VOORBESCHOUWING: ECDC Memmingen Indians vs. Tilburg Trappers

TRAPPERS WIL VIA MEMMINGEN NAAR HALVE FINALE

Na de winst in de eerste ronde van de play-offs begint Tilburg Trappers vrijdagavond in Memmingen aan de kwartfinale tegen de plaatselijke Indians. De winnaar van deze reeks ontmoetingen gaat naar de halve finale die op dinsdag 12 april begint. De verliezer mag uithuilen en opnieuw beginnen.

GESCHIEDENIS

Op 19 juli 1992 werd ECDC Memmingen opgericht. Eerst alleen als streethockey vereniging, totdat in de herfst van 1999 een ijshockeytak werd opgezet. Na jaren in de Bezirksliga- en Landesliga Bayern, promoveerde men in 2017 naar de Oberliga. Het eerste seizoen was handhaving het doel. Dat lukte! In de daaropvolgende ijshockeyjaargangen bereikte Memmingen de play-offs, maar verder dan de achtste finale kwamen de Indians nog nooit.

THUISBASIS

De Eissporthalle Memmingen (‘Am Hühnerberg’ in de volksmond) is de thuishaven van de Indians. De hal biedt plaats aan 3.300 toeschouwers, waarvan er duizend zittend een plaats kunnen vinden. De Arena is ruim 35 jaar oud. Tijdens het reguliere seizoen kon men rekenen op de steun van gemiddeld bijna 1000 toeschouwers, maar in de twee thuisbeurten tegen Herne passeerden 3422 fans de kassa.

COACH

De ploeg staat sinds oktober 2018 onder leiding van Sergej Waβmiller. De 51-jarige Rus kwam rond de eeuwwisseling naar Duitsland om er als speler de kleuren van Mighty Dogs Schweinfurt, Selber Wölfe, ESC Haβfurt en EHC Bayreuth te verdedigen. Na zes jaar in Bayreuth is hij nu vier seizoenen de bench boss in Memmingen.

TERUGKEER

Voor de Russische oefenmeester vormt de best-of-5 serie tegen Trappers een terugkeer naar het stadion waar hij op dinsdag 19 april 2016 de Oberliga Meisterschaft aan Tilburg moest laten. In het eerste deel van de finale tussen beide teams leken de Tilburgers bevangen door finalestress. Na zestien minuten spelen keek men tegen een 0-3 achterstand aan. Een zeer sterk middenstuk zorgde voor een 4-4 tussenstand bij het begin van de derde periode. Daarin zette de thuisploeg de gasten met de rug tegen de muur. Dankzij doelpunten van Björn Willemse (rebound) en Kyle Just (powerplay) greep de formatie van coach Subr alsnog de winst.

Twee dagen later kende Trappers een droomstart in Beieren. Elk foutje van de Icetigers werd genadeloos afgestraft. Na 24 minuten zat Tilburg op rozen met een 2-5 voorsprong. In het vervolg deed Bayreuth er nog van alles aan maar de geelblauwe brigade liet zich de kaas niet meer van het brood eten. Met een 6-7 overwinning aanvaarde men uiterst tevreden de 641 kilometer lange busreis terug naar de Kruikenstad. Goed was wedstrijd 3 niet, maar de spanning vergoedde veel in het stijf uitverkochte IJssportcentrum Stappegoor. Hét breekpunt in het duel was de treffer van Mitch Bruijsten na ruim negen minuten in de derde periode. Met een empty netter stelde Danny Stempher het eerste Oberliga Meisterschaft in de rijke Trappers historie veilig.

OPVALLEND (1)

Zowel in de Oberliga Süd als de Oberliga Nord hebben de nummers 1 tot en met 4 zich geplaatst voor de kwartfinales. Naast Memmingen versus Tilburg, treffen Weiden en Hannover (Indians), Halle en Regensburg én Hannover (Scorpions) en Rosenheim elkaar.

OPVALLEND (2)

Beide ploegen kwamen in elk van de zes ontmoetingen als eerste op voorsprong. Voor Tilburg openden Diego Hofland, Raymond van der Schuit en Delaney Hessels tegen Höchstadt Alligators het scorebal. Jaroslav Hafenrichter, Daniel Huhn en Petr Pohl waren de gevierde mannen bij Memmingen tegen Herne.

OPVALLEND (3)

Tegen de drie resterende play-off ploegen uit het Noorden (Saale Bulls Halle, Hannover Scorpions en Hannover Indians) is Tilburg 3-7-1 (winst-verlies-gelijk) tijdens het reguliere seizoen. De doelcijfers: 32-40. Memmingen heeft een record van 5-5-1 (winst-verlies-gelijk) in het reguliere seizoen tegen Blue Devils Weiden, Starbulls Rosenheim en Eisbären Regensburg. Het doelsaldo tegen de drie kwartfinalisten uit de Oberliga Süd: 40-42.

