EV Lindau Islanders

Eerste horde Trappers op jacht naar vierde Oberliga Meisterschaft

Play-off ijshockey, het blijft een bijzonder fenomeen dat zijn geheel eigen charme heeft. Het oeroude gevoel dat David in staat is om Goliath te verslaan. Wordt het een makkie voor Tilburg of wordt Lindau het Cinderella team? Over maximaal vijf wedstrijden kennen we alle antwoorden.

GESCHIEDENIS

Op 13 oktober 1976 werd de EV Lindau opgericht. Eenentwintig jaar later ontstond de bijnaam ‘Islanders’. Verreweg de meeste tijd van hun bestaan was de club met wisselend succes actief in de Bayernliga. Sinds 2009 heeft men sportief gezien de weg naar boven gevonden en is ijshockey in de stad aan het Bodenmeer uitgegroeid tot sport nummer 1!
In 2014 bereikte men voor het eerst de play-offs van de Bayernliga en een jaar later veroverde men zelfs de Meistertitel. De halve finale is in 2016 het eindstation voor de Lindauer, maar door een hervorming in het Duitse ijshockey maakte men alsnog de overstap naar de Oberliga Sud. Het debuutjaar verliep niet onverdienstelijk want men miste op slechts 5 punten kwalificatie voor de play-offs. Deze ijshockeyjaargang zette Lindau de ontwikkeling verder voort met als beloning ten minste drie duels tegen de Oberliga Meister van de laatste drie jaar.

THUISBASIS

EV Lindau Islanders speelt haar thuiswedstrijden in de Eissportarena Lindau. Het stadion, dat in 1976 officieel geopend werd, in sinds die tijd de vaste thuisbasis voor de nummer acht uit de Oberliga Süd van dit seizoen. In oktober 2010 werd het stadion van een dak voorzien. De hal biedt plaats aan 1.250 bezoekers, waarvan er 150 zittend een plaats kunnen vinden. Tijdens het reguliere seizoen en de Meisterrunde kon men rekenen op de steun van gemiddeld bijna 700 toeschouwers.

COACH

De ploeg staat sinds dit seizoen onder leiding van (speler)coach Chris Stanley. De 39-jarige Canadees uit Parry Sound (Ontario) kan bogen op een rijke ervaring als speler. Zo kreeg hij zijn ijshockeyopleiding in de Ontario Hockey League waar hij de kleuren van Belleville Bulls verdedigde. Tevens kwam hij drie jaar lang uit op het tweede niveau bij onze Oosterburen. Vorig seizoen was Stanley ploeggenoot van ex-Trapper Kyle Just bij ERC Sonthofen.

ROAD TO THE POSTSEASON

Dat beide ploegen elkaar treffen in de eerste ronde van de play-offs werd pas op de voorlaatste dag van de Meisterrunde in de Oberliga Süd definitief een feit. Ondanks een 0-2 nederlaag tegen EV Landshut waren de Islanders vanaf dat moment niet meer te achterhalen door nummer 9 in de rangschikking, Höchstadter EC. Trappers daarentegen was vier speelronden voor het einde van de reguliere competitie al zeker van de eerste plaats in de Oberliga Nord en kon geduldig afwachten wie men op vrijdag 15 maart in IJssportcentrum Stappegoor als opponent op bezoek krijgt.

THERE’S NO PLACE LIKE HOME

Tilburg is 20-1-3 (winst-verlies-gelijk) in zijn 24 thuiswedstrijden. Op zondag 13 januari 2019 struikelde een bijzonder vrijgevig Trappers over Hamburg Crocodiles (2-5). Het betekende de eerste thuisnederlaag na 35 zeges op rij. Tegen datzelfde Hamburg, Berlijn en Halle had de formatie van Bo Subr meer dan 60 minuten zuivere speeltijd nodig om tot winst te komen. Tijdens deze reeks scoorde Trappers 144 maal en kreeg het 58 treffers tegen.
In de Eissportarena Lindau heeft de nummer 8 uit de Oberliga Sud een record van 9-11-5 (winst-verlies-gelijk). De doelcijfers 64 vóór en 71 tegen. Viermaal kwamen de Islanders niet tot scoren in een thuisbeurt.

OFFENSE WINS GAMES, DEFENSE WINS CHAMPIONSHIPS

Ook dit jaar gold dit eeuwenoude gezegde weer in de Oberliga Nord. Met 256 goals in 48 duels (5,33 gemiddeld) was Trappers de meest scorende ploeg, maar de Tilburgers verloren hun defensieve taken nimmer uit het oog. 127 tegentreffers (2,65 per wedstrijd) betekende dat men ook over de beste verdediging in het Noorden beschikte.
De Islanders hebben aanmerkelijk meer moeite het vijandelijke doel te vinden. Met 115 doelpunten is Lindau de minst scorende equipe van alle 16 teams in de postseason. Verdedigend kreeg men 3,26 goals per wedstrijd tegen.

