevulde Eisstadion vanaf de eerste minuut duidelijk. Na de nederlaag in eigen huis op tweede paasdag was de ploeg van coach Bo Subr vastbesloten het tij te keren, wat resulteerde in een zeer overtuigende eerste twintig minuten.

Net als twee dagen eerder kwamen de bezoekers op voorsprong. Met ‘Der General’ (Tomas Plihal) in de strafbank voor interference kogelde Mitch Bruijsten een one-timer genadeloos achter goalie Patrick Berger. Nog geen vier minuten mocht Trappers genieten van de voorsprong. Een slippertje in de Tilburgse defensie leidde tot de 1-1 van Max Forster. Geheel tegen de verhoudingen in maakte de uitblinker bij Landhut, Miroslav Horava, er zes minuten voor de eerste dweil nog 2-1 van.

WISSELENDE VERHOUDINGEN

Gesteund door het goede spel in de openingsperiode kreeg Trappers binnen de minuut in het middenstuk loon naar werken. Kevin Bruijsten vond na een face-off de puck en verraste ,aus einem spitzen Winkel zoals ze dat in Beieren zeggen, de verbijsterde Landshut-doelman Berger. Ondanks kansen voor beide doelen bleek dit de enige treffer in het tweede bedrijf en dus werd er met een 2-2 tussenstand voor de laatste keer gepauzeerd. Zo dacht men.

In de derde periode wisselden de verhoudingen op het ijs van minuut tot minuut. Soms zelfs van shift tot shift. Het ene moment was Tilburg de bovenliggende partij, dan weer de gastheren. Via Max Hofbauer en andermaal Miroslav Horava kwam de Oberliga Süd kampioen tot tweemaal toe op voorsprong.

DYING SECONDS

De minuten tikten weg en het zag er naar uit dat Trappers, net als in de halve finale tegen Herne, met een 2-0 achterstand aan de derde wedstrijd in Tilburg zou moeten beginnen. Bo Subr ruilde goalie Ian Meierdres in voor een zesde veldspeler. De Landshuter fans vierden al hun feestje totdat Ivy van den Heuvel in de dying seconds het bevroren rubber na een no-look pass van Brock Montgomery binnentikte.

Kevin Bruijsten: ‘Die 4-4 was een geweldige mentale opsteker. Ondanks dat ik er toch al 60 minuten op had zitten, voelde ik me totaal niet moe.’ Een blik op de spelersbank van EV Landshut gaf een heel ander beeld en gemoedstoestand te zien aldus de rightwinger. ‘Zij zagen er verslagen uit. Op het moment dat Ivy die goal maakte, wist ik dat we zouden winnen. Dat voelde je gewoon.’

HATTRICK

Met de intuïtie van de oudste Bruijsten was niets mis, zo bleek in de verlenging. Trappers domineerde, creëerde kansen en stelde Patrick Berger op de proef. Na iets meer dan zes minuten volgde de beloning voor de Tilburgse aanvalsdrift. ‘Logi gooide de puck richting de goal. Ik dacht dat hij over zou gaan en sloeg hem met mijn hand naar beneden. Hij viel precies voor mijn stick. In eerste instantie stopte hun keeper hem nog, maar in de rebound ging hij er alsnog in’, beschreef Kevin de winnende goal waarmee hij ook zijn hattrick completeerde.

‘Als ze eenmaal vallen, dan blijven ze vallen bij mij’ voegde de pure afmaker na afloop aan zijn commentaar toe. De cijfers onderstrepen zijn gelijk. In de eertse acht play-off wedstrijden 2 goals en 7 assists. In de laatste zes postseas ontmoetingen 8 goals en 1 assist. Met dank aan Alex Andjelic en zijn vader (Jan Bruijsten, oud doelman van onder andere Nijmegen en Rotterdam) ontwikkelde hij de drive om het net te laten bollen. ‘Dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen want door al die jaren heen weet ik wel hoe goalies staan en dergelijke.’

ROAD WARRIORS

Met de zege in Landshut, heeft Tilburg Trappers het thuisvoordeel wederom terug in handen. Iets wat ook in de serie tegen Lindau Islanders en Herner EV gebeurde. Maar het road record (vijf keer winst in zes duels) van de geelblauwe brigade geeft aan dat men ook buiten de stadsgrenzen goed voor de dag komt.  ‘A Never giving up mentality en een andere manier van wedstrijdvoorbereiding zorgden ervoor dat de uitwedstrijden in afgelopen series werden gewonnen’, luidde de verklaring voor het succes buiten de Kruikenstad volgens Bo Subr.

Beide teams kunnen vrijdagavond in game 3 (aanvang 20.00 uur) op matchpoint komen. ‘Om me heen in de bus zie ik veel blije gezichten. We hebben allemaal zin in die wedstrijd’, aldus de drievoudig doelpuntenmaker. Gezien het wedstrijdbeeld in de voorgaande twee confrontaties. Volgens zowel Bruijsten als Subr is Landshut ‘het sterkste team tegen wie Tilburg speelde in de Oberliga play-offs.’