Terug naar Nieuws

Alex Andjelic overleden

ALEX ANDJELIC OVERLEDEN

In zijn woonplaats Belgrado is vannacht Alex Andjelic overleden. De 80-jarige Serviër lag al enkele weken in een ziekenhuis in de Servische hoofdstad. Tot afgelopen weekend leek Andjelic aan de beterende hand, maar daarna verslechterde zijn toestand en werd hij in een kunstmatige coma gehouden.

HOOGTIJDAGEN

Andjelic at, sliep en ademde ijshockey. Hij geldt als een van de meest invloedrijke coaches in het ijshockey. Eind zestiger jaren kwam hij naar Nederland (Den Bosch), maar na een seizoen verkaste hij naar Nijmegen waar hij als speler, maar later vooral als coach zijn hoogtijdagen kende. In 1984 maakte hij met veelal zelf opgeleide spelers (Jan Bruijsten, Ben Tijnagel, Frank Janssen, Harry van Heumen, Henry Stoer, Fred Homburg en Robbert Prick van Wely) een einde aan het tijdperk Feenstra Flyers.

Na zijn periode in de Keizerstad vertrok Alex naar het buitenland (Zwitserland, Duitsland en Canada). Van 2009 tot 2011 was hij Skills Coach bij de Toronto Maple Leafs. In deze periode was hij ook verantwoordelijk voor het verder professionaliseren van de jeugdopleiding van Tilburg Trappers en het opleiden van andere jeugdcoaches. In juni 2009 gaf hij onderstaand interview aan de website van de ijshockeytrots uit de Kruikenstad.

RODE LIJN

De ene na de andere betonwagen haast zich richting de Ireen Wüst ijsbaan. Op de parkeerplaats is al zichtbaar dat de bouw van de nieuwe accommodatie gestaag vordert.  Rechts ervan ligt de thuisbasis van de DESTIL Trappers, IJssportcentrum Stappegoor. Binnen worden onder leiding van Rody Jacobs de jongens van de toekomst klaargestoomd voor het grote werk.

Even verderop zit Alex Andjelic achter een laptop met een USB-stick in de hand. ‘Dit idee heb ik samen met Theo van Gerwen uitgewerkt. Elke coach krijgt een memory-stick uitgereikt zodat op elk niveau binnen de jeugdopleiding op eenzelfde manier over ijshockey gesproken en getraind wordt. Het is belangrijk dat er een rode lijn door de hele club loopt, van de mini’s tot aan het toekomstteam. De coaches moeten de jongens technisch en tactisch voorbereiden op de laatste stap, het eerste team.’

PASSIE VOOR JEUGD

De 68-jarige Andjelic is sinds een klein jaar eindverantwoordelijk voor het verder professionaliseren van de Tilburgse jeugdopleiding en het opleiden van andere jeugdcoaches. Ondanks zijn leeftijd zit er nog geen sleet op de geboren Joegoslaaf. Alles wat over de lippen gaat bij de voormalige hoofdcoach van Nijmegen, Rotterdam, Heerenveen, Utrecht en Amsterdam gaat gepaard met passie. Zijn vurige ogen verraden een aanstekelijk enthousiasme over het werken met jeugd.

Waar Trappers in het verleden veel geld spendeerde aan topaankopen, van Doug Stienstra tot Taggart Desmet, moeten de toppers nu voortkomen uit de eigen kweekvijver. Alex noemt de jeugdopleiding de levensader van de club en vindt dat je vooral nu moet investeren. ‘Op momenten dat er weinig geld is, denkt een club vaak aan de jeugd. Overal waar ik werkzaam ben geweest, heb ik bewezen dat je successen kunt halen met spelers uit eigen kweek. Als de deur naar de hoofdmacht opengaat en jonge talenten een kans krijgen, werkt dit positief door alle geledingen van de club.’

FUNDAMENT

Andjelic heeft de afgelopen weken veel contact gehad met Mark Pederson, de nieuwe Trappers coach. ‘Onze doelstelling is dat er jaarlijks jongens doorstromen naar het eerste team. Met Mark heeft Trappers goud in handen. Hij heeft juist die kleine dingen, die Nederlandse coaches niet hebben, zoals zicht op het spel, het vermogen om met kleine aanpassingen een team beter te maken. Ik vergelijk hem met Larry Sacharuk die bij Nijmegen het roer overnam van Alexander Jacobs en vanuit een kansloze positie veelal jonge spelers het geloof meegaf dat ze de landstitel konden winnen.’

Technisch manager René de Hondt verklaarde onlangs dat opleiden én prijzen winnen samengaan. Andjelic deelt deze mening. ‘Tilburg heeft een uitstekend fundament met de topsportopleiding. Waar vind je in Nederland een club waar vijf profs met de jeugdopleiding bezig zijn? Nergens! Het Centrum voor Topsport en Opleiding (CTO) in Eindhoven is een prima initiatief, maar het duurt jaren voordat men de organisatie op poten heeft. Zij vormt geen concurrentie voor topsportklas. Het is daarom waanzin om te stellen dat Tilburg dwarsligt.’

De coach icoon gaat zelfs nog een stap verder. ‘De voorzitter van de Nederlandse IJshockey Bond verklaart overal dat hij denkt dat Nederland binnen aantal jaar op Olympisch Spelen aanwezig is. Dit kan alleen wanneer je, naast Eindhoven, CTO’s in het hele land opstart, bijvoorbeeld in Amsterdam en Heerenveen. Wanneer je dit niet doet en tevreden bent met één overwinning op het WK en vervolgens het contract met de bondscoach verlengt, komen we nooit verder dan de Paralympics’, is het slotoordeel van Andjelic.

Bestuur, spelers en supporters van Tilburg Trappers wensen familie, vrienden en nabestaanden van Alex veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.