Terug naar Nieuws

QUARTERFINALS ARE COMING

TRAPPERS WIL VIA ROSENHEIM NAAR HALVE FINALE

Na de winst in de eerste ronde van de play-offs begint Tilburg Trappers dinsdagavond in Rosenheim aan de kwartfinale tegen de plaatselijke Starbulls. De winnaar van deze reeks ontmoetingen gaat naar de halve finale die op zaterdag 8 april begint. De verliezer mag uithuilen en opnieuw beginnen.

GESCHIEDENIS

Volgens de kronieken vond de eerste ijshockeywedstrijd in Rosenheim plaats op 1 januari 1928 op de ondergespoten tennisbaan aan de Wittelsbacherstrasse. In 95 jaar zijn de groenwitten uitgegroeid tot een vooraanstaand ijshockeybolwerk. Goalie Karl Friesen, verdedigers Horst-Peter Kretschmer en Ron Fischer en aanvallers Raimund Hilger en Ernst Höffner zijn namen uit het verleden die nog altijd tot de verbeelding spreken in de derde stad van Oberbayern.

Vooral in de jaren tachtig was Rosenheim een absolute topclub in Duitsland met drie landstitels, waarvan de laatste in 1989 werd behaald. Tien jaar later kon de club de steeds hoger oplopende kosten van deelname aan de DEL niet meer ophoesten. Met de licentie van Rosenheim trad Iserlohn toe tot de DEL. Sinds 2017 is de roemruchte club weer terug in de Oberliga (Süd) na zeven seizoenen in de DEL2.

THUISBASIS

Het ROFA-stadion is de thuishaven van de Starbulls. De hal is na die van SC Riessersee (capaciteit 6.868 toeschouwers) de grootste in de Oberliga Süd en biedt plaats aan 5.022 toeschouwers, waarvan er duizend zittend een plaats kunnen vinden. De Arena is ruim 60 jaar oud. Tijdens het reguliere seizoen kon men rekenen op de steun van gemiddeld 2.669 toeschouwers, maar in de twee thuisbeurten tegen KSW Icefighters Leipzig passeerden 7.768 fans de kassa.

COACH

Sinds deze ijshockeyjaargang staan ‘de Sterrenstieren’ onder leiding van Jari Pasanen. De 58-jarige Fin is na Jorma Thusberg de tweede coach in Rosenheim uit het land van de duizend meren. Pasanen werkte hiervoor in de Deense competitie bij Frederikshavn White Hawks. Daarvoor was hij zes seizoenen de baas in Iserlohn waar hij in oktober 2013 het stokje overnam van Doug Mason.

OPVALLEND (1)

Zowel in de Oberliga Süd als de Oberliga Nord hebben de nummers 1 tot en met 4 zich geplaatst voor de kwartfinales. Dit levert de volgende ontmoetingen op: Hannover (Scorpions) versus SC Riessersee, Blue Devils Weiden tegen Hannover (Indians) en Saale Bulls Halle treft Deggendorfer SC.

OPVALLEND (2)

Tegen de drie resterende play-off ploegen uit het Noorden (Hannover Scorpions, Saale Bulls Halle en Hannover Indians) is Tilburg 4-8-0 (winst-verlies-gelijk) tijdens het reguliere seizoen. De doelcijfers: 38-52. Rosenheim heeft een record van 8-4-0 (winst-verlies-gelijk) in het reguliere seizoen tegen Blue Devils Weiden, Deggendorfer SC en SC Riessersee. Het doelsaldo tegen de drie kwartfinalisten uit de Oberliga Süd: 34-23.

OPVALLEND (3)

Van de 16 Tilburgse treffers in de postseason vielen er 12 tijdens vijf-op-vijf en vier met een man meer. De productie was vrij evenwichtig verdeeld over de verschillende periodes. 7 in het middenstuk en de derde periode en 2 tijdens de openingsperiode.
De Sterrenstieren scoorden tot nu toe 15 goals in de play-offs. Drie met een man meer, 11 tijdens vijf-op-vijf en één penaltyshot. Het productiefst was men in het tweede bedrijf en slotstuk (allebei 6 doelpunten), tegenover 3 treffers in de eerste 20 minuten.

OPVALLEND (4)

De runner-up in de Oberliga Süd had weinig te duchten van KSW Icefighters Leipzig. In 180 minuten play-off ijshockey koesterde men maar liefst 93 minuten en 45 seconden de weelde van een voorsprong. Ook Trappers bevond zich het grootste deel van de tijd aan de gunstige kant van de score tegen Peiting. Slechts zeventig minuten en 38 seconden (van de in totaal 240 gespeelde minuten) keek Tilburg tegen een achterstand aan.

