Terug naar Nieuws

Voorbeschouwing Game 1: Selber Wölfe vs. Destil Trappers

Trappers wil via Selb naar halve finale play-offs

Na de winst in de eerste ronde van de play-offs begint DESTIL Trappers vrijdagavond in Selb aan de kwartfinale tegen de plaatselijke Wölfe. Voor het eerst in de Oberliga historie start Tilburg met een uitwedstrijd. In deze uitgebreide vooruitblik met veel statistieken lees je alles over de komende opponent.

Wordt Selb het Landshut van 2016?

Vorig seizoen was EV Landshut de opponent van DESTIL Trappers in de tweede ronde van de play-offs. De ploeg uit Beieren boog in vier duels voor de latere Oberliga Meister. De Duitsers brachten Tilburg wel de enige thuisnederlaag in het toetje van het ijshockeyseizoen toe. Men versloeg de ploeg van coach Bo Subr op zaterdag 26 maart na verlenging met 1-2.

Opvallend feit

DESTIL Trappers scoorde in iedere achtste finale confrontatie met Hamburg als eerste. In wedstrijd één en vier via Justin Larson, terwijl in het tweede duel Mitch Bruijsten de openingstreffer voor zijn rekening nam. Ivy van den Heuvel opende in game 3 de score namens Tilburg. De Wölfe moesten in drie van de vier ontmoetingen met Blue Devils Weiden terugkomen van een achterstand. Enkel in wedstrijd drie nam de ploeg van coach Harry Thom de leiding. Kyle Piwowarczyk verzilverde na 11 minuten het numerieke overwicht.

Road to the quarter finals

Pas op de slotdag van Die Meisterrunde werd de eindklassering van Tilburg duidelijk. Trappers boog, na verlenging, het hoofd voor Moskitos Essen. Door de eigen nederlaag én de zege na overtime van Duisburg in Halle sloten de manschappen van coach Subr Die Meisterrunde als vierde af. Ondanks een 3-5 nederlaag in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen eindigde Selber Wölfe achter koploper Tölzer Löwen als tweede in de Oberliga Süd. Zowel Tilburg als Selb had 4 duels nodig om de kwartfinale te bereiken. Who’s hot?

Jared Mudryk en Peter Hendrikson zijn houders van de langste point streak bij de Wölfe. De Canadees uit Leduc en Duitser uit Karaganda (Kazachstan) kunnen in de laatste zeven duels ten minste een punt per wedstrijd overleggen. In deze periode verzamelde Mudryk 4 goals en 10 assists, terwijl de teller voor Hendrikson op 2 goals en 9 punten staat. Mitch Bruijsten en Justin Larson delen de eerste plaats op de topscorerslijst voor Tilburg in de play-offs. Beide aanvallers kwamen tot 8 punten (4 goals en even zoveel assists) in het kwartet ontmoetingen met de Crocodiles.

He shoots and scores…

Net zoals in de vorige ronde tegen Hamburg, beschikt ook Selb over spelers die gemakkelijk het net weten te vinden. Die Wölfe hadden drie spelers in de top-10 van de overall topscorerslijst in de Oberliga Süd. Jared Mudryk voerde met 86 punten (26 goals en 60 assists) de boventoon. MVP van het seizoen in de Oberliga Süd, Kyle Piwowarczyk volgt zijn ploeggenoot op plaats twee met 82 punten. Herbert Geisberger is de derde en laatste ‘Wolf’ in de top-10. De forward tekende voor 28 treffers en 37 assists.

Justin Larson en Mitch Bruijsten scoorden elk vier keer tegen Hamburg. Larson, Bruijsten, Danny Stempher en Kilian van Gorp kunnen allen 4 beslissende passes in de play-offs overleggen. De meest bestrafte Tilburger in de achtste finale was Diederick Hagemeijer met 25 strafminuten als gevolg van zijn vermeende ‘check to the head’ op Crocodiles-aanvaller Fabian Colavi in wedstrijd 3 van de serie.

Battle of the goalies

‘The masters of the meshed mansions’ kunnen series voor teams winnen of verliezen. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 2,84 in de achtste finalereeks tegen de ‘Crocos’. Sebastian Stefaniszin kwam aan het begin van deze ijshockeyjaargang over uit Duisburg naar Selb. De 29-jarige sluitpost kwam in het verleden uit op het hoogste niveau in Duitsland en Oostenrijk. Zijn GAA bedroeg 3,24 in de 4 duels die hij in actie kwam tegen Blue Devils Weiden.

Defensemen

Met 9 punten (1 goal en 8 assists) leverden Jordy van Oorschot, Giovanni Vogelaar, Ryan Colier, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Boet van Gestel en Bjorn Willemse ook aanvallend hun bijdrage in de vier duels tegen Hamburg. Het zevental moest 26 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.