OPVALLEND (4)

Van de 14 Tilburgse treffers in de postseason vielen er 12 tijdens vijf-op-vijf, één met een man meer en ook één short handed. De productie was vrij goed verdeeld over de verschillende periodes. 6 in de derde periode en 4 tijdens de openings- en tweede periode.
Memmingen scoorde tot nu toe 22 goals in de play-offs. Vier met een man meer, drie met een man minder en 15 tijdens vijf-op-vijf. Het productiefst was men in het slotstuk (11 doelpunten), gevolgd door het tweede bedrijf (6 treffers) en de eerste 20 minuten (4 goals). De enige overtime winner kwam van de stick van Linus Svedlund.

OPVALLEND (5)

De runner-up in de Oberliga Süd had weinig te duchten van Herner EV Miners. In 197 minuten en 23 seconden play-off ijshockey koesterde men maar liefst 129 minuten en 18 seconden de weelde van een voorsprong. Ook Trappers bevond zich het grootste deel van de tijd aan de gunstige kant van de score tegen Höchstadt. Slechts 60 minuten en 59 seconden (van de in totaal 180 gespeelde minuten) keek Tilburg tegen een gelijke stand of achterstand aan.

OPVALLEND (6)

Met een gemiddelde leeftijd van 26,8 jaar is Memmingen ruim een jaar ouder dan Tilburg (25,64 jaar). Bij de goalies is het verschil het grootst (27 jaar bij Indians en 21,5 bij de equipe rondom captain Mickey Bastings), maar ook de doorsnee leeftijd bij de forwards is hoger in Memmingen dan in de Kruikenstad (28,27 jaar in vergelijking met 25,92). Enkel de Trappers defensie is (gemiddeld) ouder dan die van zijn opponent (26,29 jaar ten opzichte van 24,43 jaar).

HOME TEAM VS ROAD TEAM

Memmingen is 20-1-1 (winst-verlies-gelijk) in zijn 22 thuiswedstrijden am Hühnerberg. De enige nederlaag dateert van vrijdag 3 december van het vorige kalenderjaar. Die avond speelden de Indians vervroegd voor Sinterklaas. Starbulls Rosenheim bond de thuisploeg met 2-7 aan de zegekar.
Voor het eerst tijdens het Tilburgse verblijf in de Oberliga Nord haalde men buiten de stadsgrenzen meer punten dan in het eigen IJssportcentrum Stappegoor. De manschappen van coach Livingston kunnen een record van 19-3-3 (winst-verlies-gelijk) on the road overleggen. De doelcijfers in deze 25 ontmoetingen: 108 vóór en 56 tegen.

BAD BOYS

De grootste zondaar in Tilburg tijdens het reguliere seizoen luisterde naar de naam Brett Bulmer. De Canadees verzamelde 75 strafminuten. In de achtste finale tegen Höchstadt incasseerde Trappers 17 minors en 3 majors. Jonne de Bonth was met 10 strafminuten de meest bestrafte speler.
Lion Stange was met 73 strafminuten het stoutste jongetje van de klas in Memmingen tijdens de 41 gespeelde competitie ontmoetingen. In de play-offs voert Petr Pohl, mede door een korte vechtpartij tegen Robert Peleikis in game 2, met 7 penalty-minutes de ranglijst aan.

SPECIAL TEAMS

Zoals gebruikelijk was de penalty-kill van Trappers weer dik in orde tijdens het reguliere seizoen. 175 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 28 keer moesten Ian Meierdres, Ruud Leeuwesteijn en Jowin Ansems de puck uit het net halen. Tegen de powerplay van Höchstadt deed men er nog een schepje bovenop. De nummer 6 uit de Oberliga Süd scoorde geen enkel keer uit de 10 man-meersituaties. Met een man minder op het ijs kwam Tilburg in de achtste finale tot één doelpunt (van Ties van Soest). Het powerplaypercentage van de drievoudig Oberliga kampioen is 14,3% (7 overtalsituaties).
Met 4 treffers uit 17 pogingen (23,5%) in de serie tegen Herne bezet de ploeg van coach Waβmiller plaats 7 in het nevenklassement. In ondertal moesten de Indianen slechts één treffer (van Tomi Wilenius) slikken tijdens 15 man-minder-situaties (93,3%).

GOALIES

‘The masters of the meshed mansions’ kunnen series voor teams winnen of verliezen. Het goals-against-average (GAA) van Ruud Leeuwesteijn was 1,66 in de achtste finalereeks tegen de Alligators. Daarmee gaf de een na beste doelman in de Oberliga Nord (volgens de coaches en sportieve leiders in de Oberliga en vertegenwoordigers van het Duitse Eishockey News) zijn uitstekende prestaties in het reguliere seizoen een vervolg.
Marco Eisenhut kwam aan het begin van deze ijshockeyjaargang over uit Straubing naar Memmingen. De 27-jarige sluitpost kwam in het verleden uit op het tweede niveau in Duitsland. Zijn GAA bedroeg 1,83 in de drie duels die hij in actie kwam tegen Herner EV Miners.