MIKE GLEMSER

De tweede plaats in de Oberliga Süd werd overschaduwd door het noodlot dat Mike Glemser op vrijdag 3 februari 2023 trof. Na een check van Riessersee verdediger Jan-Niklas Pietsch ging de left winger head first de boarding in en moest op het ijs beademd worden. De gevolgen zijn rampzalig voor de 25-jarige geboren Stuttgarter: een dwarslaesie. Sindsdien ligt Glemser in het ziekenhuis in Murnau waar hij zeer kleine tekenen van herstel vertoond, zo verklaarde zijn vader vorige week. Een grootschalige inzamelingsactie leverde tot nu toe ruim vijf ton op.

Het was het derde (zeer) slechte nieuws voor de Starbulls in elf maanden tijd. Op 22 maart 2022 liep ex-Tilburg Trapper Brad Snetsinger in het derde play-off duel tegen Crocodiles Hamburg een wervel fractuur op na een roekeloze check van Vojtech Suchomer, die hem nu al een jaar aan de kant houdt. Eind juni vorig jaar volgde de plotselinge dood van Sportkoordinator en ‘Herz des Vereins’ Oliver Häusler.

JAROSLAV ‘JERRY’ TUMA

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 1968 pleegden Trappers-voorzitter Koop van Morkhoven en secretaris Jacques Herijgers een coup, die het startsein betekende van de gouden periode van het Tilburgse ijshockey. Als dieven in de nacht haalde men twee 21-jarige Tsjechen (Jaroslav Tuma en George Petrnousek).naar de Kruikenstad. In Tilburg gingen ze meedoen als Jerry Toemen en George Peters. Dat was op advies van de heer Schweers van de NIJB, die voorzag dat het beter was om ze niet onder hun eigen naam te laten spelen om problemen te voorkomen. Later kwam Jaroslav’s broer Wenzel ook naar Trappers.

Tuma was een goalgetter van het zuiverste water. In 219 wedstrijden maakte hij 396 doelpunten en verzorgde hij 369 maal de beslissende pass. Zijn 115 treffers in het seizoen 1971-1972 zijn nog altijd een record in de geschiedenis van Tilburg Trappers. Op de all-time topscorerslijst van Trappers bezet hij plaats 6.

Vanaf 1974 verdedigde hij de kleuren van EV Rosenheim. De 27-jarige Tsjechische winger groeide in no time uit tot de meest belangrijke speler in het team van coach Gerhard Kieβling en een absolute publiekslieveling. Zijn doelpunten brengen de fans in vervoering en niet zelden klinkt er door het Rosenheimer Eisstadion ‘Tuma, Tuma, noch einmal, es war so wunderschön.’ Na vier jaar vertrekt hij naar EC Deilinghofen. Tuma is als spelersbegeleider van onder andere Lukas Reichel (Chicago Blackhawks) nog altijd in het ijshockey actief.

MATT SMITH

Na 101 punten (59 goals en 42 assists) in 55 wedstrijden voor Tilburg Trappers had Matt Smith in de zomer van 2009 de clubs voor het uitzoeken. De 26-jarige Canadees koos voor een avontuur in de Oberliga bij Rosenheim. Zijn verblijf in Beieren was echter van zeer korte duur. Twee dagen na zijn drie punten in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Herne pakte Smith vanwege privéproblemen het vliegtuig terug naar Canada.

HOME TEAM VS ROAD TEAM

Rosenheim is 20-4-0 (winst-verlies-gelijk) in zijn 24 thuiswedstrijden. De laatste nederlaag dateert van vrijdag 27 januari. Die avond gaven de groenwitten een 5-3 voorsprong in de slotperiode alsnog uit handen. Tölzer Löwen bond de thuisploeg met 5-7 aan de zegekar. Maar liefst zeven keer hield men in eigen stadion de nul (5 shut-outs voor Andreas Mechel en 2 clean sheets voor Tomas Pöpperle)
Om door te stoten naar de halve finale heeft Tilburg ten minste één zege in het ROFA-stadion nodig. De manschappen van coach Mason kunnen een (regulier seizoen) record van 19-9-0 (winst-verlies-gelijk) on the road overleggen. De doelcijfers in deze 28 ontmoetingen: 112 vóór en 72 tegen.

BAD BOYS

In de achtste finale tegen Peiting incasseerde Trappers 22 minors (4x hooking, 3x roughing/tripping/charging/interference, 2x high-stick/slashing en 1 maal holding/cross-check). Jonne de Bonth was met 10 strafminuten de meest bestrafte speler in de eerste ronde.
Michael Knaub was met 71 strafminuten het stoutste jongetje van de klas in Rosenheim tijdens de 46 gespeelde competitie ontmoetingen. In de play-offs voert Marc Schmidpeter met 6 penalty-minutes de ranglijst aan.

EXCELLENTE PENALTYKILL

Sinds 22 januari is de penalty-kill van Trappers uitstekend (94,3%). In de laatste 14 duels van het reguliere seizoen stond men 51 keer met een man minder op het ijs en slechts 2 keer (Alexey Dimitriev namens Moskitos Essen en Denis Fominych voor Herner EV Miners) moesten Cedrick Andree en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. Tegen de powerplay van EC Peiting zette men deze trend door. De nummer 6 uit de Oberliga Süd scoorde slechts tweemaal uit hun 19 man-meersituaties.