Meest opvallende naam bij Selb is zonder twijfel verdediger Florian Ondruschka. De 28-jarige defenseman was afgelopen seizoen nog actief voor Straubing Tigers (DEL). In totaal speelde de solide verdediger 551 wedstrijden op het hoogste niveau in Duitsland en behoorde hij van 2007 tot 2013 tot de selectie van het Duitse nationale team. De defensie van die Wölfe steunt daarnaast op Peter Hendrikson (2 goals en 5 assists in de eerste play-off ronde tegen Weiden), Nikolaus Meier (2 assists) en Dominik Kolb (1 treffer). Ben Böhringer en Tim Schneider vormen het derde verdedigingspaar.

Forwards

Zoals het gehele seizoen al speelde coach Bo Subr ook in de play-offs met 4 aanvalslijnen. De Tsjechische oefenmeester schrok er zelfs niet voor terug om het trio Nick de Ruijter, Reno de Hondt en Jonne de Bonth tegenover de eerste lijn van Hamburg te zetten. Het drietal leverde en passant ook nog eens 6 punten op. Het aantrekken tijdens de zomerperiode van Justin Larson legt DESTIL Trappers geen windeieren. De Canadese center voert samen met zijn lijngenoot Mitch Bruijsten de topscorerslijst aan van de regerend Oberliga kampioen. Kersverse vader Diederick Hagemeijer blijft met 1 assist achter bij zijn line mates, maar de Tilburgse captain kwam maar in twee achtste finale duels in actie. De trojka Van den Heuvel, Bastings en McColgan kon 6 punten tegen de ‘Crocos’ overleggen. Met 4 goals en 10 punten verzorgden Levi Houkes, Ritchie van Hulten en Danny Stempher de zo belangrijke secondary scoring.

Tijdens het reguliere seizoen ging de meeste aandacht uit naar Jared Mudryk en Kyle Piwowarczyk, maar Herbert Geisberger lijkt geboren voor deze periode van het jaar. Geisberger heeft 2 goals en 10 punten in 4 play-off duels. De 32-jarige forward, die 51 wedstrijden namens Grizzly Adams Wolfsburg in de Deutsche Eishockey Liga speelde, is zonder twijfel één van de redenen dat Selb in de eerste ronde afrekende met Blue Devils Weiden. Jared Mudryk was de man van 60 assists in 46 duels tijdens het reguliere seizoen, terwijl de Canadees Piwowarczyk 82 punten (36 goals en 46 assists) verzamelde in 45 ontmoetingen. Achim Moosberger, Landon Gare en Michael Dorr vormen de tweede lijn. Het trio tekende voor 6 treffers en even zoveel assists in het kwartet ontmoetingen in de achtste finale. De lijn met David Hördler, Eric Neumann en Marvin Deske kwam tot 2 assists.

Attractief en aanvallend, maar…

Trappers scoorde 219 goals in 48 duels: een gemiddelde van 4,56 doelpunt per wedstrijd. Opvallend detail: tegen de drie resterende play-off ploegen uit het Noorden is het doelsaldo van Tilburg: 28-29.

Wölfe kwam tot 229 treffers tijdens de 50 wedstrijden in het reguliere seizoen en achtste finale van de play-offs hetgeen neerkomt op 4,58 goals per wedstrijd. Ook zij hebben echter een negatief doelsaldo tegen de drie kwartfinalisten uit de Oberliga Süd: 41-43.

Special teams

De penalty-kill van Trappers was de beste in de Liga in het reguliere seizoen en Die Meisterrunde. 223 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 30 keer moesten Ian Meierdres en Martijn Oosterwijk de puck uit het net halen. Tegen de ijzersterke powerplay van Hamburg trok men deze lijn door. 4 goals tegen uit 22 man minder situaties (81,82%). Met een man meer op het ijs kwam DESTIL Trappers in de achtste finale tot twee doelpunten (beide van Justin Larson). Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 15,38% (13 overtalsituaties).

Met 7 treffers uit 18 pogingen (38,89%) in de serie tegen Blue Devils Weiden is de ploeg van coach Bo Subr gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van de Wölfe. In ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Thom minder indrukwekkend (5 tegentreffers slikken tijdens 16 man minder situaties (68.75%).

Licht uit, spot aan

Mitch Bruijsten. Vorig seizoen was de geboren Nijmegenaar met 8 goals en 19 punten topscorer van DESTIL Trappers tijdens de play-offs. De technisch uiterst vaardige aanvaller heeft wederom zijn beste spel van het seizoen tot het laatst bewaard, zo lijkt het. In de laatste zes ontmoetingen vond de lange winger zijn naam terug op het scoresheet. 6 goals en 4 assists noteerde nummer 20 in deze tijdspanne. De laatste keer dat Bruijsten niet scoorde noch een beslissende pass gaf was op zaterdag 25 februari in het met 4-2 verloren uitduel bij Duisburg Füchse.

Kyle Piwowarczyk. De gelijkenis met de serie tegen Hamburg is treffend. Ook nu wacht Trappers wederom een Canadese scherpschutter. De 33-jarige forward uit London (Ontario) tekende in het reguliere seizoen voor 36 goals waaronder 15 powerplay treffers. En passant werd hij na 2011-2012 voor de tweede maal uitgeroepen tot most valuable player in de Oberliga Süd. In de eerste ronde van de play-offs tegen Blue Devils Weiden voegde Piwowarczyk zes punten aan zijn statistieken toe.