Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – week 16

TEDDY TOSS IN ESSEN

Tilburg Trappers blijft op koers voor prolongatie van de titel Oberliga Nord Meister. De formatie van coach Bo Subr won aan de hand van de gebroeders Bruijsten de op papier lastige uitwedstrijd tegen EXA Icefighters Leipzig. Het werd 1-5 voor de geelblauwe brigade.

Veertien wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen maakte de drievoudig Oberliga Meister andermaal duidelijk dat de 7-2 nederlaag tegen Herner EV drie weken geleden een incident was. Met Zwitsers precisie rijgt men sindsdien de overwinningen weer aaneen. In de zestiende aflevering van de Tuesday’s round-up weer aandacht voor een aantal opzienbarende zaken uit de Oberlga Nord.

FINSE VOLTREFFER

TecArt Black Dragons ontpopt zich meer en meer tot reuzendoder in de Oberliga Nord. Na de overwinning vrijdagavond tegen Halle, werd zondagmiddag Hamburg Crocodiles slachtoffer van de Erfurter dadendrang (3-4 na shootouts). Dankzij de twee zeges vonden de manschappen van coach Fred Carroll weer aansluiting in de strijd om de pre-play off plaatsen. Het gaatje met nummer 10, Rostock Piranhas, bedraagt slechts 2 punten, terwijl Erfurt nog een wedstrijd tegoed heeft.

Zowel tegen Halle als tegen Hamburg was er een hoofdrol voor Joonas Toivanen. De Fin begon het seizoen in eigen land, maar kreeg op 11 oktober een try-out van 4 weken in Erfurt aangeboden. De 28-jarige center paste zich probleemloos aan en verzamelde vier goals en even zoveel beslissende passes tijdens zijn proefperiode. 15 november 2019 lichtten de Zwarte Draken de optie en tekende Toivanen tot het einde van het seizoen in Erfurt.

ALEXANDER ZILLE

Tijdens de persconferentie na afloop van EXA Icefighters – Tilburg Trappers werd er volop gespeculeerd over de naam van de nieuwe aanwinst van de thuisclub. Het zou gaan om een speler die ‘de nodige gespreksstof zal opleveren.’ Een etmaal verder werd alles duidelijk: Alexander Zille wordt een Icefighter. En dat valt allesbehalve goed bij de supporters van Saale Bulls Halle.

Toch richt de woede van de fans zich niet tegen de 36-jarige forward zelf, maar juist tegen de club. Zille verdedigde 13 jaar lang de kleuren van de Stieren en daarvoor zelfs nog 2 seizoenen van Saale Teufel. In die periode groeide hij uit tot een ábsolute publiekslieveling. ‘Vati’, zoals de Bulls-fans hem liefdevol noemden, nam op 5 april 2019 na 745 wedstrijden en 589 punten afscheid van Halle toen hij geen contract meer kreeg aangeboden.

BARTEK EN CHASE

De respectvolle knuffel bij de shake hands na afloop van Tilburg Trappers – Hamburg Crocodiles sprak boekdelen. En diegenen die het gemist hadden, konden er na het aanschouwen van de after game meal niet meer omheen. Bartek Bison en Chase Witala waren meer dan ploeggenoten van elkaar gedurende hun periode in het Canadese Prince Cougar (British Columbia).

‘It was definitely pretty cool to play against him’, aldus de left winger, die vrijdagavond 10 seconden voor tijd Ian Meierdres verraste met een schot onder zijn vanghand. ‘We were team mates a few years ago in the Western Hockey League. It’s good to see him grow up. He was pretty young when he came to the Cougars. But it’s to see he matured and turned to the player he is right now.’

Ook Bison bewaart louter goede herinneringen aan zijn ploeggenoot uit de ijshockeyjaargang 2015-2016. ‘Ik was een rookie dat jaar, terwijl hij aan zijn vijfde en laatste seizoen voor de Cougars bezig was. Ik speelde met hem in een lijn wat fantastisch voor mij was. Dankzij Chase leerde ik hoe het eraan toe ging in het Canadese juniorenijshockey.’

