Terug naar Nieuws

Voorbeschouwing Play-Off serie Destil Trappers vs. Crocodiles Hamburg

It’s the most wonderful time of the year

De mooiste tijd van het ijshockeyjaar staat voor de deur. Vrijdagavond trappen DESTIL Trappers en Hamburg Crocodiles af voor de eerste van maximaal vijf onderlinge play-off duels. In deze uitgebreide vooruitblik met veel statistieken lees je alles over de onderlinge resultaten, de weg naar de play-offs en informatie over de spelers van Tilburg en Hamburg.

Historische eindstrijd

Voordat er één puck gevallen is, is er al sprake van een geschiedkundige finale. Beide teams stonden nog niet eerder tegenover elkaar in de play-offs. Opent DESTIL Trappers hier de deur naar prolongatie van de titel in de Oberliga of schakelt Hamburg de regerend kampioen uit in de eerste ronde?

Foto: Thijs de Witte
Foto: Thijs de Witte

Vier Tilburgse zeges

Ontmoeting nummer vijf in de tweestrijd tussen Tilburg en Hamburg in het ijshockeyseizoen 2016-2017. Trappers kan bogen op vier zeges. Het doelsaldo is 27-9 in Tilburgs voordeel.

Road to the play-offs

Dat beide ploegen elkaar treffen in de eerste ronde van de play-offs werd pas op de slotdag van Die Meisterrunde een feit. Trappers boog, na verlenging, het hoofd voor Moskitos Essen. Door de eigen nederlaag én de zege na overtime van Duisburg in Halle sloten de manschappen van coach Subr Die Meisterrunde als vierde af. In de eerste ronde van de play-offs wacht daarom een confrontatie met Hamburg Crocodiles. Ook de ploeg van Andris Bartkevics ging op de laatste speeldag onderuit. In eigen huis bleek Wedemark Scorpions met 3-4 te sterk.

‘There’s no place like home.’

Trappers is 20-1-1 (winst-verlies-gelijk) in zijn 22 thuiswedstrijden. Slechts voor Icefighters Leipzig had de formatie van Bo Subr meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig. Tijdens deze reeks scoorde Trappers 124 maal en kreeg het 37 treffers tegen.

Who’s hot?

Ritchie van Hulten vormde de grootste plaag voor de ‘Crocos’. De 28-jarige winger nam acht Tilburgse treffers voor zijn rekening. Mickey Bastings is de man met de meeste assists. Zes maal stond de lange aanvaller aan de basis van een Trappers doelpunt. Bjorn Willemse bracht de meeste tijd (27 minuten) voor de formatie van coach Bo Subr door in de strafbank. Brad McGowan leidt Hamburg Crocodiles met vier goals, terwijl Josh Mitchell zes assists verzorgde in de drie duels tegen DESTIL Trappers. Thomas Zuravlev is met 25 strafminuten de grootste zondaar in de Hamburgse selectie.

He shoots and scores…

Vijf spelers uit de top-10 van de overall topscorerslijst betreden het ijs in de eerste ronde van de play-offs. Brad McGowan voert met 123 punten (71 goals en 52 assists) de absolute boventoon. Josh Mitchell volgt zijn ploeggenoot op gepaste afstand met 100 punten. Christoph Schubert is de derde en laatste ‘Croco’ in de top-10. De boomlange verdediger tekende voor 12 treffers en 65 assists. Justin Larson is op plaats negen de hoogst geklasseerde Trapper. De center is goed voor 27 goals en 72 punten. Mitch Bruijsten (67) completeert het kwintet in het scorersgilde.

Battle of the goalies

‘The protectors of the painted plumbing’ kunnen uitgroeien tot de sleutelfiguren in deze best-of-five serie. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 2,06 en daarmee met afstand het beste in de Oberliga Nord. Kai Kristian is de onbetwiste nummer één tussen de palen voor de formatie van coach Andris Bartkevics. Zijn GAA bedroeg 3,10 in de 37 duels die hij in actie kwam.

Defensemen

Defensief stond Trappers als een huis in het reguliere seizoen: 102 tegendoelpunten in 134 periodes. Met 16 punten (3 goals en 113 assists) leverden Jordy van Oorschot, Giovanni Vogelaar, Ryan Colier, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Boet van Gestel en Bjorn Willemse ook aanvallend hun bijdrage in de vier duels tegen Hamburg. Het zevental bracht 31 minuten in het beklaagdenbankje door. Christoph Schubert is met 5 punten (één goal en 4 assists) de meest productieve defenseman bij Hamburg. Tim Marek en Timo Gleß pakten ook punten in de vier ontmoetingen met DESTIL Trappers. Twintig strafminuten verzamelden de Hamburgse defensie in de vier confrontaties met Tilburg.