THE VALUE OF THE FIRST GOAL

Als eerste een doelpunt maken in een wedstrijd is geen garantie voor een overwinning. Comebacks, zelfs van een grotere achterstand dan één goal, zijn er geweest en komen nog altijd voor. In 28 van de 48 gespeelde duels opende Trappers het scorebal. In 24 daarvan stapte men ook als overwinnaar van het ijs. Enkel tegen Hannover Indians (6-5 na OT), Duisburg Füchse (4-1), Herner EV (6-5 na verlenging) en wederom Hannover Indians (nu 4-3 na shootouts) lukte dit niet. Danny Stempher is met 8 openingstreffers het succesvolst. Brock Montgomery volgt met 6 en Kevin Bruijsten en Max Hermens kunnen beiden 5 openingsdoelpunten overleggen.
Opponent Lindau kwam in 25 van de 50 gespeelde duels als eerste op het scorebord. De imposant (1’90 meter en 90 kilo) grote Jan Hammerbauer tekende voor 7 openingsgoals. Santeri Ovaska en Filip Stopinski volgen hun teamgenoot met 5 treffers op de voet.

CLOSE THE DEAL

Tilburg is 32-0-2 (winst-verlies-gelijk) wanneer het met een voorsprong aan de derde periode begint. De duels in oktober in Hannover tegen zowel Scorpions als Indians vormen de enige uitzonderingen op deze regel. Tegen de runner-up in de Oberliga Nord verloor men met 4-3 na shootouts, terwijl negen dagen later na verlenging de nummer 3 in de eindrangschikking te sterk bleek voor de geelblauwe formatie.
De nummer 8 uit de Oberliga Süd smaakte 14 maal het genoegen met een voorsprong aan de slotperiode te mogen beginnen. In 12 gevallen had men na afloop ook recht op de drie punten die gelden voor een overwinning.

WHO’S HOT?

Ondanks dat Nardo Nagtzaam in de uitwedstrijd tegen Halle zijn 11-game point-streak ten einde zag komen, blijft de center ‘red hot’. Met 2 goals, 19 punten en +15 in zijn laatste tien wedstrijden zit het met de vorm van de Nijmegenaar bij het begin van de play-offs wel snor.
Jan Hammerbauer was topscorer van Lindau in de Meisterrunde met 9 doelpunten en 3 beslissende passes. De Tsjechische-Duitser kwam aan het begin van dit seizoen over van EC Lauterbach 2012 uit de Regionalliga West.

PLAY AS HARD AS YOU CAN BETWEEN WHISTLES

Met de Oberliga titel ‘on the line’ stijgt de intensiteit in de play-offs vaak naar recordhoogte. Tijdens het reguliere seizoen brachten de spelers van Trappers 706 minuten in de strafbank door (bijna 15 minuten per wedstrijd). In de 48 duels liepen de tegenstanders van de Tilburgers tegen 568 strafminuten aan.
De Islanders waren met 441 penalty minutes in 50 ontmoetingen (iets minder dan 9 minuten gemiddeld) sportiever dan de drievoudig Oberliga Meister. De opponenten van Lindau spendeerden in het reguliere seizoen en de Meisterrunde 544 minuten aan de overkant van de spelersbanken.

SPECIAL TEAMS

Wederom was de penalty-kill van Trappers de beste in de Liga tijdens het reguliere seizoen. 236 keer stond men met een man minder op het ijs en slechts 33 keer moesten Ian Meierdres en Ruud Leeuwesteijn de puck uit het net halen. Met een man minder op het ijs kwam Tilburg Trappers tot 23 doelpunten. Het powerplaypercentage van de regerend Oberliga kampioen is 23,3% (172 overtalsituaties, 40 treffers). Twee keer kreeg men in overtal een doelpunt tegen.
Met 11 treffers uit 61 pogingen (18,0%) had Lindau de op vijf na beste powerplay in de Meisterrunde. In ondertal zijn de cijfers van de manschappen van coach Stanley nog beter dan in overtal tijdens de Meisterrunde (8 tegentreffers slikken tijdens 58 man minder situaties (86,2%).

GOALIES

Nadat op maandag 25 februari de trade deadline in de NHL verlopen was, kreeg Sportsnet analist Nick Kypreos de vraag voorgelegd welk team, volgens hem, de grote winnaar was. ‘You can say anything you want about the team that has the depth but ultimately it’ll come down to your goaltending.’ De keepers kunnen dus uitgroeien tot de sleutelfiguren in deze best-of-five serie. Het goals-against-average (GAA) van Ian Meierdres was 2,53 en daarmee wederom het beste in de Oberliga Nord. David Zabolotny is de onbetwiste nummer één tussen de palen voor Lindau. De Pools-Duitse doelman kan een GAA van 3,02 overleggen in de 44 duels die hij in actie kwam.

