Terug naar Nieuws

Dik kippenvel tijdens ereronde Oekraïense minimascotte

Rij voor rij, vak na vak. Iedereen ging staan toen de tweede minimascotte langs kwam schaatsen tijdens de laatste thuiswedstrijd in de uitverkochte ijshal van Tilburg Trappers. Met dik kippenvel op armen en benen zagen supporters, teams en staf de 6-jarige Mark onverschrokken zijn rondje in de spotlight schaatsen. In zijn handen de vlag van Oekraïne, het land dat hij nog niet zo lang geleden heeft moeten ontvluchten.

“Wij kregen bericht van vluchtelingencoördinatie dat een Oekraïens gezin opgevangen was in een gastgezin in Moergestel en dat dat manneke zo graag wilde ijshockeyen,” vertelt René de Hondt. “Hij was natuurlijk van harte welkom. We hebben hier altijd wel wat liggen voor die kleine mannen en hebben ‘m aangekleed zodat ie mee kon trainen.” Sindsdien traint Mark mee met zijn leeftijdsgenootjes. “Hij is al helemaal ingeburgerd.”

LIFELONG MEMORIES

En dat betekent veel. Voor Mark, maar ook voor zijn ouders. Na wekenlang onderweg te zijn geweest, soms niet weten waar ze de volgende dag zullen zijn en voor hoelang ze daar kunnen blijven, biedt het ijshockey voor de jonge Mark het nodige beetje verlichting in de naargeestige situatie waarin het gevluchte gezin zich bevindt.

“I can’t find proper words to thank you enough,” zei Katya Sinyuk, moeder van Mark, tegen De Hondt. De club heeft veel contact met de ouders, ook voor het optreden als mini-mascotte afgelopen zondag. De jonge Mark zelf vond het schitterend om te doen. “This means so much for him. Trappers gives Mark such a warm welcome. These are lifelong memories.”

Naast Mark hebben inmiddels nog twee jeugdspelers uit Oekraïne meegetraind in Tilburg. “Het is ook onze maatschappelijke en sociale plicht als club om deze mensen te ondersteunen, of ze nu uit Oekraïne, Syrië of Afrika komen. Al wordt er in die laatste twee landen veel minder geijshockeyd, natuurlijk.”

OPBRENGST ACTIE PUCKVERKOOP

En niet alleen de betrokkenheid van de club is groot, ook de supporters doen een duit in het zakje. Afgelopen weken waren voor en tijdens de thuiswedstrijden pucks te koop met een speciale opdruk, ter ondersteuning van Oekraïne. De opbrengt van die verkoop is €410,- euro en gaat in zijn geheel naar Giro 555 Stichting Samenwerkende Hulporganisaties.