GOALIES

‘The watchdogs of the webbed wickets’ kunnen series voor teams winnen of verliezen. Het goals-against-average (GAA) van Cedrick Andree was 2,45 in de achtste finalereeks tegen Peiting. Daarmee gaf de Nederlands-Canadees zijn uitstekende prestaties in het reguliere seizoen een vervolg.
Andreas Mechel kwam in de zomer van 2020 over uit Bad Tölz naar Rosenheim. De 31-jarige sluitpost kwam in het verleden uit op het tweede niveau in Duitsland. Hij begon de achtste finale tegen KSW Icefighters Leipzig als back-up, maar kwam vijf minuten voor het einde van de tweede periode de geblesseerde starter Tomas Pöpperle vervangen. Het GAA van Mechel bedroeg 1,24 in de honderdvijfenveertig minuten en 35 seconden die hij in actie kwam tegen de nummer 7 uit de Oberliga Nord.

DEFENSEMEN

Rosenheim tekende voor 15 treffers in de eerste ronde van de play-offs. Twintig procent hiervan kwam van de stick van een verdediger. Dominik Kolb, Aaron Reinig en Maximilian Vollmayer waren allen trefzeker. De Starbulls-defensie steunt sowieso op de 27-jarige Vollmayer uit het Beierse Ebersberg, die ruim twee weken geleden werd uitgeroepen tot de beste defenseman in de Oberliga Süd. Met tien goals en 29 beslissende passes leverde hij aanvallend zijn bijdrage tijdens het reguliere seizoen. In de drie ontmoetingen tegen Leipzig was hij goed voor twee punten (goal en assist).
Bij Trappers leverden Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Noah Muller, Jordy van Oorschot en Ninho Hessels 3 doelpunten en 7 assists in de vier wedstrijden tegen EC Peiting. Het zevental moest 14 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank.

FORWARDS

Gedurende het reguliere seizoen kende Tilburg een goed gevulde ziekenboeg. Liefst 208 wedstrijden werden gemist door de 22-koppige selectie. Enkel Kilian van Gorp, Jordy van Oorschot, Delaney Hessels, Raymond van der Schuit en Sean Richards misten geen minuut. De twaalf dagen rust na de 6-1 zege op TecArt Black Dragons Erfurt kwamen dan ook als geroepen om de bumps and bruises te laten helen en de accu’s op te laden. Tien van de twaalf Tilburgse aanvallers hadden ten minste één punt in de achtste finale serie.
Ook de Rosenheimer aanval is diep. Natuurlijk springen de drie goals van Norman Hauner en Marc Smidpeter het meest in het oog, maar daarnaast waren ook Lukas Laub, Manuel Edfelder, Tim Krüger, Stefan Reiter en Travis Oleksuk trefzeker. Laatstgenoemde is een goede bekende van Trappers-coach Doug Mason. De 34-jarige center verdedigde van 2018 tot 2021 de kleuren van Graz99ers waar de Tilburgse oefenmeester destijds de bench boss was. De Canadees verzamelde 91 punten (30 goals en 61 assists) in 151 wedstrijden voor Graz.

SERIES CHANGERS
Norman Hauner

Ontevredenheid over zijn rol bij DEL-degradant Bietigheim Steelers dreef de 31-jarige forward halverwege oktober terug in de armen van Rosenheim. Afkomstig uit Hückeswagen (ongeveer 40 kilometer noordoostelijk van Keulen) doorliep hij de volledige jeugdopleiding van die Haie. Het was toenmalig KEC-coach Doug Mason die Hauner in het seizoen 2008-2009 liet debuteren in de Deutsche Eishockey Liga (DEL). Na twee jaar Rosenheim, drie seizoenen Krefeld en vijf ijshockeyjaargangen in Bietigheim, draagt hij nu nummer 10 in Rosenheim. Met 32 goals en 58 punten in 41 duels werd hij clubtopscorer tijdens het reguliere seizoen. Tegen Leipzig voegde de right winger 3 doelpunten en 2 assists aan zijn totalen toe. Wat kan Hauner tegen Trappers?

Brett Bulmer

Zodra het toetje van het ijshockeyseizoen, de play-offs, aan de horizon gloort, laten vrijwel alle Noord-Amerikanen zien er te staan wanneer het nodig is. Brett Bulmer vormt hierop geen uitzondering. De power forward keerde vrijdag 18 november 2022 terug in de Trappers line-up. ‘Obviously I want to play hockey. My heart and soul is in the game. I have so much fire in me. I still want to be the best player for my teammates. They’re a great bunch of guys’, sprak hij die avond. Twee etmalen later tekende hij (in zijn 52e wedstrijd) voor zijn honderdste punt (42 treffers en 58 beslissende passes) in Tilburgse dienst. In zijn laatste 10 wedstrijden verzamelde de Canadees uit Prince George (British Columbia) 7 goals en 17 punten, was hij +8 met slechts 8 strafminuten.