DEFENSEMEN

Defensief stond Trappers als een huis in het reguliere seizoen: 127 tegendoelpunten in 153 periodes. Met 207 punten (41 goals en 166 assists) leverden Jordy van Oorschot, Giovanni Vogelaar, Ryan Collier, Kilian van Gorp, Alexey Loginov, Jordy Verkiel, Boet van Gestel, Floris van Elten en Ninho Hessels ook aanvallend hun bijdrage in het reguliere seizoen. Het negental bracht 382 minuten in het beklaagdenbankje door.
Na 24 wedstrijden vertrok Anthony Calabrese uit Lindau om terug te keren naar Huntville Havoc (SPHL). De leegte die de 26-jarige Amerikaan (nog altijd de verdediger met de meeste punten bij de Islanders) achterliet, werd opgevuld met Frederik Widén. De Zweed kwam over van EK Zell am See in de Alps Hockey League (het tweede niveau in Oosternrijk). Widén wordt geprezen om zijn goede schaatstechniek, rust en aanvallende bijdrage (18 wedstrijden, 16 punten). Hij vormt samen met Tobias Fuchs (1 goals en 14 assists) een koppel. Alternate captain Dominik Ochmann (1 treffer en 11 assists) kent Trappers waarschijnlijk het best gezien zijn verleden bij EHC Neuwied, Füchse Duisburg en Moskitos Essen in de Oberliga Nord. Zijn partner in de defensie is Martin Wentner (4 punten), terwijl David Farny (3 punten) en Sean Morgan (11 beslissende passes) de achterste linie completeren.

FORWARDS

Bo Subr beschikt over een grote groep gevarieerde aanvallers die hem in staat stelt offensief te spelen. De trojka Mitch Bruijsten, Nardo Nagtzaam en Kevin Bruijsten trok in de reguliere competitie flink van leer.  Het trio kan 205 punten overleggen. Brock Montgomery, Mickey Bastings en Ivy van den Heuvel leverden 130 punten af in de competities, terwijl Max Hermens, Danny Stempher en Reno de Hondt tot 60 goals en 161 punten kwamen. Trappers vierde lijn met Nick de Ruijter, Jonne de Bonth en Wouter Sars blijft qua scoren enigszins achter, maar het drietal kan, ondanks dat het gezamenlijk 61 duels misten, nog altijd 31 punten overleggen.
Net zoals Tilburg speelt ook Lindau veelvuldig met vier aanvalslijnen. Het trio Simon Klingler, Jan Hammerbauer en Andreas Farnywas met 87 punten de meest productieve lijn in de Oberliga Süd voor Lindau. Matteo Miller, Chris Stanley en Viktor Lennartsson verzamelden samen 46 punten. De lijn met Kai Laux, Filip Stopinski, Santeri Ovaska kwam tot 18 goals en 32 assists en het drietal Julian Tischendorf, Andrian Kirsch en Christian Schmidt tekende voor 21 punten.

SERIES CHANGERS
Danny Stempher

Pas 23 jaar, maar al 222 Oberliga duels op de teller. De cijfers van de center in het seizoen 2018-2019 spreken boekdelen: 25 equal strenght goals, 4 powerplay doelpunten, 3 short-handed treffers en een plus-minus van +41. Liefst 8 keer opende hij de score voor Trappers in het reguliere seizoen. Slechts in 10 van de 48 gespeelde wedstrijden kon de geboren Zoetermeerder geen punten overleggen. Voeg daarbij het tweetal hattricks (tegen Herner EV en Hannover Scorpions) en het mag duidelijk zijn dat Danny Stempher een kwelgeest voor elke verdediging in Oberliga is. 5 goals en 15 punten in de vorige play-offs. Hoeveel worden het er dit jaar?

Andreas Farny

Captain van de Islanders met een verleden in de DEL (Augsburger Panther) en DEL2 (Ravensburg Towerstars). Met 16 goals en 40 punten in 48 wedstrijden werd Farny clubtopscorer en dus is de 26-jarige leftwinger een speler die niet uit het oog verloren mag worden.  Zijn broer David draagt sinds deze ijshockeyjaargang ook het witblauwe tenue van de formatie uit Lindau.

Sponsoren
Adresgegevens
Nieuwsbrief
Fotografen

Tilburg Trappers maakt gebruik van cookies

 

Cookies zijn kleine bestanden die met pagina’s van deze website worden meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten cookies die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voor het plaatsen van cookies is soms wel en soms geen toestemming nodig. Als u niet akkoord gaat met onze cookie statement dan plaatsen wij alleen de functionele cookies.

Als u meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, de gegevens die daarmee verzameld worden en over uw rechten op dit punt, lees dan de privacy verklaring om meer te leren over onze cookies.