Terug naar Nieuws

EDCD Memmingen Indians vs. Tilburg Trappers (4-3 OT)

(Stand in best-of-5 serie: 1-0)

BITTERE PIL VOOR STERK TRAPPERS

Tilburg Trappers maakte voornamelijk in de derde periode indruk ‘am Hühnenberg’. Het resultaat – een overwinning – bleef uit, zodat de ploeg van coach Dave Livingston zondagmiddag met een 1-0-achterstand aan het tweede duel in de best-of-5 serie begint.

Een lullig plasje water, blijven liggen na de dweil tussen de derde periode en de verlenging, was (achteraf gezien) van doorslaggevende betekenis in de eerste krachtmeting tussen Memmingen Indians en Tilburg Trappers. Brett Bulmer wilde de puck achter het doel naar Jordy Verkiel spelen. Het bevroren rubber smoorde in het water. Matej Pekr was er als de kippen bij en vond, de van de spelersbank komende, Alec Ahlroth. De rookie of the year in de Oberliga Süd liet, na 51 tellen in de extra tijd, Tilburg goalie Ruud Leeuwesteijn kansloos: 4-3.

RECLAME

De eerste twintig minuten tussen beide ploegen waren pure reclame voor het Oberliga ijshockey. Beide teams speelden om doelpunten te maken. Het spel golfde op en neer, het tempo lag soms krankzinnig hoog en dat leverde, naast 29(!!) schoten, voldoende kansen op voor beide doelen. Dat het slechts 1-1 stond, mocht gerust een wonder genoemd worden.

Waar Trappers vooraf vreesde voor een Beierse bliksemstart, was de betere start van de wedstrijd onmiskenbaar voor de gasten. Binnen de eerste zeven minuten moest Marco Eisenhut al handelend optreden om Reno de Hondt en Danny Stempher van scoren te houden. De belangrijkste save van de Memminger sluitpost kwam na zes minuten en 33 seconden toen Diego Hofland de openingstreffer op zijn stick had. Eisenhut sloot in extremis de deur met zijn blocker.

IN EVENWICHT

Halverwege de periode ontworstelde de thuisploeg zich aan de Tilburgse druk. Een holding call tegen Jordy Verkiel bood uitkomst voor de manschappen van coach Sergej Wassmiller. 76 seconden had men nodig om de score te openen. Petr Pohl vond zijn landgenoot Jaroslav Hafenrichter. Vanaf de kop van de cirkel kogelde de Tsjechische left winger door een woud van benen de 1-0 tegen de netten.

Trappers was even van slag. Men verkwanselde een powerplay, maar mocht toch met een gelijke stand naar de kleedkamer. Brett Bulmer kreeg de puck enigszins gelukkig mee in duel met Linus Svedlund en Sergei Topol. Oog in oog met Eisenhut maakte de Canadese power forward geen fout.

ONGELUKKIGE TEGENGOAL

Tijdens de dweilpauze moest coach Dave Livingston wat omzettingen doorvoeren. Danny Stempher kon niet verder nadat hij in de eerste periode een puck vol op zijn arm kreeg. Onderzoek in Tilburg moet zaterdag uitwijzen of Trappers nummer 95 in het verdere verloop van de kwartfinale nog acte de présence kan geven. De Amerikaanse oefenmeester loste het uitvallen van Stempher op door Delaney Hessels naast Reno de Hondt en Diego Hofland te positioneren, terwijl Wouter Sars de opgevallen plaats van Hessels aan de zijde van Mickey Bastings en Kevin Bruijsten innam.

De angst voor een tegentreffer hield de nummer 2 uit de Oberliga Süd en nummer 3 uit de Noordelijke Divisie in het middenstuk in een ijzeren greep. Het spel speelde zich voornamelijk tussen de blauwe lijnen af waardoor beide goalies nauwelijks handelend hoefden op te treden. Toch kwam de 2-1 er alsnog! Met een splijtende pass stuurde Svedlund zijn ploeggenoot Matej Pekr de ruimte in. Met een hard geplaatst polsschot gaf de ervaren Tsjech Ruud Leeuwesteijn andermaal het nakijken. ‘Een ongelukkige tegengoal die niet mág vallen’, vond captain Mickey Bastings na afloop.

0,2 SECONDE

Ondanks de achterstand resteerde er nog voldoende tijd voor geelblauwe brigade om de schade te repareren. Met dodelijke precisie zwiepte andermaal Brett Bulmer Tilburg weer naast Memmingen. Een easy call van referee Robert Ruhnau tegen Kilian van Gorp, gevolgd door een powerplay treffer van Donat Peter zorgde ervoor dat Trappers wederom op achtervolgen aangewezen was.

De minuten tikten weg en het zag er naar uit dat de vesting Hühnenberg ook in de vijfentwintigste thuiswedstrijd van de Indians overeind zou blijven. Dave Livingston ruilde een kleine anderhalve minuut voor tijd zijn goalie in voor een zesde veldspeler. De Memminger fans vierden hun feestje al totdat Ties van Soest met nog 0,2 seconde op de klok het bevroren rubber binnentikte.

‘Die 3-3 was een geweldige mentale opsteker. Bij iedereen leefde de overtuiging dat we in de verlenging de overwinning zouden veiligstellen.’ Totdat een niet aangevroren plasje water roet in het eten gooide. ‘Dan moet het zondag in een uitverkocht en kolkend IJssportcentrum (aanvang 15:00 uur) maar gebeuren’, sprak Bastings overtuigend.

Wedstrijdsheet en samenvatting