Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 43

Herstart voor de NHL

Zaterdag staan de eerste vijf duels van het onderbroken seizoen 2019-2020 in de National Hockey League (NHL) op het programma. De eerste wedstrijd van de dag gaat tussen New York Rangers en Carolina Hurricanes. Alle ontmoetingen worden gespeeld in Edmonton en Toronto, waarbij de spelers afgesloten zijn van de buitenwereld om besmetting met en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

In de drieënveertigste editie van de Tuesday’s round-up aandacht voor de rentree van Kai Schmitz bij Saale Bulls Halle, het dilemma voor Hannover Indians en een nieuwe Canadees in Herne.

TOCH WEER HET IJS OP

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Vlak voordat de ijshockeyjaargang 2019/2020 tot een vroegtijdig einde kwam, maakte Kai Schmitz (Saale Bulls Halle) bekend zijn schaatsen aan de wilgen te hangen en de nieuwe sportdirecteur bij de Stieren te worden. ‘De hoofdtaak van Schmitz is het samenstellen van het toekomstige Saale Bulls-team’, verklaarde clubvoorzitter Daniel Mischner destijds in de Middeldeutsche Zeitung. Schmitz had zin in zijn job na de zomer. ‘Ik heb een groot netwerk in Duitsland en ken veel spelers. Ik kijk er echt naar uit in mijn nieuwe rol aan de slag te gaan.

Ruim vier maanden later komt de oud-captain terug op zijn beslissing. Vanwege de corona-uitbraak staat het verder professionaliseren van Halle on hold. Zo komt er geen assistent-coach en ook door de functie van Schmitz gaat (voorlopig) een streep. ‘Het gaat niet om mij, maar om het welzijn van de club’, reageerde de geblokte verdediger op het verzoek van voorzitter Daniel Mischner om weer de schaatsen onder te binden.

De voormalig captain doet tevens afstand van een deel van zijn salaris. ‘Het gaat niet om geld. Ik wil dat de club vooruitgaat, ik ben ondergeschikt hieraan.‘ Schmitz kwam in 2005 voor het eerst naar Halle. Na twee korte stops bij andere clubs (EHC Neuwied en Moskitos Essen) stond hij sinds 2015 weer op het ijs voor de Saale Bulls. In het afgelopen seizoen kwam hij in 38 duels voor Halle tot 25 punten (twee goals en 23 assists).

OBERLIGA OF REGIONALLIGA?

Zoals verwacht hebben Hannover Indians (en EXA Icefighters Leipzig) vorige week maandag bezwaar aangetekend bij de Duitse IJshockeybond (DEB) tegen het (nog) niet toekennen van een Oberliga Nord licentie voor de nummers 4 en 5 van afgelopen seizoen. Op donderdag 20 augustus volgt voor een hoorzitting bij de licentiecommissie van de DEB. Echter, er wordt ook druk gespeculeerd dat de Indians vroegtijdig besluiten terug te gaan naar de Regionalliga.

Doorslaggevend zal zijn of we denken dat we een nieuw (Oberliga)seizoen overleven onder de huidige omstandigheden’, vertelt Jan Roterberg, commercieel directeur bij de Indians. Volgens de politieke corona richtlijnen zijn vooralsnog 1.000 toeschouwers welkom am Pferdeturm. ‘En dat blijft zo tot ten minste eind oktober. Met een team dat voor 99 procent uit full-profs bestaat,  kunnen we niet overleven wanneer we minder dan 2.000 mensen mogen toelaten’, voegt Roterberg eraan toe.

De hoop van de ploeg van coach Lenny Soccio is nu gevestigd op de landelijk politiek en de DEB. Het steunpakket voor de topsport bij onze Oosterburen geldt wel voor de DEL en DEL2, maar niet voor de Oberliga. ‘We moeten de ogen niet sluiten voor de realiteit. De financiële eisen die gesteld worden aan ons zijn enorm. Als niemand ons compenseert voor de gemiste inkomsten heeft een jaar Oberliga spelen geen zin.’

NIEUWE CANADEES IN HERNE

Zondagavond presenteerde Herner EV zijn tweede import. Hij luistert naar de naam Colton Kehler, 23 jaar jong en de afgelopen twee seizoenen actief voor de University of British Columbia. Het wordt voor de right winger, die ook als center uit te voeten kan, zijn eerste avontuur aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

We waren al geruime tijd op zoek naar een aanvaller die bepaalde onderdelen aan ons spel zou toevoegen. Met Colton denken we die gevonden te hebben’, licht HEV-coach Danny Albrecht de keuze voor de forward uit Port Coquitlam (British Columbia) toe. ‘Hij is tough, speelt fysiek en heeft een geweldige wedstrijdinstelling.’ In Herne treft Kehler zijn landgenoot Patrick Asselin.