SELBER WÖLFE

Trappers wil via Selb naar halve finale play-offs

Na de winst in de eerste ronde van de play-offs begint Tilburg Trappers vrijdagavond in eigen huis aan de kwartfinale tegen Selber Wölfe. De winnaar van deze reeks ontmoetingen gaat naar de halve finale die op vrijdag 12 april begint. De verliezer mag uithuilen en opnieuw beginnen.

GESCHIEDENIS

Op 7 januari 1953 werd VER Selb opgericht, maar sinds 1994 draagt men als bijnaam ‘die Wölfe’. De ploeg uit de vermaarde porseleinstad was kortstondig actief in de DEL2, maar toch vooral in de Oberliga en Bayernliga. Net zoals bij talloze andere teams in de Oberliga wordt ook de geschiedenis van ijshockey in Selb gekenmerkt door financiële problemen. De huidige organisatie bestaat sinds 2004 en is sinds 2010 weer terug op het derde niveau in Duitsland. Vorig seizoen reikte men tot de halve finale waarin Deggendorfer SC in vier duels te sterk bleek.

THUISBASIS

De Netzsch-Arena is de thuishaven van Selber Wölfe. De hal biedt plaats aan 3.983 toeschouwers, waarvan er 733 zittend een plaats kunnen vinden. De Arena is ruim 41 jaar oud want op 10 december 1977 werd de eerste competitiewedstrijd afgewerkt. Tijdens het reguliere seizoen en de Meisterrunde kon men rekenen op de steun van gemiddeld bijna 1400 toeschouwers.

COACH

De ploeg staat sinds december 2015 onder leiding van Henry Thom. De 48-jarige Duits-Canadees kan bogen op een rijke ervaring als speler. Zo speelde hij 42 duels voor Ratingen Löwen in de DEL en verdedigde hij de kleuren van Bad Nauheim, Harzer Wölfe Braunlage, ESC Frankfurt, Füchse Duisburg, Abendorfer EC en Timmendorfer Strand. Daarna verruilde hij zijn schaatsen voor een pak en een stropdas met als hoogtepunt twee jaar (2011 tot en met 2013) assistent-coach bij Hamburg Freezers in de DEL.

REPRISE

De best-of-5 serie tussen Tilburg en Selb is een reprise van de misschien wel mooiste en spannendste play-off serie van Trappers sinds zijn intrede in de Oberliga. De openingswedstrijd ging na verlenging naar de Wölfe (3-1), maar hierna won de drievoudig Oberliga Meister de drie daaropvolgende ontmoetingen (4-2, 2-4 en 7-2).

OPVALLEND (1)

Zowel in de Oberliga Süd als de Oberliga Nord heeft de nummer 1 (Peiting en Tilburg), 2 (Landshut en Hannover), 4 (Rosenheim en Halle) en 6 (Selb en Herne) zich geplaatst voor de kwartfinales. Naast Tilburg vs Selb, treffen Peiting en Herne, Landshut en Halle en Rosenheim en Hannover elkaar.

OPVALLEND (2)

Beide ploegen kwamen in slechts drie van acht ontmoetingen als eerste op voorsprong. Voor Tilburg openden Ivy van den Heuvel en Ryan Collier in de thuisbeurten tegen EV Lindau het scorebal. Selb kwam enkel in het eerste duel tegen Indians als eerste op scorebord. David Hördler was de gevierde man.

OPVALLEND (3)

Tegen de drie resterende play-off ploegen uit het Noorden (Hannover Scorpions, MEC Saale Bulls Halle en Herner EV) is Tilburg 8-2-2 (winst-verlies-gelijk) tijdens het reguliere seizoen. De doelcijfers: 60-38. Selb heeft een record van 5-8-1 (winst-verlies-gelijk) in het reguliere seizoen en de Meisterrunde tegen EC Peiting, EV Landshut en Starbulls Rosenheim. Het doelsaldo tegen de drie kwartfinalisten uit de Oberliga Süd: 41-55.

OPVALLEND (4)

‘In de strafbank win je geen wedstrijden’ is een ongeschreven wet in het ijshockey. Tijdens het reguliere seizoen brachten de spelers van Trappers 706 minuten in de strafbank door (bijna 15 minuten per wedstrijd). In de 4 duels tegen de Islanders daalde dit naar (gemiddeld) 9,5 minuten per wedstrijd.
De Wölfe waren met 651 penalty minutes in 50 ontmoetingen (iets meer dan 13 minuten gemiddeld) sportiever dan de drievoudig Oberliga Meister. Maar in de serie tegen Hannover Indians brachten de manschappen van coach Henry Thom 15,5 minuten gemiddeld aan de overkant van de spelersbanken door.