GEBROKEN MIDDENVOETSBEENTJE

‘Hockey is a physical sport and injuries are a part of hockey’, is een veelgehoorde uitspraak wanneer je spelers vraagt naar hun fysieke gesteldheid tijdens het seizoen. Met name schouders, knieën en het hoofd krijgen het zwaar te verduren in een wedstrijd. Maar ijshockeyers zijn niet flauw noch kleinzerig.

Neem Sam Verelst. De Duitse-Belg in dienst van Füchse Duisburg kreeg op tweede kerstdag in Herne een puck op zijn voet. Ondanks de heftige pijn speelde hij de wedstrijd uit. Sterker nog, de aanvaller kwam in de vier daaropvolgende duels ‘gewoon’ in actie voor de huidige nummer 8 in de Oberliga Nord. Verelst verzamelde vier punten (1 goal en 3 assists) totdat de klachten erger werden. Diagnose: een gebroken middenvoetsbeentje en 4 tot 6 weken aan de kant.

IGOR IS BAC(E)K

Zondag 15 december leek er voor Indians-captain Igor Bacek een vroegtijdig einde aan dit Oberliga seizoen te komen. Na een roekeloze check van Patrick Schmid verliet de 33-jarige Slowaak in een spijkerharde Hannover derby na drie minuten in het middenstuk het ijs. In eerste instantie werd gevreesd voor een hersenbloeding, maar dit bleek gelukkig niet het geval. Een gebroken kaak en hersenschudding luidde de diagnose na onderzoek in het ziekenhuis.

Als gevolg van een operatie miste Bacek 7 wedstrijden, maar vrijdagavond in Essen keerde Bacek terug op het bevroren water. En passant assisteerde hij op de game winning goal van Arnoldas Bosas. Er was meer goed nieuws voor de troepen van coach Lenny Soccio. Niet alleen Bacek vierde tegen de Moskitos zijn rentree, ook verdediger Maximilian Pohl en aanvaller Robby Hein verschenen na lange tijd weer terug op het ijs.

ESSEN UIT, HALLE THUIS

Komend weekend wachten met Moskitos Essen en Saale Bulls Halle weer twee zware opgaves voor Tilburg Trappers. Ondanks dat men schadevrij door de drie eerdere ontmoetingen met de ploeg van coach Larry Suarez kwam, blijft een bezoek aan de Eissporthalle Essen-West (aanvang 20.00 uur) geen gelopen race. Gelegenheidscaptain Mitch Bruijsten is uiterst productief tegen Essen. In vijf seizoenen Oberliga verzamelde Mitch 22 punten (9 goals en 13 assists) in 20 krachtmetingen met de Moskitos.

Twee dagen later is Halle te gast in IJssportcentrum Stappegoor voor een matinee wedstrijd (aanvang 15.00 uur). Met vijf nederlagen in de laatste zeven duels zijn de Bulls afgegleden naar de zesde plaats op de ranglijst. Toch waakt Trappers-coach Bo Subr voor onderschatting. ‘An afternoon game could play into our cards. But on paper Halle have a really good team. If they put all the pieces together they can be very dangerous.’

TEDDY BEAR TOSS-TIME

Naast de drie punten staat de ontmoeting tussen Moskitos Essen en Tilburg Trappers vrijdagavond in het teken van de Teddy Bear Toss. Voorafgaand aan de wedstrijd worden in de Eissporthalle Essen-West ongeveer 600 teddyberen verkocht. De verkoopopbrengst gaat voor de helft naar de jeugdopleiding van de Oberligist, terwijl de andere helft ten goede komt aan Aktion Lichtblicke (een organisatie die noodlijdende jongeren, kinderen en hun families ondersteunt).

De verkochte knuffels mogen door de toeschouwers bij de eerste goal van de Moskitos op het ijs worden gegooid. De beren worden verzameld en aan het goede doel ter beschikking gesteld. Vanuit alle geledingen van het Essense bedrijfsleven zijn verder nog prijzen beschikbaar gesteld voor een grote Charity-Tombola. Loten hiervoor zijn voor € 2,- per stuk te koop in de ijshal.

wijziging tijdstip aanvang

Het aanvangstijdstip van de wedstrijd van 26 januari uit tegen Krefelder EV 81 is gewijzigd naar 19:00 uur.