Terug naar Nieuws

Tuesday’s round-up – editie 36

Licht aan het einde van de tunnel

In verband met de grootschalige uitbraak van het coronavirus besloot de Duitse IJshockeybond (DEB) op 11 maart om alle play-off duels van de kalender te halen en het Oberliga seizoen 2019-2020 per direct te beëindigen. 90 dagen later gloort er licht aan het einde van de tunnel.

In deze editie van de Tuesday’s round-up aandacht voor de vergadering van alle Oberliga clubs in Leipzig, voorlopig geen imports in Hamburg, twee Finnen naar Halle, Herne voorziet in vacature Kasten.

EIND OKTOBER WEER OBERLIGA IJSHOCKEY

Naast de resterende tien teams van het afgelopen seizoen (Duisburg en Essen verhuizen naar de Regionalliga West), zullen Diez-Limburg Rockets, Hammer Eisbären en Herford IceDragons hun opwachting gaan maken in de Oberliga Nord. Zoveel werd afgelopen vrijdag duidelijk tijdens de overlegsessie van alle Oberliga teams in Leipzig. ‘De bedoeling is om half dan wel eind oktober te beginnen met de competitie. Zo hebben alle ploegen langer de tijd hun zaken op orde te brengen’, aldus Ruud van Baast, die namens Tilburg Trappers bij de bijeenkomst aanwezig was.

Het idee om eerder van start te gaan, maar dan zonder publiek werd door alle betrokkenen weggestemd. Van Baast: ‘Alle clubs zitten in hetzelfde schuitje. De onderlinge solidariteit is groot. Het uitgangspunt is dat we allemaal vinden dat ijshockey gespeeld moet worden met publiek. In lege stadions spelen is bedrijfseconomisch ook een flinke uitdaging. Er komt niets binnen, terwijl de kosten wel doorlopen.

Net zoals afgelopen jaar werken de 13 teams in de Oberliga Nord een zogenaamde ‘Doppelrunde’ af waarbij de laatste competitieronde naar verwachting gepland staat op zondag 14 maart 2021. ‘Omdat we vier weken later starten dan verleden jaar ontkomen we er niet aan dat er ook doordeweeks gespeeld moet worden. De intentie is deze duels zo regionaal mogelijk in te delen zodat de belasting voor iedereen beperkt blijft’ vertelt Ruud.

GEEN IMPORTS IN HAMBURG

Een toonbeeld dat het verstand regeert in tijden van crisis uit Hamburg. De Crocodiles, revelatie van de afgelopen ijshockeyjaargang in de Oberliga Nord, begint het nieuwe seizoen zonder Förderlizenz spelers én zonder imports. Dat maakte technisch directeur, Sven Gösch, zondagmiddag op de eigen website bekend. De tien spelers die momenteel onder contract staan, hebben afgesproken komend seizoen 15 procent van hun salaris in te leveren.

HALLE GOOIT ROER OM

Saale Bulls Halle gaat volgend seizoen op de Finse toer. Een dag na het contracteren van Valtteri Hotakainen presenteerde de ploeg uit Saksen-Anhalt zijn tweede Finse aanwinst, Tatu Vihavainen. De left winger was de afgelopen drie seizoenen actief voor Heinolan Peliitat en Savonlinnan Pallokerho in de Finse tweede divisie. Hij tekende voor 96 punten (33 goals en 63 assists) in 119 optredens.

24 uur eerder zette Valtteri Hotakainen zijn handtekening onder een overeenkomst met de Stieren. Voor de 30-jarige aanvaller wordt het zijn eerste avontuur buiten de landsgrenzen. In 256 wedstrijden op het hoogste Finse niveau verzamelde de center 20 goals en 50 punten. De 1.86’ meter lange Fin kwam tussen 2015 en 2018 16 keer uit in de Champions Hockey League (CHL). Hij won met JYP in 2018 de CHL-titel.

De Finnen moeten in Halle Nicholas Miglio (zeer waarschijnlijk naar Selber Wölfe) en Tyler Mosienko (BlackDragons Erfurt) doen vergeten.

HERNE VOORZIET IN VACATURE KASTEN

De opvolger van Christopher Kasten bij Herner EV heet Manuel Malzer. De 22-jarige verdediger speelde al voor SC Riessersee en Ravensburg Towerstars (beiden DEL2) en kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor ERC Sonthofen in de Oberliga Süd. ‘De beslissing om naar Herne te komen, was heel gemakkelijk voor mij. De ploeg en de fans zijn geweldig hier’, keek Malzer alvast kort vooruit.

Manuel is een grote verdediger met een goede eerste pass. Hij schaatst goed. Ik heb veel van zijn wedstrijden gezien en hij past uitstekend in onze speelwijze. Ik ben blij dat we hem aan onze selectie hebben kunnen toevoegen en denk dat onze fans veel plezier aan hem zullen beleven’, sprak Danny Albrecht in een eerste reactie.