Forwards

De beide teams beschikken over een grote groep gevarieerde aanvallers die zowel Bo Subr als Andris Bartkevics in staat stelt offensief te spelen. De trojka Ritchie van Hulten, Danny Stempher en Levi Houkes trok in de onderlinge ontmoetingen met Hamburg flink van leer.  Het trio kan 20 punten overleggen. Diederick Hagemeijer, Justin Larson en Mitch Bruijsten leverden 17 punten af in het kwartet wedstrijden tegen de Hanzenstad bewoners, terwijl Shane McColgan, Mickey Bastings en Ivy van den Heuvel tot vijf goals en 16 punten kwamen. Trappers vierde lijn met Nick de Ruijter, Reno de Hondt en Jonne de Bonth blijft qua scoren enigszins achter, maar het drietal kan nog altijd zeven punten overleggen.
Het trio Brad McGowan, Josh Mitchell en André Gerartz was met 289 punten de meest productieve lijn in de Oberliga Nord. Twaalf hiervan werden tegen de regerend Oberliga kampioen gemaakt. Moritz Israel, Thomas Zuravlev en Tobias Bruns namen 4 punten voor hun rekening tegen Tilburg. De lijn met Anton Zimmer, Pierre Kracht en Richard Henze kwam tot één assist.

Play for 60 minutes

Trappers scoorde 201 goals in 44 duels. Het productiefst was men in het derde bedrijf (80 doelpunten), gevolgd door het middenstuk (61) en 59 in de openingsperiode. Justin Larson scoorde als enige in overtime voor Tilburg. Hamburg kwam tot 199 treffers. 61 tijdens de eerste twintig minuten, 63 in het tweede deel en 70 in de slotperiode. In de extra speeltijd voegde men nog 5 doelpunten aan dit totaal toe.

Special teams

De penalty-kill van Trappers was de beste in de Liga in het reguliere seizoen en Die Meisterrunde. 223 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 30 keer moesten Ian Meierdres en Martijn Oosterwijk de puck uit het net halen. Met een man meer op het ijs kwam DESTIL Trappers tot 42 doelpunten. Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 23,5% (179 overtalsituaties). Trappers coach Bo Subr waarschuwde zondagavond na de verloren wedstrijd in en tegen Essen al voor de powerplay van de Crocodiles. Met 64 treffers uit 187 pogingen (34,2%) is het zaak voor Tilburg uit de strafbank te blijven. In ondertal moesten de manschappen van coach Bartkevics 39 treffers slikken in 182 man minder situaties (78,6%).

Licht uit, spot aan

Jordy van Oorschot. Drie seizoenen geleden koos hij wel doordacht voor een komst naar Tilburg. De 29-jarige verdediger wilde ‘elk jaar voor de prijzen spelen. Diezelfde ambitie heeft Trappers.’ Met twee landstitels, een nationale beker en een Oberligakampioenschap is Van Oorschot zonder meer geslaagd in zijn missie. De geboren Rotterdammer laat wekelijks zien waarom hij al drie maal in Nederland werd uitgeroepen tot beste verdediger. Met 44 punten (8 goals en 36 assists) in 40 wedstrijden is Jordy ook aanvallend van grote waarde binnen de formatie van Bo Subr. Aan stoppen denkt hij nog niet verklaarde hij onlangs. Waarom zou hij ook met 2 goals, 4 assists en 0 strafminuten in de vier reguliere seizoensontmoetingen met Hamburg?

Brad McGowan. Verdedigend zal Trappers extra alert moeten zijn op de 26-jarige Canadees uit Vancouver. Hij is een sniper van het zuiverste water en een kwelgeest voor elke verdediging in de Oberliga. Tijdens het reguliere seizoen flirte McGowan met de magische grens van 50 goals. De teller stokte op 49 treffers. In ‘Die Meisterrunde’ was de aanvaller niet te stoppen. Met 24 doelpunten (waaronder vijf hattricks) en zestien assists is hij ‘sizzling hot’. Vorig seizoen als speler van Hannover Indians pakte hij vier punten tegen Trappers. Deze ijshockeyjaargang is hij goed voor vier goals tegen Tilburg.