Terug naar Nieuws

Vooruitblik op de Play Off serie Tilburg vs. Weiden

It’s the most wonderful time of the year

De mooiste tijd van het ijshockeyjaar staat voor de deur. Vrijdagavond trappen Tilburg Trappers en Blue Devils Weiden af voor de eerste van maximaal vijf onderlinge play-off duels. In deze uitgebreide vooruitblik met veel statistieken lees je alles over de onderlinge resultaten, de weg naar de play-offs en informatie over de spelers van Tilburg en Weiden.

Historische eindstrijd

Voordat er één puck gevallen is, is er al sprake van een geschiedkundige finale. Beide teams stonden nog niet eerder tegenover elkaar in de play-offs. Opent Trappers de deur naar de derde Oberliga Meisterschaft op rij of dwarsboomt Weiden de tweevoudig kampioen de weg naar de tweede ronde?

Road to the play-offs

Dat beide ploegen elkaar treffen in de eerste ronde van de play-offs was al even duidelijk. Trappers was oppermachtig in de Oberliga Nord. 38 zeges, slechts zes nederlagen, 110 punten en een doelsaldo van 202 goals vóór en 102 tegen. In de eerste ronde van de play-offs wacht daarom een confrontatie met Blue Devils Weiden. De ploeg van coack Ken Latta ging op de laatste speeldag van de Meisterrunde van de Oberliga Süd onderuit. In eigen huis bleek EV Landshut (twee jaar geleden in de kwartfinale van de post season nog tegenstander van Trappers) met 3-0 te sterk.

 ‘There’s no place like home.’

Trappers is 19-1-2 (winst-verlies-gelijk) in zijn tweeëntwintig thuiswedstrijden. Slechts voor Icefighters Leipzig en Crocodiles Hamburg had de formatie van Bo Subr meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig. Enkel Moskitos Essen wist in de Kruikenstad de regerend Oberliga Meister op de knieën te krijgen (1-4 op vrijdag 22 december).

Who’s hot?

Parker Bowles is met 29 doelpunten de meest trefzekere Trappers, terwijl Danny Stempher liefst 40 maal aan de basis stond van een Tilburgs doelpunt. Brock Montgomery bracht 138 minuten in de strafbank door. Martin Heinisch leidt met 32 goals het scorersgilde in Weiden en Marcel Waldowsky verzorgde 42 assists in 46 duels. De 32-jarige rightwinger is met 66 strafminuten tevens de grootste zondaar in de Weidense selectie.

Battle of the goalies

‘The protectors of the painted plumbing’ kunnen uitgroeien tot de sleutelfiguren in deze best-of-five serie. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 2,15 en daarmee met afstand het beste in de Oberliga Nord. Johannes Wiedemann is de onbetwiste nummer één tussen de palen voor de formatie van coach Ken Latta. Zijn GAA bedroeg 4,46 in de 39 duels die hij in actie kwam.

Defensemen

Defensief stond Trappers als een huis in het reguliere seizoen: 102 tegendoelpunten in 142 periodes. Met 151 punten (35 goals en 116 assists) leverden Jordy van Oorschot, Giovanni Vogelaar, Ryan Colier, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Boet van Gestel, Alexey Loginov en  Floris van Elten ook aanvallend hun bijdrage. Het achttal bracht 226 minuten in het beklaagdenbankje door. Noe Barry is met 30 punten (vier goals en 26 assists) de meest productieve defenseman bij Weiden. Peter Hendrikson is een goede bekende van Trappers. De 34-jarige Duitser verdedigde vorig seizoen de kleuren van Selber Wölfe.. 178 strafminuten verzamelden de Weidense defensie in de reguliere competitie en de Meisterrunde.

Forwards

De beide teams beschikken over een grote groep gevarieerde aanvallers die zowel Bo Subr als Ken Latta in staat stelt offensief te spelen. De trojka Reno de Hondt, Danny Stempher en Parker Bowles trok in de reguliere competitie en Meisterrunde flink van leer.  Het trio kan 163 punten overleggen. Brock Montgomery, Nardo Nagtzaam en Mitch Bruijsten leverden 142 punten af in de competities, terwijl Kevin Bruijsten, Mickey Bastings en Ivy van den Heuvel tot 39 goals en 94 punten kwamen. Trappers vierde lijn met Nick de Ruijter, Max Hermens en Jonne de Bonth blijft qua scoren enigszins achter, maar het drietal kan nog altijd 28 punten overleggen.
Vije spelers uit de top-15 van de overall topscorerslijst in de Oberliga Süd betreden vrijdagavond het ijs van IJssportcentrum Stappegoor. Josef Straka voert met 70 punten (29 goals en 41 assists) de absolute boventoon. Matt Abercrombie en Marcel Waldowsky volgen hun ploeggenoot op gepaste afstand met 58 punten. Martin Heinisch is de vierde en laatste ‘Blue Devil’ in de top-15. De 32-jarige Tsjechische Duitser tekende voor 32 treffers en 25 assists.

Special teams

De penalty-kill van Trappers was de beste in de Liga in het reguliere seizoen en Die Meisterrunde. 203 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 23 keer moesten Ian Meierdres en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. Met een man meer op het ijs kwam DESTIL Trappers tot 41 doelpunten. Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 24% (171 overtalsituaties). Trappers coach Bo Subr waarschuwde zondagavond na de gewonnen wedstrijd tegen Halle al voor de komende opponent. Met 37 treffers uit 169 pogingen (21,89%) is het zaak voor Tilburg uit de strafbank te blijven. In ondertal moesten de manschappen van coach Latta 42 treffers slikken in 170 man minder situaties (75,3%).

Licht uit, spot aan

Parker Bowles. Met zijn fabelachtige stickhandeling, snelheid, scorend vermogen en werklust veroverde de 23-jarige Canadees in no time de harten van de Trappers faithful. Slechts in 11 van de 44 gespeelde duels kon Mr. Soft Hands geen punten overleggen. Voeg daarbij het trio hattricks en het mag duidelijk zijn dat de leftwinger/center een kwelgeest voor elke verdediging in Oberliga is. Kan Pa-Pa-Pa-Parker Bowles de lijn van het reguliere seizoen doortrekken in de postseason?

Josef Straka. Verdedigend zal Trappers extra alert moeten zijn op de 40-jarige Tsjech uit Jindrichuv Hradec. 250 duels in de Kontinental Hockey League en 568 wedstrijden op het hoogste niveau in Tsjechië. Toch lijkt de tijd nog geen vat te krijgen op Blue Devils nummer 78. Met 70 punten bezette Straka een zevende plaats op de overall topscorerslijst in de Oberliga Süd. Acht goals en 11 assists in de Meisterrunde onderstrepen zijn enorme waarde voor Weiden.