DEFENSEMEN

Memmingen en Tilburg waren goed voor 36 treffers in de eerste ronde van de play-offs. Slechts één daarvan kwam van de stick van een verdediger (Linus Svedlund besliste met zijn doelpunt in Herne de tweede krachtmeting in het voordeel van de nummer 2 uit de Oberliga Süd).
De defensie van de Indians steunt sowieso op de 28-jarige Zweed, die voor het tweede jaar in successie werd uitgeroepen tot de beste defenseman in de Oberliga Süd. Met een goal en vijf beslissende passes leverde hij aanvallend zijn bijdrage in de drie ontmoetingen tegen Herne. Zijn partner in de defensie is Leon Kittel (3 assists tegen de ploeg van Danny Albrecht). Christopher Kasten (1 assist) en Lion Stange (2 assists) vormen het tweede verdedigingspaar, terwijl Sven Schirrmacher en Benedikt Jiranek (allebei 1 beslissende pass) koppel 3 vormen. De zevende defenseman bij de Indians is het 19-jarige talent Eric Bergen.
Bij Trappers leverden Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Noah Muller, Jordy van Oorschot en Ninho Hessels 6 assists in de drie wedstrijden tegen Höchstadt. Het zevental moest 19 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.

FORWARDS

Gedurende het reguliere seizoen kende Tilburg een goed gevulde ziekenboeg. Dat betekende dat Dave Livingston afstand moest doen van het door hem zo geliefkoosde spel met vier lijnen. ‘We had to improvise a lot during the regular season because of injuries and corona. We rotated three lines for most of the time.’ De tien dagen na de 10-0 zege op TecArt Black Dragons Erfurt kwamen de Amerikaanse oefenmeester dan ook prima uit. Bij de start van de serie tegen de Alligators waren de pijntjes geheeld en de vermoeide lichamen uitgerust. De trojka Van der Schuit, Hermens en Bulmer kon 17 punten tegen Höchstadt overleggen. Met 3 goals en 7 punten verzorgden Danny Stempher, Reno de Hondt, Diego Hofland én het trio Delaney Hessels, Mickey Bastings en Kevin Bruijsten de zo belangrijke secondary scoring. Jonne de Bonth, Ties van Soest en Bartek Bison waren goed voor 2 punten in de achtste finale serie.
Maar liefst vijf Indians hadden een plaatsje in de top-10 van de overall topscorerslijst in de Oberliga Süd. Petr Pohl (tweede achter ex-Trapper én beste speler in de zuidelijke divisie, Nardo Nagtzaam) voerde het kwintet aan met 66 punten. Matej Pekr (64) bezet plek 3, terwijl Sergei Topol (zesde met 54 punten), Linus Svedlund (stek 7, 53 punten) en Jaroslav Hafenrichter (achtste plaats en 52 punten) de aanvallende sterkte van Memmingen demonstreren.

SERIES CHANGERS

Jaroslav Hafenrichter

‘Memmingen überrascht mit Transfer: Hafenrichter kommt’, kopte de Allgäuer Zeitung op zondag 13 juni van het vorige kalenderjaar. Toen na vijf seizoenen bij Augsburg Panther (DEL) zijn contract niet werd verlengd, pakte Indians general manager Sven Müller brutaal de telefoon. Hij deed Hafenrichter een aanbieding en tot een ieders verrassing hapte hij toe. ‘Jaro’, zoals hij liefkozend wordt genoemd, tekende in het reguliere seizoen voor 21 goals en 52 punten. Met 7 goals en 3 assists liet de 32-jarige leftwinger uit Chomutov (Tsjechië) in de achtste finale tegen Herner EV Miners een spoor van vernieling achter. Wat kan Hafenrichter tegen Trappers?

Max Hermens

Hij is 24 jaar. Student Sportcommunicatie aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Professioneel ijshockeyer. Oberliga Meister. Center van Tilburg Trappers. Kind uit Zoetermeer. Maar hij is vooral Max Hermens, altijd en overal. Afgelopen zomer stelde hij zich ten doel de beste speler te willen zijn. Buiten twee weken vakantie sloeg hij geen trainingsdag over. De resultaten mogen er zijn: 28 goals, 75 punten en +48 in 43 wedstrijden tijdens het reguliere seizoen. In de eerste ronde tegen Höchstadt voegde Trappers nummer 81 hier nog eens 3 treffers en evenzoveel beslissende passes aan toe. Gaan we in maximaal vijf duels tegen Memmingen nog meer van ‘the art of Max’ zien?

 

 

 

 

 

Sponsoren
Adresgegevens
Nieuwsbrief
Fotografen

Tilburg Trappers maakt gebruik van cookies

 

Cookies zijn kleine bestanden die met pagina’s van deze website worden meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten cookies die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voor het plaatsen van cookies is soms wel en soms geen toestemming nodig. Als u niet akkoord gaat met onze cookie statement dan plaatsen wij alleen de functionele cookies.

Als u meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, de gegevens die daarmee verzameld worden en over uw rechten op dit punt, lees dan de privacy verklaring om meer te leren over onze cookies.