OPVALLEND (5)

De selectie van Selb herbergt een landgenoot: Noah Nijenhuis, 20 jaar, in München geboren en verdediger van beroep. De zoon van een Nederlandse vader en Duitse moeder kreeg zijn ijshockeyopleiding bij EHC Klostersee. Daarna verkaste bij naar Jungadler Mannheim in de Deutsche Nachwuchs Liga (DNL). Formeel staat hij onder contract bij Bayreuth Tigers (DEL2), maar momenteel is hij uitgeleend aan de nummer 6 uit de Oberliga Süd.

OPVALLEND (6)

Voor zestien spelers van Tilburg Trappers wordt het een weerzien met de opponent uit de kwartfinale van 2016-2017. De selectie van Selber Wölfe herbergt nog elf acteurs die twee jaar geleden ook te zien waren in de Kruikenstad.

ROAD TO QUARTER FINALS

Beide ploegen hadden vier wedstrijden nodig om de kwartfinale te bereiken. Trappers vergaloppeerde zich in het eerste duel tegen EV Lindau Islanders, maar stelde in de drie daaropvolgende ontmoetingen orde op zaken. Met slechts één nederlaag (6-1 in en tegen Tilburg) in de laatste 15 duels van het reguliere seizoen was Hannover Indians dé ploeg in vorm bij aanvang van de play-offs. Verliesbeurten in de eerste twee ontmoetingen met Selber Wölfe plaatste de manschappen van de coach van het jaar in de Oberliga Nord, Len Soccio, aan de rand van de afgrond. Dankzij vooral een betere verdedigende organisatie won men wedstrijd 3 met 4-1. In game 4 veroverde de nummer 6 uit de Oberliga Süd alsnog het ticket voor de tweede ronde van de post-season.

THERE’S NO PLACE LIKE HOME

Tilburg is 21-2-3 (winst-verlies-gelijk) in zijn 26 thuiswedstrijden. Op zondag 13 januari 2019 struikelde een bijzonder vrijgevig Trappers over Hamburg Crocodiles (2-5). Het betekende de eerste thuisnederlaag na 35 zeges op rij. Tegen datzelfde Hamburg, Berlijn en Halle had de formatie van Bo Subr meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig om tot winst te komen. In de eerste ronde van de play-offs ging men in overtime zeer verrassend onderuit tegen EV Lindau. Tijdens deze reeks scoorde Trappers 152 maal en kreeg het 62 treffers tegen.
In de Netzsch-Arena heeft de nummer 6 uit de Oberliga Sud een record van 17-7-3 (winst-verlies-gelijk). De doelcijfers 110 vóór en 77 tegen.

WHO’S HOT?

Ivy van den Heuvel heeft ten minste een punt per wedstrijd in de play-offs voor Trappers. De teller staat voor de 30-jarige Bosschenaar op 2 goals en 7 punten. Tijdens het reguliere seizoen verzamelde de Tilburgse captain 56 punten in 46 ontmoetingen. Ian McDonald bezet de eerste plaats op de overall topscorerslijst in de post-season. De rightwinger kwam tot 10 punten (5 goals en even zoveel assists) in het kwartet ontmoetingen met Hannover Indians.

BAD BOYS

De grootste zondaar in Tilburg tijdens het reguliere seizoen luisterde naar de naam Ryan Collier. De verdediger verzamelde 80 strafminuten. In de achtste finale tegen Lindau incasseerde Trappers 19 minors. Ivy van den Heuvel, Brock Montgomery en Boet van Gestel ontvingen er elk 3.
Achim Moosberger was met 76 strafminuten het stoutste jongetje van de klas in Selb tijdens de 50 gespeelde ontmoetingen. In de play-offs voert Landon Gare, mede door een 10-minuten misconduct in game 3, met 14 penalty-minutes de ranglijst aan.

SPECIAL TEAMS

Wederom was de penalty-kill van Trappers de beste in de Liga tijdens het reguliere seizoen. 236 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 33 keer moesten Ian Meierdres en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. Tegen de powerplay van Lindau trok men deze lijn door. 1 goal tegen uit 13 man minder situaties (92,3%). Met een man minder op het ijs kwam Tilburg in de achtste finale tot één doelpunt (van Danny Stempher). Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 35,7% (14 overtalsituaties).
Met 7 treffers uit 17 pogingen (41,2%) in de serie tegen Hannover Indians is de ploeg van coach Bo Subr gewaarschuwd voor het gevaar van de powerplay van de Wölfe. In ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Thom minder indrukwekkend (4 tegentreffers slikken tijdens 16 man minder situaties (75%)).

GOALIES

‘The masters of the meshed mansions’ kunnen series voor teams winnen of verliezen. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 1,84 in de achtste finalereeks tegen de Islanders. Niklas Deske kwam aan het begin van de vorige ijshockeyjaargang over uit Hannover naar Selb. De 24-jarige sluitpost kwam in het verleden uit op het tweede niveau in Duitsland. Zijn GAA bedroeg 3,05 in de vier duels die hij in actie kwam tegen Hannover Indians.

DEFENSEMEN

Met 15 punten (5 goals en 10 assists) leverden Ryan Collier, Giovanni Vogelaar, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Kilian van Gorp, Boet van Gestel, Floris van Elten en Jordy van Oorschot ook aanvallend hun bijdrage in de vier wedstrijden tegen Lindau. Het achttal moest 22 minuten toekijken vanaf de overkant van de spelersbank. Meest opvallende naam bij Selb is zonder twijfel verdediger Florian Ondruschka. De 31-jarige defenseman speelde in totaal 551 wedstrijden op het hoogste niveau in Duitsland (Nürnberg en Straubing) en behoorde hij van 2007 tot 2013 tot de selectie van het Duitse nationale team. De defensie van die Wölfe steunt daarnaast op Noah Nijenhuis (1 goal en 1 assist in de eerste play-off ronde tegen Hannover Indians), Michael Fink en Dominik Kolb (beiden 1 assist). Benedikt Böhringer en Leon Kremer vormen het derde verdedigingspaar.

FORWARDS

De goed gevulde ziekenboeg betekende eveneens dat Subr afstand moest doen van het door hem zo geliefkoosde spel met vier lijnen. ‘We had to improvise a lot on the powerplay during the series because we had no Nardo, we had no Mickey, we lost Kilian and Jonne is still not back. It’s been a lot of changes on the fly. We rotated three lines for most of the time tonight. We gave the young kids a few shifts in every period.’ De trojka Van den Heuvel, Bastings en Montgomery kon 15 punten tegen de Islanders overleggen. Met 3 goals en 8 punten verzorgden Kevin Bruijsten, Nardo Nagtzaam en Mitch Bruijsten de zo belangrijke secondary scoring. Reno de Hondt, Danny Stempher en Max Hermens hadden 3 goals en 4 beslissende passes in de vier ontmoetingen met EV Lindau.
Tijdens het reguliere seizoen ging de meeste aandacht uit naar de lijn (Ian) McDonald, (Erik) Gollenbeck en (Landon) Gare. Het trio verzamelde 93 goals en 231 punten. In de play-off serie tegen Hannover Indians trok het drietal deze lijn verder door: 10 treffers en 25 punten. David Hördler, Charles Graaskamp en Andreas Geigenmüller vormen de tweede lijn. Het trio tekende voor 4 doelpunten en even 5 assists in het kwartet ontmoetingen in de achtste finale. De lijn met Achim Moosberger, Carl Zimmerman en Dennis Schiener tekende voor 3 punten in de confrontaties met Hannover Indians.

SERIES CHANGERS
Brock Montgomery

Zodra het toetje van het ijshockeyseizoen, de play-offs, aan de horizon gloort, laten vrijwel alle Noord-Amerikanen zien er te staan wanneer het nodig is. Brock Montgomery vormt hierop geen uitzondering. In zijn laatste 10 wedstrijden verzamelde de Canadees uit Moose Jaw (Saskatschewan) 8 goals en 14 punten, was hij +8 met slechts 6 strafminuten.

Ian McDonald

Met Big Mac wacht Trappers een Canadese scherpschutter. De 33-jarige rightwinger uit Edmonton (Ontario) tekende in het reguliere seizoen voor 37 goals waaronder 6 game winning treffers. In de eerste ronde van de play-offs tegen Hannover Indians voegde de oud-speler van Geleen (seizoen 2011-2012) tien punten aan zijn statistieken toe.

 

Sponsoren
Adresgegevens
Nieuwsbrief
Fotografen

Tilburg Trappers maakt gebruik van cookies

 

Cookies zijn kleine bestanden die met pagina’s van deze website worden meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten cookies die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voor het plaatsen van cookies is soms wel en soms geen toestemming nodig. Als u niet akkoord gaat met onze cookie statement dan plaatsen wij alleen de functionele cookies.

Als u meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, de gegevens die daarmee verzameld worden en over uw rechten op dit punt, lees dan de privacy verklaring om meer te leren over onze cookies.